צבירת חופשה צוברת עייפות

צבירת חופשה צוברת עייפות

במקומות עבודה רבים לא ניתן לצבור חופשה, עפ"י חוק. אחת לכל רבעון מומלץ למנהל לתזכר את העובדים ולעודדם לצאת לחופשה, להתאוורר, לחלץ את העצמות ולצבור כוחות מחודשים

שיתוף
חופשה כפוייה
חופשה בחגים צילום: adamr

רבים ממקומות העבודה פועלים לפי מה שקובע החוק ואינם מאפשרים לעובדים לצבור חופשות, ועובדים נוהגים לצבור ימי חופשה רבים.

על פי החוק, שחופשה אינה ניתנת לצבירה, אך בהסכמת המעביד העובד רשאי לקחת רק שבעה ימי חופשה לפחות ולצרף את היתרה לחופשה שתינתן בשתי שנות העבודה הבאות. כמו כן שר העבודה רשאי, בתקנות, לאסור צבירת חופשה אם לדעתו בריאות העובד או הנסיבות בהן העבודה נעשית מחייבים כי כל החופשה תינתן לעובד מדי שנה בשנה.

בצבירת ימי החופשה נוצר מצב שבו סוף השנה מתקרב, ובחודש נובמבר ודצמבר נמצא שכל עובד צבר ימים רבים. הם מוציאים הוראה לכולם לנצל את ימי החופשה שלהם, כולם בלחץ ונוצר מצב בעייתי:

  1. מספר עובדים במקביל מבקשים לצאת לחופשה באותו תאריך.  
  2. בפועל קשה לאשר חופשה למספר עובדים באותו התאריך. אז נוצר מצב שבו לעובדים אין הרבה אפשרויות והם מאבדים את ימי החופשה שלהם.
  3. לעתים קרובות המנהלים נאלצים להתפשר ובמשך ימים רבים, בעיקר בחודש דצמבר, הם נאלצים לנהל מערכת במצבת עובדים חלקית חסרה.
  4. קורה מצב שבכל יום חסר לפחות עובד אחד, ולאורך כל החודש נטל העבודה מתחלק ומכביד בין כולם.

יוזמה מבורכת

עוד על פי החוק, מעסיק שאינו מאפשר לעובד לצאת לחופשה כאשר הוא מבקש, לא יוכל למחוק את ימי החופשה שצבר העובד במידה ולא ניצל אותם. יוזמה ועידוד של העובד מצד המנהל לקחת מדי פעם ימי חופשה הנה מבורכת. מנהל אינו צריך לחכות לסוף השנה כדי להזכיר לעובד שאין צבירת חופשה. אם אחת לרבעון ישים לעצמו המנהל תזכורת להציע לעובד לקחת יום חופש, העובד יעריך את המנהל על כך שהוא מזכיר לו את העובדה שאין אפשרות לצבור ימים, וגם לא יצטרך לעמוד בסיטואציה הלא נעימה של אי יכולת לנצל את כל ימי החופשה שלו בסוף השנה. הדבר פשוט ימנע את תסכול העובד.

יתרון נוסף הוא עצם לקיחת החופשה. עובד צריך הפסקה, צריך להתאוורר משגרת העבודה השוחקת במילא, ולחזור לעבודה בכוחות מחודשים. עובד עייף אינו תורם למערכת, על מנהלים להבין שעובדים שצוברים חופשה לא עושים זאת כי הם נהנים לבוא לעבודה באופן רצוף ולא לצאת לחופש במשך זמן כל כך רב. הם עושים זאת כי הם זקוקים לכסף, ולמרות הידיעה כי אין להם אפשרות לפדות את ימי החופשה בכסף, רבים מהם שומרים לעצמם את הזכות לצאת לחופש רק בימי "חירום".

דרך נוספת לעודד את עובדים לחופשה היא חופשה מרוכזת. החופשה המרוכזת מאפשרת לסגור את המשרד ולאפשר לכל העובדים לצאת יחד לחופשה – בדרך כלל בתקופות החגים. עובדים שאין להם ימי חופשה רבים ושאינם מעוניינים לצאת לחופשה המרוכזת דווקא באותם התאריכים, יוכלו באישור המנהל לעבוד, כמובן בהתאם לאופי העבודה הנדרשת בחגים.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה