השבוע הוגשה תלונה לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה על ידי מועמד לעבודה שביקש להגיש מועמדות לשירות קבע בצה"ל, לתפקיד קצין כלכלה. כאשר ביקש לשלוח קורות חיים, נתקל באחת מדרישות החובה לתפקיד: עד 10 שנים מסיום שירות החובה בצה"ל. אם נעשה חשבון פשוט, רוב מסיימי שירות החובה הנם בני 21 לכל היותר.. כלומר, על המועמד להיות מתחת לגיל 31. התלונה טופלה, וצה"ל הסיר את הדרישה מהמודעה. עורכת הדין של משרד התמ"ת ברכה את צה"ל על ההבנה ועל הסרת התנאי המפלה.
נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה הנו גוף עצמאי טעם משרד התמ"ת, הממונה על טיפול משפטי בתלונות על רקע אפליה. ממשרד התמ"ת נמסר כי 15 אחוזים מהתלונות שהוגשו בשנה האחרונה לנציבות שוויון ההזדמנויות היו על אפליה על רקע גיל. בשנתיים האחרונות ניכרת עלייה במספר התלונות בנושא.
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה (התשמ"ח 1988) אוסר הפליה של מועמדים לעבודה ושל עובדים על ידי מעסיקים. האיסור חל עוד בשלבי הקבלה לעבודה והצבת תנאי העבודה, איסור הפליית עובדים המעוניינים בקידום, הכשרה או השתלמות מקצועית, פיטורים, הטבות ותשלומים הקשורים לעובד בעת פרישתו מהעבודה.
הפליה אסורה על הרקעים הבאים: מין ונטיות מיניות, מצב משפחתיף היריון וטיפולי פוריות, גיל, גזע, דת, לאומיות, מדינת מוצא, השקפה, השתייכות למפלגה פוליטית, שירות מילואים ושירות מילואים צפוי.
כמו כן החוק אוסר על הפליית עובדים מחמת העובדה כי הם מועסקים על ידי קבלן כוח אדם.
פרט לשירות הביטחון הכללי ולמוסד – החוק אוסר על דרישה של מעסיק של פרופיל צבאי, כחלק מתנאי קבלה לעבודה. אם מועמד לעבודה סרב להציג את הפרופיל הצבאי שלו, חל איסור על מעסיק להפלות מועמד על רקע זה.
הפליה אסורה על הרקעים שהוזכרו למעלה, אלא אם אופי ומהות התפקיד והמשרה מחייבים גיוס עובד מרקע מסוים ולא מרקע אחר.