לעתים עובדים ומעסיקים אינם מודעים לזכויותיהם, ואינם מבדילים בין תאונות עבודה למחלות מקצוע. למען הסר ספק, גם הוספנו מספר מקרים שעשויים להיחשב כמוטלים בספק מבחינת החשבם כתאונת עבודה או כמחלות מקצוע. אז בואו נעשה סדר.
תאונת עבודה מתייחסת לאירוע נקודתי שארע במועד ובשעה מסוימת בזמן העבודה, בדרך אליה או ממנה. מחלת מקצוע מתייחסת לתקופה ממושכת בה מתפתחת מחלה כתוצאה משהיית העובד במקום העבודה או כתוצאה מפעולות שעושה העובד במסגרת עבודתו בתנאים או גורמים מסוימים שהביאו למחלה.
תאונת עבודה תוכר ככזו לאחר שהוכח שהיא ארעה בזמן שהייתו של העובד במקום העבודה, או בדרך למקום העבודה או ממנו. מחלת מקצוע תוכר לאחר שהוכח שהעובד נחשף למשל לחומרים מסוכנים בעבודה, שגרמו למחלתו.
שני המקרים נחשבים כפגיעה בעבודה, ולאחר בדיקת כל מקרה לגופו יוכל העובד לקבל גמלה מהביטוח הלאומי.
אירועים רבים מעלים ספק בשאלה האם יוכר המקרה כתאונת עבודה או מחלת מקצוע. הנה דוגמאות לכמה מהם:
- אם תאונת העבודה ארעה בזמן שעובד שהה בהפסקה ממושכת, לדוגמה, לצורך בטיפול בענייניו האישיים, לא יוכר המקרה כתאונת עבודה.
- אם אדם החליט בדרכו לעבודה לנסוע למקום מסוים ובדרכו לאותו מקום נפגע – הדבר נחשב לסטייה ממשית מדרכו והמקרה לא יחשב כפגיעה בעבודה. אם נפגע העובד בהמשך דרכו מאותו מקום – הדבר כן יחשב לפגיעה בעבודה.
- אם סטה העובד ממסלולו בדרך לעבודה לצורך ליווי ילדו למעון או לגן הילדים או להחזירו ממנו, ונפגע – הדבר כן יחשב לפגיעה בעבודה, מתוקף תקנות הביטוח הלאומי.
- באותו האופן, אם עובד סטה ממסלולו לעבודה ונפגע בדרכו לתפילה בבית הכנסת, יחשב המקרה כתאונה.
- במידה והעובד עבר תקיפה, תוך כדי ועקב העבודה, כולל תקיפה מינית, שגרמה לנזק גופני או נפשי ומצריכה טיפול רפואי – תיחשב כפגיעה בעבודה.
- אם בזמן התאונה העובד לא מילא אחר הוראות מעסיקיו ו/או התרשל – לא יחשב המקרה כתאונה, אלא אם היא גרמה למותו או לנכות או לאי יכולת לעבוד במשך 10 ימים לפחות, ואם לולא התנהג ברשלנות היה המקרה נחשב כתאונת עבודה.
- כאמור, מחלות מקצוע יוכרו ככאלה במידה והמחלה תופיע ברשימת המחלות שהגדיר הביטוח הלאומי. לעתים מחלות שאינן מופיעות ברשימה כן יוכרו כמחלות מקצוע, לאחר שהוכח כי לאורך הזמן פעולות מסוימות בעבודה, גם אם הן זניחות או זעירות גרמו לנזק או למחלה.
לסיכום, תאונות עבודה ומחלות מקצוע קורות מדי יום. חשוב לשים לב ולתת לעובדים את כל המידע: על פי נתוני משרד התמ"ת, מתקבלים כ-1,000 דיווחים מדי שנה על מחלות מקצוע, אך נתון זה אינו משקף את המצב האמיתי של התחלואה התעסוקתית בישראל.