סמים, אלכוהול וראיונות עבודה

סמים, אלכוהול וראיונות עבודה

עורך דין שי בן-נתן בריאיון בלעדי ל-HRus בנושא בדיקות סמים לעובדים ולמועמדים לעבודה

שיתוף
עו
עו"ד שי בן נתן - יחסי עובד מעביד

"להורים יש את הזכות הלגיטימית לרצות שהמורה או הגננת האחראית על היקר להם איננה צורכת סמים, ללקוחות יש הזכות הלגיטימית לרצות שנציג החברה המספק להם שירות ואף בא במגע עם מידע אישי (מצב בריאותי) או מידע כלכלי (פרטי חשבונות בנק וכרטיסי אשרי), לא יהיה נתון להשפעת סמים או אלכוהול, לנהגים יש את הזכות הלגיטימית לדרוש שהמוסכניק שמטפל בבלמים של מכוניתם לא יהיה תחת השפעת חומרים משני תודעה ולמעסיק יש את הזכות לרצות שעובדיו לא יהיו נתונים להשפעות אלכוהול וחומרים נרקוטיים", אומר עו"ד שי בן-נתן, העוסק בדיני עבודה פרט, במשרד עו"ד גורודיסקי ושות'.

עם זאת, עו"ד בן-נתן מציין כי "יש קו דק במיוחד בין הזכות של מעסיק לקניין (כלומר מקום העבודה), לבין זכות העובד לפרטיות (כלומר הזכות שלא לחשוף את מצבו הרפואי). אלו שתי זכויות יסוד מהחשובות ביותר בדין הישראלי והן עומדות כאן בסתירה."

הנושא של זכות המעסיק לשמור על מקום העבודה 'נקי' מחומרים ממכרים, מסוכנים ולא חוקיים – איננו מוסדר בחוק באופן מספק. למעסיקים מסוימים יש את הלגיטימציה לבקש מעובדים לעבור בדיקה דם או שתן, אולם רק לצורך בדיקת סמים ואלכוהול ורק כאשר בדיקה זו היא רלוונטית לביצוע התפקיד, כגון עובדי הוראה, נהגים, פקחים בשדה תעופה ושאר בעלי מקצועות אשר במסגרת תפקידם הם אחראים על שלומם וביטחונם של אנשים.

לעומת זאת לעובד מותר לסרב לבצע בדיקות סמים ואלכוהול וכן הזכות לסרב לעבור בדיקות רפואיות מכל סוג שהוא. במקרה זה ניתן לפטר עובד, אולם על המעסיק יהיה לשלם פיצויי פיטורין על פי חוק.

השאלה האם יש מקום לבקש, שכן ברור שאסור לכפות, בדיקת סמים ואלכוהול מעובדים, חייבת להיות רלוונטית למקום העבודה ולתפקיד. אם לדוגמא, עובד יושב בביתו בסוף השבוע ומעשן סמים או שותה אלכוהול, אולם ביום ראשון הוא מגיע לעבודה צלול וממלא את תפקידו ללא דופי, אין כל הצדקה לבדיקה. אולם אם קיים חשש שעובד שותה אלכוהול או צורך סמים בזמן משמרת – יש רלוונטיות מידית לדרישה לבדיקה.

נושא רגיש במיוחד

כאשר חברה בוחרת לקיים בדיקות סמים ואלכוהול, עליה להבין כי מדובר בנושא רגיש במיוחד. את הבדיקות יש לבצע בדיסקרטיות אופטימאלית ורק לאחר קבלת הסכמת העובד. יש לערוך בדיקות בצנעה, כאשר רק מספר מצומצם ככל האפשר של מנהלים מעורב בתהליך. את הבדיקות יש לבצע על ידי גורמים מוסמכים בלבד וברמה המקצועית הגבוהה ביותר, כדי להבטיח דיוק מרבי בתוצאות וחיסיון מוחלט בתוצאות הבדיקות, למעט אלו החייבים לקבל את התוצאות.

עו"ד בן-נתן: חשוב לזכור כי גם אם לארגון יש סיבות לגיטימיות לבקש מעובדים לעבור בדיקות סמים או אלכוהול, וגם אם העובדים נותנים הסכמתם, ניתן להשתמש בתוצאות המתקבלות רק באופן ספציפי ומדויק לסיבת הבדיקה. כלומר מותר למעסיק להתייחס אך ורק לתוצאות הבדיקות (שימוש בסמים ו/או באלכוהול) בעוד ששאר הנתונים הנחשפים מהבדיקות, כמו מידע גנטי או נשאות של נגיף האיידס HIV, הינם נתונים שאסור למעסיק לעשות בהם שימוש. שימוש במידע רפואי רגיש על העובדים, הינו בגדר עבירה חמורה על צנעת הפרט ומהווה עבירה פלילית עם אפשרות לסנקציה אזרחית. תוצאות הבדיקות צריכות להיות ממוקדות לנושא הבדיקה, קרי סמים ואלכוהול וגם אם 'על הדרך' מתקבלים נתונים נוספים, יש להתעלם מהם ולא לעשות בהם כל שימוש.

עו"ד בן-נתן מציין כי "יש לזכור שסוגיית בדיקות הסמים והאלכוהול אינה נחלתה של ישראל בלבד. בארה"ב משתנה החוק המתייחס לבדיקות סמים ואלכוהול במקום העבודה ממדינה למדינה. ישנן מדינות שמרשות למעסיק לבצע בדיקות סמים ואלכוהול, בתנאי שהוא משתתף בגמילה של העובדים שנמצאו משתמשים ואסור למעסיק לפטר עובד על סעיף התמכרות, אלא אם כן זה פוגע ישירות בעבודה. בארה"ב מתקיימות בדיקות סמים ואלכוהול בשלבי ראיונות העבודה, באופן רנדומלי בתחילת משמרות (במקרים של עובדי ביטחון בשדות תעופה או נהגים וכיו"ב, שם יש חשיבות מרבית לביצוע העבודה ללא השפעת סמים ואלכוהול), לאחר חזרה מחופשות מחלה ובמהלך מבדקים רפואיים משותפים (כושר גופני, שמיעה, ראיה ועוד מבדקים תעסוקתיים), הכל בכפוף לדין המדינתי החל על מקום העבודה ועל העובד."

"באירופה לעומת זאת, מקפידים יותר על זכות העובד לפרטיות ובדיקות סמים ואלכוהול במגזר הפרטי הן יותר נדירות. המצב בארץ דומה יותר למצב באירופה."

מבצע כנסי 2025

3 תגובות

  1. "לעובד מותר לסרב לבצע בדיקות סמים ואלכוהול וכן הזכות לסרב לעבור בדיקות רפואיות מכל סוג שהוא. במקרה זה ניתן לפטר עובד, אולם על המעסיק יהיה לשלם פיצויי פיטורין על פי חוק"

    אם ניתן לפטר אותו רק בגלל שהוא סירב לבצע בדיקת סמים, אז אין לו רשות לסרב. מעביד, אחרי הכל, יכול להפעיל לחץ על העובד ולהגיד לו: "או שתעשה בדיקת סמים, או שאני אפטר אותך", ואז, איזו ברירה יש לעובד שחושש מפני פיטורין? הרי יש פה איום מרומז.

    זה לא דומה לפסיקת בית המשפט, בנוגע לסעיפים לא חוקיים בחוזה ההעסקה (כמו למשל, הגבלת חופש העיסוק)?

    אשמח אם עורך הדין בן נתן יענה.
    תודה 🙂

  2. ניתן לפנות לעורך הדין שי בן-נתן בפורום דיני העבודה אותו הוא מנהל.

  3. זאת אכן ברירה לא טובה, אבל זאת ברירה. מעסיק לא חייב לכבד כל החלטה של עובד אשר עומדת בניגוד לאינטרס שלו, כל זמן שהאינטרס של המעסיק לגיטימי ואינו אסור על פי חוק. חופש העיסוק לעולם אינו חופש מוחלט- הוא תמיד עומד לבחינה מול זכויות אחרות- במקרה כאן, זכות המעסיק לקניין שלו (מקום העבודה). זה דומה למצב בו מעסיק מודיע לעובד- או שתסכים להפחתה בשכרך או שתפוטר. גם כאן מוצבת לעובד ברירה, אול

השאר תגובה