קיבלתם עובד חדש וצעיר לארגון, שאלתם אותו לאיזו קרן פנסיה הוא רוצה שתעבירו לו את כספי הפנסיה והוא אומר לכם שהוא לא מאמין בחסכון לפנסיה.
הוא מסביר לכם שהדור שלו (דור המילניום) לא מאמין בחסכון לפנסיה, לא מאמין בקרנות הפנסיה, לא מעוניין שמישהו שהוא לא מכיר ולא יודע אם הוא יכול לסמוך עליו, ינהל לו את הכסף ויגבה ממנו דמי ניהול, ולכן הוא לא רוצה שום קשר לקרנות הפנסיה.
חוץ מזה, הוא מסביר לכם, יש לו עוד המון זמן עד הפנסיה אז למה להתחיל לחסוך כבר עכשיו. כן. הוא מוכן לחשוב על זה שוב. אבל רק בעוד 10 שנים מעכשיו. בטח שלא כרגע כשיש לו תינוק חדש ואשתו לא מצליחה למצוא עבודה כבר כמה חודשים. הוא זקוק לכל גרוש.
מדובר בעובד מוכשר שעמלתם זמן רב לאתרו, ולשכנע אותו לבוא לעבוד אצלכם. אתם מוכנים להוריד עבורו את הירח, את הכוכבים וגם לתת לו את כל הזכויות המגיעות לו על פי חוק, כולל ביטוח פנסיוני.
אתם פשוט לא יכולים להרשות לעצמכם להפסיד אותו. אבל הוא עומד במריו. לא מוכן שיהיה על שמו שום חסכון לפנסיה, הוא לא מוכן בכלל להקשיב לשום טיעונים ושכנועים, והוא מתעקש שהוא אינו מאשר לכם להפקיד חלק ממשכורתו לשום ביטוח פנסיוני.
במקום זה הוא רוצה שתגדילו את משכורתו בגובה ההפרשות שהיו אמורות להיות מופקדות על ידי הארגון לקרן הפנסיה עבורו.
עו"ד קובי חתן: זכות קוגנטית אינה ניתנת לוויתור
"חלק גדול מזכויות העובד, לרבות הזכות לביטוח פנסיוני הן זכויות קוגנטיות של כל עובד", אומר עו"ד קובי חתן, מומחה לדיני עבודה, בשיחה עם HRus. "המשמעות היא שאלו הן זכויות שלא ניתן להתנות אותן ולא ניתן לוותר עליהן גם בהסכמת שני הצדדים (העובד והמעסיק), גם אם ההסכמה מעוגנת בכתב".
מהן זכויות קוגנטיות?
"אלו הן זכויות המגן הבסיסיות של העובדים. כך למשל, הצדדים לא יכולים להסכים שלעובד ישולם שכר הנמוך משכר המינימום. אותו דבר אמור לגבי ביטוח פנסיוני. 'צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק' מספק את מסגרת ואת הביטוח הפנסיוני המינימלי שהמעסיק חייב לבטח בו את העובד".
ומה קורה כשהעובד מסרב לקבל את הביטוח הפנסיוני?
"גם אם העובד מסרב חייבים להפריש עבורו לקרן פנסיה. זה לא תלוי בו".
מה קורה במקרים בהם מגיע מנהל משאבי אנוש חדש לארגון ומגלה שלעובד מסויים, שבמהלך השנים סירב לביטוח פנסיוני, אין כלל ביטוח לפנסיה. האם ניתן להפקיד עבורו רטרואקטיבית?
"זה תלוי בתקנוני הקופות הספציפיות. בדרך כלל ניתן לשלם את סכומי ההפרשה באופן רטרואקטיבי".
בשורה התחתונה, קרן פנסיה אמנם כלולה תחת הסיווג 'זכות' אבל בפועל זוהי חובה. של המעסיק והעובד כאחת. ניתן לראות זאת ביתר בהירות אצל עצמאים, שהחל מ-2017 חלה עליהם חובה להפקיד לקרן פנסיה, ואין להם אפשרות להחליט עבור עצמם שהם לא מפקידים לקרן פנסיה.