אוטומציה ועתיד התעסוקה

אוטומציה ועתיד התעסוקה

האם עתיד שבו מכונות יחליפו ידיים עובדות הוא ורוד או קודר? אין תמימות דעים בעניין הזה. מה שכן, יש לא מעט אופטימיים שסבורים כי העתיד צפוי להיות מרתק!

שיתוף
טכנולוגיה

טכנולוגיה

חלבנים, נושאי קוביות קרח, רוב הסנדלרים, עובדי מרכזיית טלפונים, מתקני מכונות כתיבה ורוב החייטים נעלמו מהעולם. אבל במקומם הגיעו טכנאי מקררים, מהנדסי חומרה, מהנדסי תוכנה, טכנאי מחשבים ומאמנים אישיים. יש כאלה שחושבים שהמשרות ימשיכו להצטמצם ויש כאלה שסבורים שמשרות ייעלמו אך אין לדעת אילו משרות חדשות יופיעו במקומן והאם השיטה הכלכלית לא תשתנה גם היא.

"ב-20 השנים הקרובות, העולם שבו אתם חיים והחיים שלכם עומדים להשתנות לגמרי ובאופן מוחלט," טוען ד"ר סטיב דיוויס, כלכלן ומנהל החינוך במכון ליחסים כלכליים בבריטניה (IEA). הדברים נאמרו בכנס של המכון ומובאים באתר CIPD.

ד"ר דיוויס מתכוון באופן ספציפי להשלכות האוטומציה על חיינו. אנשים נוטים לחשוש מכך שהאוטומציה תביא לעלייה חדה באבטלה, אבל דייוויס מתאר את עצמו "כרגוע לעילא" בנוגע לסוגיה זאת. לא כי הוא משוכנע שהאבטלה לא תגבר, אלא כיוון שהוא מאמין שזה לא דבר נורא כל כך. "זה אומר שאתם עושים מה שאתם רוצים ולא עובדים," אמר דיוויס. הוא מסביר שמנקודת הראות של כלכלן, משרות הן עלות. המצב האידיאלי הוא כזה שאין בו משרות אבל יש בו הרבה דברים וזה מה שקורה אם יש אוטומציה.

יוהן נורברג מחבר הספר In Defense of Global Capitalism מטיל ספק בכך שרובוטים יחליפו לחלוטין את כוח העבודה האנושי ומוסיף שמדענים מתקשים עדיין לפתח מכונה שיכולה להרים מטבע. הוא אומר שאנשים עדיין יידרשו עבור "כל דבר שמצריך החלטות מאולתרות, ויש הרבה משרות כאלה." דיוויס מכיר באפשרות נוספת, על סמך מה שקרה בתקופות קודמות של אוטומציה, אפשרות בה חלק מהאנשים עלולים לאבד את משרותיהם אבל ייווצרו משרות חדשות במקומן.

פחות ייצור, יותר סחר
היזם הנריק יונסון השווה את השינוי בן ימינו בטכנולוגיה לזה שקרה לנושאי גושי הקרח במאה ה-19. העבודה נעלמה עם המצאת המקרר ונושאי הקרח נאלצו למצוא משרות אחרות. יהיו משרות שאיננו יודעים עליהן עדיין.

מייק מנגר, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת דיוק מאמין שהיזמים של העתיד יתרכזו בהנמכת הוצאות, כך שיותר מוצרים ייסחרו מאשר ייוצרו. "הבעיה של אנשים שמייצרים דברים היא שהם יאבדו את המשרות שלהם והם לעולם לא יוכלו למצוא משהו כזה שוב," אמר מנגר. הוא הצביע על יזמים שכבר הצליחו עם המודל הזה, כמו Airbnb שמאפשרת לאנשים לסחור במרחב הדירה שלהם, או Uber, שמאפשרת לנהגים להרוויח מנסיעות שאליהן הם יוצאים ממילא.

נפתחה ההרשמה המוקדמת לכנס פיתוח ארגוני. מהרו להבטיח את מקומכם! פרטים והרשמה כאן

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה