עובדי הקבלן, חלק ב': האם השופטת ארד תאשר הערב השבתת המשק?

עובדי הקבלן, חלק ב': האם השופטת ארד תאשר הערב השבתת המשק?

"ההסתדרות לא יכולה לנהל את המדינה", נחרצים באוצר. בהסתדרות מותחים ביקורת על נשיאת ביה"ד שלא אישרה עד כה לשבות

שיתוף
שביתה עובדי קבלן

נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, תידרש היום (ג') שוב לפסוק באשר לבקשת ההסתדרות להשבית את המשק כליל, כחלק מדרישתה להעביר עובדי קבלן במשק למעמד עובדים קבועים.

בסיבוב הקודם, לפני כשבועיים, החליטה השופטת ארד שלא להחליט ושלחה את הצדדים –  ההסתדרות, משרד האוצר, המעסיקים הפרטיים ומרכז השלטון המקומי – להיתדיין ביניהם ולדווח לה על התוצאות.

אלא שבפגישה האחרונה בין הצדדים שנערכה אמש (ב') בבית הוועד הפועל בתל-אביב, העלו הניסיונות חרס. בישיבה נכחו יו"ר ההסתדרות עופר עיני, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר גל הרשקוביץ, מנכ"ל לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים אבי ברק ונציג מרכז השלטון המקומי.

בהסתדרות ערים לכך שבלתי ניתן יהיה להפוך את כלל עובדי הקבלן במדינה לעובדים קבועים, אך בד בבד מתוסכלים ומודאגים מכך שהשופטת ארד אינה נוטה לאשר שביתה כצעד מחאתי ליצירת לחץ.

 באוצר מרגישים חזקים

מקור בהסתדרות אמר אתמול בהקשר זה, ""ניאלץ לבקש מהשופטת ארד פעם נוספת שתתיר לנו לקיים שביתה. ללא האיום בנשק השביתה מצדנו, האוצר לא ישנה דיסקט ולא נתקדם לקראת פתרון המשבר". עיני עצמו כבר לא מסתיר את ביקורתו כלפי השופטת: "הנשיאה הפרה למעשה את האיזון במשא ומתן, בעצם החלטתה שלא לתת לנו להשתמש לאורך זמן ממושך, בנשק השביתה. ברור שבמצב כזה במשרד האוצר מרגישים חזקים ואין סיכוי שהם יתקדמו."

"בצורה הזו לא היה טעם להמשיך ולדבר", הוסיף יו"ר ההסתדרות. "משרד האוצר לא מסכים בשום פנים ואופן אפילו להעברתה של עובדת ניקיון אחת מהעסקה אצל קבלן להעסקה ישירה במדינה. הפגישה היום (אתמול, י"ח) הוכיחה כי בלי איום בשביתה לא תהיה שום תזוזה בעמדת האוצר. ברור לנו שאי אפשר לקלוט את כל עובדי הקבלן ביום אחד או במהלך אחד. אבל לא יתכן שהאוצר יסרב לגמרי לכל צורה של העסקה ישירה וישאיר את המצב הבלתי נסבל הנוכחי."

 "ההסתדרות לא תנהל את המדינה"

"ההסתדרות לא יכולה לנהל את המדינה", הגיבו באגף התקציבים באוצר. "קליטה גורפת של עובדי הקבלן אצל המעסיק אינה באה בחשבון, לא רק המדינה, גם המעסיקים הפרטיים, המציגים עמדה גמישה כביכול, אינם מסוגלים לקלוט אלפי עובדי ניקיון ותיקים במעמד של עובדים מן המניין, כי זה יביא לקריסת מפעלים. כל קליטה ישירה של עובדי קבלן תאלץ את המדינה לקצץ בסעיפים אחרים, לרבות תחומים חברתיים. השימוש בעובדי קבלן ובמיקור חוץ נועד לשפר את השירות שהמדינה מעניקה לאזרחיה, ופה ההסתדרות פועלת להיפך."

על-פי ההערכות, בישראל עובדים כיום 350-400 אלף עובדי קבלן. "עובדי הניקיון הם הקבוצה החלשה ביותר מתוכם", אמרו אתמול מקורות נוספים בהסתדרות. באוצר מציעים שבמקום שינוי במעמדם של אלה, יקבלו עובדי הקבלן תוספת שכר של 20% ושיפור בתנאים הסוציאליים בסעיפי השי לחג וסבסוד ארוחת הצהריים במקום העבודה.

בתוך כך, ביקורת חריפה כלפי בית הדין לעבודה השמיעה אתמול פרופ' רות בן-ישראל, כלת פרס ישראל, על כך שאינו מתיר להסתדרות לשבות בסוגיית עובדי הקבלן. בכנס של פעילי מחאה בתל אביב אמרה בן-ישראל בין היתר, "בית הדין לעבודה לא עשה צדק חברתי, איך ההסתדרות יכולה לנהל מו"מ בלי זכות שביתה? אני קוראת לאנשים לעלות על בריקדות מול בית הדין, כי הוא לא קשוב לעובדים שבשבילם הוא הוקם. אם לא תצאו לרחובות, אם לא תהיו בכיכרות ואם לא תצעקו, גם בעוד שנתיים לא תוכלו לשבות. אם אין הפגנות בסמוך לאולם הדיונים, אז אין שביתה."

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה