על חשיבותה למשק אין מחלוקת, אך בתעשיית הביומד רף השכר נמוך בכ-30% בהשוואה להיי-טק ולענפים אחרים, במרבית התפקידים.
סקר שביצעה חברת ההשמה נישה לקראת שבוע ביומד ישראל 2012 (21-23/5), מעלה על נס את הפער שבין הצורך בעובדים לבין התגמול שהם מקבלים בגין עבודתם.
תעשיית הביומד מורכבת משלושה תתי-ענפים: תעשיית הפארמה, המכשור הרפואי ותעשיית הביו-טכנולוגיה.
בסקר נמצא, כי בתעשיית הפארמה מרוויח כימאי מתחיל כ-8,500 שקלים. מנהל הנדסת תהליך מתחיל ישלשל לחשבון הבנק שלו מדי חודש סכום גבוה משמעותית – 17,500 שקל. כעבור עד חמש שנים צפוי להאמיר שכרו למעל 22 אלף שקל בחודש.
12 אלף שקל ירוויח מהנדס מכונות בתעשיית המכשור הרפואי, ועד 18 אלף לתפקיד אלגוריתמאי. לאחר פרק זמן של עד חמש שנים יגיע שכרם של אלה לכ-21 אלף שקל.
ההאטה בשוק מקרינה גם על תעשיית הביו-טכנולוגיה, והשכר ההתחלתי בה נע בין 9,000 שקלים לעוזר מחקר ועד 16,500 שקל לעורך פטנטים. כ-19 אלף שקל הוא השכר המקסימלי למשרה זו כעבור שנים ספורות.
סקר אחר שערכה חברת ג'וב-אינפו, מצא שבחברות הפארמה והביו-טכנולוגיה חלה האטה בת 67% בגיוסים, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. עם זאת, ברבעון הראשון של 2012 נרשמה מגמה חיובית בגיוס עובדים לחברות המכשור הרפואי, שם נרשמה עליה יחסית לתקופה המקבילה אשתקד בתחום התוכנה – מ-55% ל-65%.
לא מוצאים עבודה
ליזי שוב-לונדון, שותפה ובעלים בקבוצת "נישה", מזהיר מקושי מהותי במציאת עבודה לבוגרי אוניברסיטאות בתחומים הללו. "אני מעריכה שבין 80-90% מהסטודנטים שמסיימים תואר שני ושלישי בביולוגיה והתחומים הנלווים, לא מוצאים עבודה בתעשיית הביומד. הם פונים למקצועות אחרים, כמו הוראה ואדמיניסטרציה. מעטים פונים גם לחו"ל, או עוברים להייטק, שם השכר גבוה ב 30% לערך".
להערכתה, המחסור בעובדים צפוי בתחומי הכימיה. מצב זה נוצר כיוון שבעשור האחרון, החל משנות ה- 90 נוצרה הצפה בכימאים עקב העלייה הרוסית וסטודנטים לא פנו ללמוד תחום זה. "הדבר הכי הגיוני הוא שהביולוגים יעשו הסבה לכימיה, ואכן זה מה שמומלץ למסיימי תואר לעשות. בשטח אנו רואים שעולם המחקר הביולוגי מרתק אותם וחלקם יעדיפו לוותר על משכורות גבוהות בתחומים אחרים לטובת התחום הספציפי הזה".