שנות האלפיים הביאו עמן חדשנות טכנולוגית שהשפיעה על כל תחומי החיים שלנו. עידן האינטרנט והמכשירים החכמים, כמו גם המשבר הכלכלי שפקד את העולם בשנים האחרונות, הביאו לשינוי בשוק העבודה ולצמיחתו של מודל עבודה חדש – עבודה מהבית. מודל עבודה זה נתפס כיום כפריווילגיה שרק מעטים נהנים ממנה, אך נראה כי לדעת אנשי המקצוע, דוגמת ג'ניפר סוונברג, פרופסורית במכון לחידוש במקום העבודה של אוניברסיטת קנטאקי, בעוד מספר שנים מודל זה יהפוך לנחלת הכלל למרבית העובדים.
מודל העבודה מהבית טומן בחובו יתרונות וחסרונות רבים עבור המעסיק והעובד גם יחד, שיש צורך להכיר בהם על מנת להתמודד איתם בצורה היעילה והנכונה ביותר לטובת שני הצדדים.
מבחינת העובד, עבודה מהבית משפרת את איכות חיי הפרט, מכיוון שהיא מאפשרת ניהול סדר יום גמיש שבמסגרתו האדם עצמאי ויכול לנהל חיי משפחה נוחים ותקינים יותר תוך שילוב שעות עבודה בזמן ובמקום שהכי נוח עבורו לעשות כן. יתרון נוסף הוא שנחסכות שעות רבות של עמידה בפקקים והוצאות שוטפות של רכב ושל דלק.
מבחינת המעסיק, הסדרי עבודה גמישים מאפשרים העסקת מועמדים איכותיים, חיסכון בעלויות שכירות משרדים, וצמצום הטיפול בהיעדרויות ובאיחורים לעבודה. כמו כן, נרשמת יציבות בכוח האדם בבית העסק עקב הערכה גוברת ותחושות נאמנות והשתייכות של העובד לארגון ולמנהליו.
אל מול היתרונות המהותיים ישנם גם חסרונות לא מבוטלים.
מודל עבודה מהבית לא מתאים לכל אחד מפני שהוא דורש אופי מסוים בכדי לצלוח אותו. מודל זה מצליח כאשר מדובר בעובדים בעלי חוש אחריות ומשמעת עצמית גבוהה, עם יכולת ניהול ותכנון סדר יום תקין בצורה שתאפשר לנהל גם חיי משפחה וגם עבודה כהלכה. כמו כן, מודל זה פוגע בשיתוף הפעולה בין עובדים ואובדן היתרון שבפגישות מקצועיות ועסקיות, אשר לרוב מניבות יצירתיות וגיבוש החלטות בצורה שקולה ונבונה יותר. מצד מנהלים נוצר קושי רב לנהל דוחות אודות תפוקת עבודה ושעות עבודה. התחושה היא שמנהלים נאלצים להקדיש זמן רב בפיקוח על כמות שעות עבודה ופחות על תוכן העבודה.
ככלל ניתן לומר כי מודל זה מתאים יותר עבור מגזרים עסקיים עתירי ידע וכאלה שאינם דורשים קשר ישיר מול קהל הלקוחות ופחות למגזרים כגון מפעלים תעשייתיים וכדומה בהם נדרשת נוכחות פיזית של העובדים על מנת שהמפעל ימשיך לייצר מוצר מסוים.
יישום מודל עבודה מהבית
על מנת שמודל עבודה מהבית יתפוס תאוצה בשוק העבודה, יש לאפשר יישום המודל באופן מדורג על ידי הגדרה ברורה של נושאי התפקידים שעבודתם לא תפגע כתוצאה מכך מעבר לכך, המעבר למודל עבודה מהבית יכול להיות חלקי, כך שבימים מסוימים בשבוע ניתן יהיה לעבוד מהבית ובימים אחרים יגיעו העובדים למקום העבודה לצורך פגישות ועבודת צוות.
בכדי שהמודל יצליח על המנהלים לתת אמון בעובדיהם ועל העובדים להוכיח עצמם מבחינת אמינות ותפוקת עבודה. כיום יש מגוון פתרונות אמינים לדיווח מרחוק, בין אם באמצעים אינטרנטיים ובין אם באמצעות הטלפונים החכמים, אודות שעות העבודה והמשימות שביצע העובד. כאשר שני הצדדים ירגישו רווח, העסק ישגשג, היחסים בין העובד למעסיק ישתפרו ויתחזקו, והתוצאה: כלכלה חזקה ויציבה יותר.
* מאת: איל תמיר, סמנכ"ל פעילות ישראל בסינריון מערכות, המתמחה במתן פתרונות תוכנה לניהול ההון האנוש בארגון.