פוחדים מהבוס

פוחדים מהבוס

סקר שבוצע בבריטניה מראה שכמעט מחצית מהעובדים חשים מאוימים מהממונים עליהם. המספרים גבוהים יותר במגזרים מסוימים. ההסברים לתופעה תקפים גם למשק הישראלי

שיתוף
מפחדים מהבוס

מפחדים מהבוס

סקר שנערך בבריטניה בקרב 1,277 עובדים מצא שכמעט מחצית המועסקים, 47 אחוזים, חשים שהם "מאוימים בפועל" על ידי המנהלים הממומנים עליהם.

 המנהלים שנמצאו המאיימים ביותר הם ממגזר השירות האזרחי (civil service). כמעט שלושה רבעים מהעובדים בתחום הזה דיווחו על כך שהם פוחדים מהבוסים שלהם. 63 אחוזים מהמדענים ו-60 אחוזים מהרופאים הם הבאים בתור ברשימת בעלי המקצוע שחשים מאוימים מהממונים עליהם. בנוגע לממצאים מהשירות האזרחי, עורכי הסקר מעריכים שהסיבה לכך שהעובדים שם חשים מאוימים במיוחד היא שהארגון עבר שינויים מרחיקי לכת בשלוש השנים האחרונות.

 ז'אן הילס, שותפה בחברת Head, Heart and Brain שערכה את הסקר, אמרה שהאקלים הכלכלי הנוכחי גרם למנהלים במגזר הציבורי והפרטי להיכנס למצב שבו הם צריכים לרוץ בכל הכוח רק בשביל להישאר במקום ולא להיגרר לאחור. "הם תחת לחץ עצום לגרום לארגונים שלהם להיות רזים יותר ובאותה עת לשפר את הביצועים," אמרה הילס על הבוסים המאיימים. "והלחץ מוליד התנהגות מאיימת אם אינו מתועל באופן הנכון. אם הוא מנוהל בדרך השגויה, המתח יכול בהדרגה לשחוק את איכות ניהול המנהיגות שלהם עד שהיא מידרדרת לרמה נמוכה והרסנית; היא יוצרת מעגל כשפים מזיק שבו היצרנות מתחילה להיפגע כאשר כוח האדם מרגיש מאוים יותר ויותר על ידי מנהלים מותשים מנטלית," הסבירה הילס.

מנהלים ועובדים תחת מכבש לחצים

ההנחה של הילס נתמכת על ידי סקר נוסף, מוקדם יותר, שבוצע על ידי ארגון ה-FDA הבריטי (אין קשר לארגון האמריקאי בעל השם הזהה). גם סקר זה הראה ששני שלישים מהעובדים בשירות האזרחי בבריטניה שוקלים התפטרות בשל המצב המדכדך. באותו סקר נמצא שרבע מהפרסונל בשלושת דרגי הניהול הבכירים רוצים לעזוב מיד את עבודתם.

הילס אומרת שהמנהלים כושלים בהעברת מסרים חיוביים למועסקים. הדברים גורמים לארגונים להיות פחות פרודוקטיביים ופחות עמידים לשינויים. אף מדינה שמנסה לשמור על חוסנה הכלכלי, ובכלל זה ישראל, כמובן, אינה יכולה להרשות לעצמה מצב עניינים כזה במקומות העבודה. הילס מציינת שמחקרי מערכת העצבים מראים שהמנהלים הטובים ביותר מנהיגים את עובדיהם במודע באופן שגורם להם להרגיש מתוגמלים. תחושת תגמול מעצימה את המעורבות, את כישורי קבלת ההחלטות ואת היצרנות. על כל פנים, אם העובדים חשים מאוימים, הם מעבדים מידע באופן פחות יעיל ואינם יכולים להפיק את המידע מעצמם, מסבירה הילס.

 מגזר נוסף עם רמות גבוהות של חרדה אצל המועסקים שנגרמת על ידי מנהלים הוא תחום הקמעונאות, שבו 58 אחוזים מהמנהלים דיווחו שהבוסים שלהם גרמו להם לחוש מאוימים. זהו שיעור גבוה בהרבה מהממוצע בבריטניה (47 אחוזים). נתון זה מעלה את האפשרות שביצועים דלים של חלק מהקמעונאים – ובולטות בעיקר התוצאות הנמוכות במכירות בחג המולד ב-2012 – נגרמו כתוצאה מהנהלה מותשת מנטלית.

מנהל טוב, ולא משנה באיזו מדינה או באיזה מגזר, צריך להיות מודע לאופן שבו האתגרים הקשים שעמם הוא מתמודד מיתרגמים ליחסיו עם העובדים. העברת לחץ "גולמי" מלמעלה למטה ללא התייחסות להשפעה על העובדים, תביא בסופו של דבר לתוצאות הבלתי רצויות. גם אין אפשרות לשיפור התגמול החומרי, תגמול רגשי יכול לשפר את הביצועים והוא לא עולה כסף.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה