עמלות מכירה לאנשי מכירות הן חלק מהשכר הקובע לחישוב כל סוגי הזכויות הסוציאליות לרבות, שעות נוספות, דמי מחלה, דמי חופשה, פיצויים, הפקדות לפנסיה, הודעה מוקדמת לפני פיטורים ועוד. עם זאת, עמלות המכירה אינן נלקחות בחשבון בדמי חגים.
אנשי המכירות (חלק מהעובדים) מקבלים מדי חודש שכר בסיס קבוע ובנוסף עמלות מכירה אישיות, ששיעורן עשוי להשתנות, והן משולמות לעובד כחלק מהפדיון עבור תפוקת עבודתו.
יש להבדיל בין עמלות מכירה לבין בונוס או פרמיה, שהם רכיבים שמותנים במצבים מסוימים ואינם מהווים חלק מהשכר לצורך חישוב זכויות סוציאליות.
עמלות מכירה משולמות לעובד בהתאם לחוזה ההעסקה, עבור מכירות שביצע, באחוזים מהפדיון.
מנגד, פרמיות משולמות בדרך כלל אם העובד השיג יעד מסוים שהוצב לו. בונוס לא תמיד קשור קשר ישיר למכירות או להישגים ספציפיים אלא תלוי בשיקול דעתו של המעסיק או בתנאי אחר. למשל, בונוס לעובד מצטיין או בונוס שניתן בגלל עלייה בתוצאות הכספיות של החברה.
במילים אחרות, בעוד שעמלות מכירה מהוות חלק מהשכר לצורך חישוב רוב הזכויות סוציאליות, רכיבי שכר המותנים בתנאי מסוים או במצב מסוים (למשל בונוס או פרמיה) אינם מהווים חלק מהשכר לצורך חישוב זכויות סוציאליות, אלא אם נקבע אחרת בין העובד למעסיק.
תוספת שמשולמת לעובד כאחוז מההכנסה הנובעת ממכירה שביצע, נחשבת לעמלת מכירה.
אבל תוספת המשולמת לעובד בתנאי שהעובד מכר מעבר למכסה הרגילה שנקבעה לו על ידי המעסיק, נחשבת לפרמיה.
לדוגמה, עובד שההכנסות מהמכירות שביצע הסתכמו ביותר מ-20 אלף שקל בחודש, זכאי לפרמיה של 2,000 שקל בחודש.
תוספת שמשולמת לעובד בסוף רבעון כגמול על כך שרווחי החברה או רוחי המחלקה שלו עלו מעל התחזית, נחשבת לבונוס.
איך יש לחשב את עמלות מכירה לצורך חישוב ימי החופשה:
המעסיק חייב על פי חוק חופשה שנתית לשלם לעובד דמי חופשה בסכום השווה לשכרו הרגיל. שכר רגיל מוגדר ככל תמורה, בכסף או בשווה כסף, שהמעסיק משלם בעד שעות העבודה הרגילות.
עמלות המכירה ניתנות לעובד כתמורה עבור מכירות שהוא מבצע בשעות העבודה הרגילות שלו ולכן יש להחשיב את עמלות המכירה כחלק מהשכר הרגיל לצורך חישוב דמי חופשה ופדיון חופשה.
שכר העבודה היומי לצורך חישוב ערך יום החופשה הוא תוצאה של חילוק ב-90 של השכר – שכר בסיס פלוס עמלות – שהעובד קיבל במהלך רבע השנה שקדמה לחופשה.
אם חודשים אלה לא היו חודשי עבודה מלאים, יחושב השכר לפי ממוצע של שלושה החודשים המלאים ביותר, בשנה שקדמה לחופשה.
לדוגמה, נניח שעובד יצא לחופשה בחודש יוני 2022. שכרו של העובד בחודש מאי 2022 היה 6,500 שקלים שכר בסיס פלוס עמלות מכירה בסכום של 3,500 שקלים.
בחודש אפריל היה שכרו של העובד 6,500 שכר בסיס פלוס 4,000 שקלים עמלות מכירה. בחודש מרץ היה שכר הבסיס של העובד 6,500 שקלים ושכרו מהעמלות היה 4,500 שקלים.
המשמעות היא שברבע השנה (שלושה חודשים) לפני החופשה הסתכם שכרו של העובד פלוס העמלות ב-31,500 שקל.
כדי לחשב את ערך יום החופשה יש לחלק את ה-31,500 שקל ב-90. כלומר, ערך יום החופשה שלו הוא 350 שקלים.
חשוב לציין, כי עובד לא רשאי לוותר על הזכויות המגיעות לו על פי דין בכל הנוגע להפרשות פנסיוניות ושאר הזכויות הנובעות מסכומי עמלות המכירה שקיבל.
גם אם העובד, לדוגמה, משלים באופן פרטי ביטוחים הנובעים משכרו, מעבר לסכומי הביטוח שמפריש המעסיק, אין בכך כדי להוכיח שהעובד ויתר על הזכויות הנובעות מעמלות המכירה.