סדנאות העשרה – לעשירים בלבד?

סדנאות העשרה – לעשירים בלבד?

יש הרואים בסדנאות העשרה לעובדים כבונוס, או כבזבוז כסף וזמן. האם הגישה נכונה או לא?

שיתוף
סדנאות העשרה

סדנאות העשרה

ישנם מנהלים שדואגים להעשיר את עולמם של עובדיהם, לא נעים לומר, כדי לצאת לידי חובה. אם כדי "להשקיט" עובדים שנוהגים להתלונן הרבה, אם כדי לפצות על דברים אחרים בעבודה שאינם לשביעות רצונם של העובדים. מנהלים אחרים יראו בסדנאות העשרה כבונוס, במקום תגמול כספי אחר או במקום העלאה בשכר.

נתחיל מהסוף: לשאלה האם נכון להתייחס לסדנאות העשרה כאל סדנאות לעשירים בלבד אין תשובה אחת נכונה, כי בסופו של דבר המציאות היא הטופחת על הדלת של כולם, כאשר לכל ארגון ולכל מקום עבודה התקציב שלו. מנהלי משאבי האנוש, המקבלים דיווחים מהנעשה בשטח, צריכים לתת את הדעת במה ניתן להשקיע יותר ובמה פחות.

פעילויות העשרה, כשמן כן הן, נועדו להעשיר את עולמם של העובדים, כאשר ישנן שתי אפשרויות של העשרה: האחת היא להעשיר את עולם התוכן של העובדים באמצעות תכנים הקשורים ישירות לתפקידים או לעולמם בעבודה. הכוונה היא למשל לסדנאות המפתחות אסרטיביות, כושר שכנוע, סדנאות להתמודדות עם לקוחות וכיוצא בזה. תכנים אלה עשויים לתרום באופן ישיר לתפקוד העובדים בעבודה, להישגיהם ולתפוקותיהם.

השנייה היא העשרת הידע ועולם התוכן של העובדים בנושאים הקשורים לפנאי, ולא לעבודה או לתפקיד, כגון: סדנאות בישול, בריאות, הורות וכדומה. בשני המקרים מדובר בפעילויות העשרה, שקודם כל יגרמו לעובדים ליהנות. לפני שמקבלים את ההחלטה מה כדאי לתת לעובדים, רבים מאתנו בוודאי יגיעו למסקנה שכדאי יותר לבחור באפשרות הראשונה, שתביא באופן ודאי ערך מוסף לארגון. אך לפני כן יש לעצור ולוודא כי כל אחת מהפעילויות תעניין את העובדים ותגרום להם הנאה, ולא תינתן על ידי הארגון רק כדי לצאת לידי חובה, משום שאז אף מטרה לא הושגה.


ניתן ללמוד עוד על נושא העשרה והדרכת עובדים
באמצעות עולמות תוכן מגוונים ב- כנס ההדרכה השנתי!


העשרה עם ערך מוסף

יש לבחור את הפעילויות באופן חכם, שתקלע לקהל היעד שלה, כדי שכל אחת מהן תביא ערך מוסף כלשהו (של הנאה או של שיפור הישגים בעבודה). כמובן שניתן לשלב את שתי האפשרויות: מינונים שונים של סדנאות, וכן סדנאות משולבות תכנים: סדנת אסרטיביות, שיכולה להיות בעלת תועלת מול הילדים בבית וגם בעבודה. סדנת יוגה הנתפסת כפעילות פנאי, ויכולה לשמש כאמצעי מרגיע בשעת לחץ גם בעבודה. 

הערך המוסף לארגון של כל אחד מסדנאות ההעשרה הוא:

  • הבנה מה מעניין את העובדים מחוץ לשעות העבודה, כדי לארגן פעילויות רווחה עתידיות בהתאם.
  • לעובדים תהיה תחושת איזון, ריענון, התאווררות משגרת היום יום האפורה והלחוצה, מחויבות והערכה כלפי הארגון.
  • הפעילות, גם אם היא אינה קשורה ישירות לעבודה, יכולה לתרום לשיפור התקשורת הבינאישית, לאווירת הצוות.
  • העשרה תעלה סיעור מוחות, החלפה של דעות והתעוררות של רעיונות.

במחשבה ראשונה חברה הנמצא בקשיים כלכליים כמובן לא תקדיש תקציב מיוחד להעשרה, אך יחד עם זאת יילקחו בחשבון שמצב כלכלי קשה עלול גם לגרום לעזיבת עובדים, דבר שיסב נזק גדול יותר לחברה. עובדים שיעזבו יהיו אלה החוששים לעתיד החברה ולמקום עבודתם, או כאלה שאינם יקבלו שינויים בתנאי העסקתם.

עצה לסיום: מצאו את קהל היעד הנכון לסדנאות ההעשרה. על ידי הפצת סקרים, נסו לבחון מי העובדים שלכם ומה מעניין אותם, לפי גילאים, לפי מגדר וכו'. 

פתרון בעל ערך מוסף גבוה שכמעט ואין בו עלויות כספיות, הוא רתימת אחד העובדים להיות מרצה בתחום מסוים שמעניין אותו או שהוא בקיא בו. הדבר יביא לעניין רב מצד העובד עצמו, המשתף את עמיתיו בנושא שמרתק אותו, וכמובן מצד יתר העובדים, שיזכו לדבר בחופשיות עם עמיתיהם על נושאים אחרים פרט לנעשה בעבודה.

ניתן לשלב את ההרצאות במסגרת אירועים אחרים כמו פעילויות גיבוש, ערב צוות, הרמת כוסית וכדומה. אירועים כגון הרמות כוסית, שלרוב נמשכות זמן קצר, יקבלו ערך מוסף כאשר למשל הרצאה במסגרת ערב צוות יכולה לדבר על אינטראקציה בינאישית או על מוטיבציה בעבודה. אירוע הרמת כוסית אחר יכול לכלול הרצאה בנושא התחלות חדשות. 

בכנס ההדרכה השנתי לא רק שניתן יהיה להשתתף בתרגיל מעשי שיילמד את המשתתפים כיצד לרתום את העובדים לביצוע הדרכה, אלא נלמד על שיטות נוספות לתכנון והוצאה לפועל של פעילויות העשרה ארגוניות שכל ארגון יכול לעשות, גם ללא תקציב מיוחד, לפרטים נוספים על כנס ההדרכה – לחץ כאן!

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה