פיטורים המוניים בהייטק – לא בהכרח!

פיטורים המוניים בהייטק – לא בהכרח!

הכותרות צועקות פיטורים המוניים בהייטק, אך בדיקת HRus מגלה כי הבעיה האמיתית אינה בהייטק אלא בשוק התקשורת. את גל הפיטורים בהייטק ניתן להסביר כפיטורים אחרי החגים

שיתוף
פיטורי עובדים

עיתוני הכלכלה מפרסמים כותרות מפוצצות על פיטורים נרחבים במספר גדול של חברות הייטק בישראל, כותרות כמו "גל פיטורים בענף ההייטק" ו-"פיטורים בתקשורת ובהייטק" אולי תופסות את עיני הקוראים, אך כמה הדבר נכון? האם באמת יש גל פיטורים רוחבי שיכול להצביע על שינוי מגמה בשוק העבודה הישראלי?

על פי בדיקת פורטל משאבי האנוש HRus לא כך הדברים. נכון מספר חברות הודיעו לאחרונה על קיצוצים במצבות כח האדם ועל תהליכי פיטורים מסיבות שונות (שינוי כיוון, התייעלות, סגירת קווי פעילות ועוד). אך לא מדובר בגל פיטורים כללי שנוגע לכל התחומים ולכל המגזרים בהייטק ובהחלט לא במגמה מתגבשת של פיטורים המוניים בתחום.

דחיית פיטורים לאחריי החגים

אחת התופעות הידועות בשוק העבודה בישראל (וגם בעולם) זה ההמתנה של חברות רבות בביצוע פיטורים בתקופת החגים. דווקא בחברות שבהם הדבר נהוג, בדרך כלל, הדחייה בפיטורי העובדים מתאפשרת בגלל שלא מדובר במשבר אלא בתהליכים פנימיים של החברה ו/או בצורך בריענון כוח האדם מסיבות כלכליות.

ונכון שמספר ההודעות על תהליכי פיטורים בחברות ההייטק בישראל גדל בשבוע – שבועיים האחרונים  ביחס לממוצע בתקופה האחרונה, אך לא ניתן לייחס את זה למגמה, אלא דווקא לתקופת אחרי החגים.

חברות רבות מרעננות את כוח העבודה שלהם מסיבות שונות, החל מהורדת עלויות (משכורות לעובדים חדשים זולות יותר) ועד לריענון בגלל צורך להכניס דם חדש למערכת, או משינוי קווי פעילות ואי יכולת לקלוט את העובדים הקיימים לחברה – כך שבמקביל קולטים עובדים אחרים (כלומר מצבת כוח האדם לא משתנה או לעיתים אף גדלה – למרות תהליך פיטורי העובדים). נכון, בסופו של דבר מדובר באנשים, ואף תהליך פיטורים אינו קל, אך האם באמת מדובר במגמה בהייטק? והאם אין מקומות סקסיים פחות עבור הכותרת שבהם המצב גרוע יותר?

חברות ההייטק המפטרות

על פי הערכות שונות שפורסמו מדובר במספר מאות עובדים עד לגבול ה-1000 עובדים שיאלצו לחפש את מקום העבודה הבא שלהם, כאשר הפיטורים הגדולים שדווחו כוללים חברות כגון פריסקייל (150 עובדים), בטר פלייס (150 עובדים), סימנס סולל (70 עובדים), אורבוטק (30 עובדים) ועוד.

חברות נוספות שישנם שמועות לגבי פיטורים צפויים בהם הם: חברת ציוד התקשורת סרגון וכן חברת טקסס אינסטרומנט, אך עדיין לא מדובר בהודעה רשמית.

במקרה של פריסקייל ובטר פלייס, השקולים יחד לחצי עד שליש מכוח האדם אליו מדובר, מדובר בתהליך שהיה ידוע עוד קודם לכן ונובע בעיקר משינוי פעילות ותפישה. עבור פריסקייל מדובר בגל שני של פיטורים רוחביים שבו המטה בישראל נפגע חזק יותר בהשוואה לכלל הפעילות של החברה בעולם, אך מדובר בתהליך שהתחיל עוד ב- 2009. במקרה של בטר פלייס, פיטורי העובדים נובעים כידוע מאי הצלחתה של החברה לממש את היעדים הפיננסיים והדבר היה צפוי לאור הוצאתו של שי אגסי מהחברה.

חברת אורבוטק הודיע על קיצוץ רוחבי של 6% מכוח האדם שלה בעולם ובהתאם צמצום 30 תקנים ממצבת כוח האדם של החברה בארץ שקולים ל-5% מכוח העבודה של החברה בישראל.

חברת מדיה מיינד לעומת זאת הודיע על פיטורי עשרה עובדים, אך במקביל היא מעבירה עשרות נוספות למטה החברה בניו יורק, וכאן מדובר במהלך אסטרטגי של החברה ולא בפיטורים לצורך צמצום.

במקביל ישנם ביקושים גדלים לעובדי הייטק בתחום המובייל, פיתוח אפליקציות, ומתכנתים, ועדיין יש חוסר בכמות העובדים ביחס לכמות הנדרשת ע"י חברות הייטק בישראל.

המצב בשוק התקשורת גרוע יותר…

לשם השוואה חברת פרטנר הודיע על פיטורי 100 עובדים נוספים לאחר החגים, אלו מתווספים ל-160 העובדים שכבר פיטרה השנה וכן ל-2100 התקנים שירדו מהחברה מאוקטובר שעבר – כמות הגדולה פי שניים ויותר מהערכות הגבוהות לגבי שוק ההייטק, רק שכן מדובר בחברה בודדת, וגם כן ככל הנראה לא מדובר בגל הפיטורים האחרון שתחווה החברה. חברות הסלולר האחרות נמצאות בדילמה דומה בעקבות כניסתם של המתחרים החדשים לשוק וכן המפעילים הווירטואלים.

במקביל, עננה כבדה רובצת על שוק העבודה בעיתונות, עם איום ממשי הן על עובדי מעריב (2000 עובדים, מהם כבר נאמר בעבר כי יפוטרו 400 עובדים) והן על עובדי ערוץ 10 (כ-530 עובדים מהם כבר נמצאים בתהליך פיטורים כ-150 עובדים ולשאר קוצץ השכר). והם לא היחידים, גם עיתון ידיעות ואתר ynet וגם עיתון כלכליסט פיטרו עובדי מערכת השנה ונראה כי הודעה על פיטורים נוספים בהמשך הדרך זה רק עניין של זמן.

רק שאלו פיטורים שזוכים להרבה פחות חשיפה אולי בגלל שהם פחות "נחשבים" בעיני הקהל ואולי בגלל שהם יותר "קרובים לבית" של העוסקים בתחום.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה