בעוד שארגונים רבים מתחילים להחזיר את העובדים מהחופשות ללא תשלום (חל"ת) יש ארגונים ששוקלים לפטר עובדים ששהו בחל"ת במהלך החודשיים האחרונים, בין אם משום שהחברה כולה נסגרה או משום שהיא סגרה מחלקות ותחומי פעילות.
ברקע יש לציין כי ועדת הכספים המליצה להקצות סכום של כחצי מיליארד שקל לחברות וארגונים שהמשיכו להעסיק עובדים ולא פיטרו אותם בתקופת הקורונה ואף לא הוציאו אותם לחופשות ללא תשלום (חל"ת).
אחת הסוגיות הבוערות היא סוגיית העובדים בגילאי 40 או יותר. רובם של עובדים אלה שהוצאו לחל"ת יתקשו להשתלב בחזרה בשוק העבודה, אם המעסיק יחליט שלא להחזיר אותם לעבודה.
חשוב לזכור, כי ארגון שכמחצית מהעובדים שפוטרו הם עובדים מבוגרים (בגילאי 40 ומעלה) עלול למצוא עצמו בבית הדין לעבודה, כשהוא נתבע על אפליה מחמת גיל.
במקרה כזה, הארגון יאלץ לשלם פיצויים מוגדלים, ולא רק את פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד.
סוגיית העובדים המבוגרים הופכת מורכבת אף יותר כאשר מדובר בעובדים מבוגרים בגיל 60 או יותר שהוצאו לחל"ת או שפוטרו.
אלה מביניהם שהוצאו לחל"ת יכולים (כמו גם עובדים בכל הגילאים) להתפטר בדין מפוטר, כלומר להתפטר ולקבל את כל זכויותיהם כאילו פוטרו.
בנוסף, הם יכולים להקדים את קבלת קצבת הזיקנה (קצבת אזרח ותיק), ולבקש תוספת השלמת הכנסה.
כמו כן יכולים עובדים אלה (שגילם 60 או יתר) למשוך כספים מקופות הגמל ומקרנות הפנסיה ללא קנס, אם כי רצוי שעובדים אלה יתייעצו ים יועץ פנסיוני לפני שהולכים על צעד שכזה של משיכת כספים. לא בכל המקרים זה משתלם.
אשר לעובדים מתחת לגיל 67: חשוב לבדוק את הזכאות לדמי אבטלה. בנוסף, עובדים בגיל 67 או יותר צריכים לבדוק את הזכאות שלהם למענק מהביטוח הלאומי.
בכל מקרה חשוב שמעסיקים ידעו כי אסור להם לפטר עובדים מבוגרים או להוציא אותם לחל"ת, או לפגוע בהכנסתם, רק בשל גילם ואסור להפלות אותם לרעה בשל גילם.
אשר לסוגיית הבידוד, עובד שהוטל עליו להשאר בבידוד ביתי אינו יכול להגיע לעבודה ועל המעסיק נאסר לפטר אותו.
למעסיק גם אסור לדרוש מהעובד להגיע לעבודה ואף אסור לו לאפשר לעובד להיכנס למקום העבודה, גם במקרים בהם העובד דווקא מעוניין להגיע לעבודה.
עובד שנאלץ להימצא בבידוד בשל החשש כי נדבק בנגיף הקורונה נחשב לעובד שנעדר מהעבודה בגלל מחלה.
מכיוון שכך, עובד זה הינו זכאי לקבל מהמעסיק דמי מחלה במהלך תקופת היעדרותו מהעבודה בשל הבידוד.
חשוב לציין כי במקרה של פיטורים מהעבודה, גם כאשר הפיטורים הם בגלל משבר הקורונה, על המעסיק לציין במכתב הפיטורים את מועד סיום יחסי העובד מעסיק, ולהעניק לו את התשלום עבור הודעה מוקדמת או חלף הודעה מוקדמת.