אורח חיים בריא כבר מזמן לא מוגדר כטרנד, אלא כמגמה חובקת עולם. מושגים כמו פעילות גופנית סדירה, תזונה נכונה וארגונומיה הפכו להיות חלק בלתי נפרד מחיי היומיום בבית ובמקומות העבודה.
האתגר הגדול העומד בפני מעסיקים אינו טמון בהגדרת הצרכים שלהם או בבחירת תכנית הבריאות הנכונה, אלא דווקא בהנגשת תכניות הבריאות לעובדים. במילים פשוטות: איך גורמים לעובדים ליישם את אורח החיים הבריא כך שיהפוך לחלק בלתי נפרד מהחיים?
לדברי ערן אליאס, מנהל תחום בריאות בארגונים קבוצת B-Well, המוציאה לפועל תכניות לאורח חיים בריא בחברות, ישנם חמישה מרכיבים עיקריים בעזרתם הם משפיעים על אורח חיים בריא של העובדים: כושר, תזונה, רפואה מונעת, ארגונומיה ונפש בריאה.
מתאימים את התוכניות לעובדים
לדברי אליאס כוללות תכניות הבריאות של B-Well פעילויות שונות שמתאימות למגוון אוכלוסיות רחב בתוך החברה. "יישום התוכנית יקום וייפול על התאמתה לאורח החיים ולפניות של העובדים", מסביר אליאס. "בתחום התזונה, לדוגמה, נציע לארגון הרצאה מרתקת לכל העובדים, ובנוסף גם פגישה אישית עם תזונאית ומשוב לבניית תפריט אישי, עבור מי שלא היה לו זמן להיות בהרצאה או מעוניין בחיזוק נוסף. אפשרות נוספת תהיה סדנת בישול מעשית לעובדים, אך אם אין זמן נציע מופע בישול בריא live!, במהלכו השף מבשל מספר מנות בריאות ברצף והעובדים יכולים לעבור לטעום".
אליאס אומר שהמטרה היא להפוך את התחום לנגיש יותר, לפנות אל העובדים בהתאם לעיסוקם ולזמן הפנוי העומד לרשותם. "אם מדובר בעובדים בעלי לוח זמנים צפוף ניתן להציע להם פעולה מתומצתת בזמן ההפסקה או בעת חילופי המשמרות. כשמדובר בעובדים ניידים שאינם בעלי משרד פיזי באפשרותנו להציע להם פעילויות אחרות כולל אימונים אישיים עד הבית".
מדברים על הנפש
ב- B-Well מתייחסים בתוכניות הבריאות בארגונים גם לנושא השפעות הסטרס ובריאות הנפש, המהווה חלק בלתי נפרד מבריאות הגוף. "סדנאות הפגת מתחים, עיסויים והרפיות במקומות העבודה הופכים לפופולאריים יותר ויותר", מספר אליאס, "כמו כן, אנחנו מציעים הרצאות בנושא שינה נכונה מפי רופאים מומחים שהרי קיים קשר ברור בין שינה ואורח חיים בריא".
"בנוסף יש לנו מגוון הרצאות העצמה במהלכן אנשים מספרים על התמודדותם עם קשיים בחייהם ועל דרכי ההתמודדות שלהם, דבר שגורם לתחושת העצמה בקרב העובדים".
החשיבות להשפעת המצב האישי על בריאות העובד לא נעלמת מעיני היועצים ב- B-Well הנוגעים גם בנושא הורות מטרה לפתור ולהקל מעט על המתח שנוצר משילוב חיי משפחה וקריירה. "מידע ותמיכה בנושא עשויים להפחית את רמת הלחץ בחיי העובדים, להפוך אותם לרגועים יותר ולאפקטיביים יותר", מסביר אליאס.
כיצד מניעים את העובדים לשתף פעולה?
אליאס: "קיים מגוון רב של פעילויות קטנות שיכולות לסייע באופן משמעותי לקידום המודעות בנושא הבריאות בקרב העובדים. למשל, תחרות מתכונים בריאים יכולה לגייס את העובדים לפעולה וליצור התעניינות. את המתכון המנצח בתחרות ניתן להגיש בחדר האוכל, במידה ויש בחברה".
רעיונות נוספים שהוא מציע כוללים תחרות ריצה בחדר המדרגות וכן הדפסת טיפים לחיים בריאים על פלייסמנטים והנחתם על שולחנות האוכל. "ניתן לחבר כל אירוע חברה, מיוחד ויומיומי, לתחום הבריאות", אומר אליאס.
איך משמרים את אורח החיים הבריא לאורך זמן בארגון?
"אחת השיטות של B-Well לשימור והמשך התהליך שיצרנו הוא הכשרה ורתימת עובדים מתוך הארגון. אנחנו מכשירים את העובדים הללו להיות שגרירי בריאות, וכל אחד מהם מקדם את הנושא אליו הוא מתחבר.
"ההכשרות הן כלליות או ספציפיות, לדוגמא הכשרה של נאמני ארגונומיה, עובדים שמקבלים הכשרה מעמיקה כיצד לשבת נכון, איך לעמוד, מה היא הדרך הנכונה להתכופף ואיך להרים דברים כבדים. המטרה היא לשתף עובדים אלה בתהליך, להקשיב לדעתם ולהעצים אותם. עובדים אלה עוזרים לקרב לתהליך את העובדים האחרים בחברה וכמובן שעצם לקיחתם חלק בתהליך זה מסייעת להם להתמיד באורח החיים הבריא".
לדברי אליאס תכנית בריאות היא תהליך מתמשך תוך הסתכלות הוליסטית וטיפול במגוון של עובדים, וזו הסיבה שקיימת מחוייבות להראות חדשנות בתחום. "ההסתכלות ההוליסטית תביא למטרה שכל מנהל משאבי אנוש שואף אליה – להוביל תכניות בריאות שנתיות שמתגלגלות משנה לשנה".
לפרטים נוספים: ערן אליאס: 052-4848033