פיטורים נעימים

פיטורים נעימים

לא, פיטורים הם אף פעם לא נעימים אבל הם גם לא חייבים להיות גיהנום! אלון פיאדה, סמנכ"ל שיווק ב-HRus ממליץ

שיתוף
אלון פיאדה, סמנכ
אלון פיאדה, סמנכ"ל HRus

אלון פיאדה: פיטורי עובדים הם אחד הסיוטים של כל מנהל כך שמי שלא מסוגל להתמודד עם תהליך של פרידה מעובד, צריך לשקול מקצוע אחר לעתיד. שוק העבודה הדינאמי, רווי התמורות והשינויים (שינויים אסטרטגיים, רכישות ומיזוגים, חילופי מנהלים, יציאה לשווקים חדשים מעבר לים ועוד) מאלץ את המנהלים לבחון מחדש את הכישרונות בארגון וזה אומר לוותר על עובדים שחלקם ותיקים, מנוסים ואפילו עובדים נאמנים.

פיטורים לא חייבים להיות גיהנום לא לעובד ולא למנהל. הם עדיין קשים וכואבים אבל, אם פועלים נכון, אפשר למזער את הכאב ואת אי הנעימות הכרוכה בתהליך.

כדי לנהל הליך פיטורים עד כמה שפחות מכאיב, צריך לזכור את העיקרון הבא: עובד לא טוב הוא לא אדם לא טוב. בתהליך הפיטורים אנחנו אמנם נפרדים מעובד אבל – אנחנו נפרדים גם מהאדם.

מאמר זה איננו מתייחס כמובן למקרים של פיטורי עובד שגנב, הואשם בפלילים, מעל באמון בכל דרך שהיא או הזיק לחברה ו/או למי מעובדי החברה.

החלטתם לפטר עובד – תנו לו זמן ואוויר לנשימה:
כאשר מתקבלת ההחלטה לפטר עובדים, לא צריך להוציאה אל הפועל באופן מידי. תנו לעובד המפוטר זמן לנשום, לעקל את הבשורות ולהתחיל לחפש אלטרנטיבות. עובד שמקבל את בשורת הפיטורים זקוק לשני דברים, לכאורה סותרים, במקביל: מצד אחד הוא זקוק לתקופת עבודה יציבה עד שימצא חלופה ומצד שני – הוא זקוק לגמישות כדי שיוכל למצוא עבודה (להתראיין טלפונית, להגיע לראיונות עבודה, מרכזי הערכה וכיו"ב). אם תודיעו לעובד על הפסקת עבודה ובאותו מעמד תגידו לו שיש לו כמה שבועות ואולי אף כמה חודשים למצוא עבודה חילופית, ושהוא מוזמן להתפנות לחיפוש עבודה במהלך תקופה זו, הוא לא ירגיש שהחברה בועטת בו.

החלטתם לפטר עובד – מה עכשיו?
עובד שלא מתאים לארגון שלכם הוא לא בהכרח עובד לא טוב. הוא פשוט לא מתאים לדרישות התפקיד כפי שאתם הגדרתם אותו על פי צורכי הארגון הספציפיים. חשוב לשבת עם העובד ולהסביר לו במה הוא כשל, איך הוא יכול לתקן ולהשתפר כדי להצליח יותר בתפקיד הבא ובכלל, לדון אתו על העתיד המקצועי שלו (לאיזה תחום הוא מכוון, מה הוא היה רוצה לעשות כעת…). אם העובד נמצא בפרשת דרכים מקצועית, אפשר ואף מומלץ להפנותו לאבחון תעסוקתי ולתמוך בו במהלך התהליך (לסבסד את האבחון, לאפשר לו לצאת מהעבודה מוקדם או להיעדר מהעבודה לצורך העניין).

פרידה לא חייבת להיות קשה ולהשאיר תחושה של סוף מר. פרידה יכולה להיות התחלה של משהו חדש. אם אתם שם כדי לסייע לעובד המפוטר לכוון את האנרגיות שלו לכיוון של דרך חדשה, התהליך יהיה פחות טראומתי ואולי בכלל לא טראומתי עבורו (וזה אומר שהתהליך לא יהיה טראומתי עבורכם כמנהלים).

החלטתם לפטר עובד – הגיע הזמן להיפרד יפה:
עובד שליווה את הארגון לאורך תקופה, ארוכה כקצרה, היה חלק מהחברה וצבר חברים וקשרים עסקיים בדיוק כמו עובדים שבוחרים להתפטר או כאלה שפורשים לגמלאות. גם להם מגיעה מסיבת פרידה מכובדת. אין שום סיבה שעובד שפוטר מעבודתו לא יערוך שתיה, במהלך יומו האחרון בחברה, בה הוא חוגג עם עמיתיו ועם המנהלים וסוגר תקופה בצורה רשמית ומכובדת. תציעו ותעודדו טקסים מסוג זה הן כדי לשחרר את העובד באווירה חיובית עד כמה שניתן והן כדי לשדר לעובדים שנשארים – שאתם עושים את הכול כדי להיפרד יפה מהעובדים שלכם.

פיטורים מכוערים הם תמיד שיחת היום. זה משפיעה על עובדים, בין אם אלו היו חבריו של העובד המפוטר או עובדים שמעולם לא החליפו עמו מילה. העובדים אומרים לעצם 'טוב, אז ככה זה יראה כשיפטרו אותי'. כשהם רואים שהארגון הולך לקראת העובד, מנהל תהליך פיטורים מכובד עד כמה שניתן, זה מרגיע אותם במידה מסוימת.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה