האם עובד זכאי לימי מחלה כשהוא עובר ניתוח פלסטי?

האם עובד זכאי לימי מחלה כשהוא עובר ניתוח פלסטי?

האם היעדרות מהעבודה לצורך ניתוח קוסמטי/ אסתטי, מתוך בחירה, מזכה את העובד בימי מחלה בתשלום?

שיתוף
ניתוח פלסטי ימי מחלה

ניתוח פלסטי ימי מחלה

לקראת הקיץ עובדים ועובדות רבים יבחרו לבצע הליכים קוסמטיים, ביניהם אף ניתוחים פלסטיים, לצורך שיפור המראה החיצוני. מבחורות צעירות בתחילת שנות העשרים (המצטרפות זה עתה לשוק העבודה) ועד לעובדים הוותיקים ביותר הנלחמים בפגעי הזמן (אנטי אייג'ינג) – כל עובד יכול לבחור לבצע ניתוח קוסמטי. אך מהן הזכויות שלו מכוח חוקי העבודה בישראל?

האם ניתן לאסור על עובד לבצע ניתוח פלסטי, או יותר נכון להיעדר מהעבודה לצורך הניתוח? האם היעדרות לצורך ניתוח, טיפולים והחלמה מניתוח אסתטי נופלים בקטגוריה של ימי מחלה? האם חובה לשלם לעובד שעבר ניתוח קוסמטי בגין ימי המחלה? מהי תקופת הזכאות של העובד לקבל ימי מחלה כאשר סיבת ההיעדרות מהעבודה הינה ניתוח קוסמטי?

החוק אינו מבחין בין עובד שחלה וחייו בסכנה באם לא יעבור את הניתוח לבין עובד שבחר לבצע ניתוח כירורגי מסיבות אסתטיות

חוק דמי המחלה (1976) מקנה לעובד זכות לקבלת תשלום בגין היעדרות מעבודתו מפאת מחלה. תקופת הזכאות (המצטברת) המרבית לתשלום בגין ימי מחלה הינה יום וחצי עבור כל חודש עבודה (מלא) אצל המעסיק.

חוק דמי המחלה מגדיר במפורש את המושג מחלה באופן הבא: "אי-כושרו הזמני או הקבוע של העובד לבצע עבודתו, הנובע, על-פי ממצאים רפואיים, ממצב בריאות לקוי".

כפי שניתן ללמוד מהגדרת המושג מחלה, החוק אינו מבדיל בין כושרו של העובד להתייצב לעבודה ולבצע את עבודתו – מהכרח או מתוך בחירה – לעבור הליך רפואי. על פי הגדרת החוק, בין שעובד בוחר לעבור ניתוח ובין שהוא נאלץ לעבור ניתוח (הכרחי לבריאותו), הוא זכאי לתגמול בגין ימי מחלה, בגין היעדרות מהעבודה לצורך חופשת מחלה. כך למעשה, המקור או הסיבה למצבו הרפואי הלקוי (המונע מן העובד להגיע לעבודה) איננו רלוונטי לקביעת זכאותו של העובד לקבל תשלום על אותם ימים שהפסיד.

החוק אינו מגדיר תקופת ימי מחלה מוגדרת במקרה של ניתוחים לצורך קוסמטי

בהעדר פסיקה מנחה בנושא, יש לשלם לעובדים בגין ימי מחלה כאשר הם נעדרים מפאת טיפולים, ניתוח או החלמה מהליך רפואי, בין שזהו הליך קוסמטי מתוך בחירה ובין שזהו הליך רפואי גרידא. לצד זאת, יש לציין כי בהיעדר פסיקה מנחה בנושא תקופת ההחלמה – יש מקום לפרשנות כאשר מדובר על היעדרות העובד במסגרת ימי מחלה, בשל ניתוח קוסמטי.

בהיעדר פסיקה מפורשת יש כאמור מקום רב לפרשנות ובעיקר – מקום לתכנון נהלי עבודה ברורים ומסודרים לכלל העובדים. בארגון המעסיק מספר סביר ועל אחד כמה וכמה בארגונים גדולים המעסיקים עובדים רבים – יש צורך בסעיף המתייחס להיעדרות מעבודה במסגרת ניתוחים והליכים אסתטיים. חשוב שמדיניות זו תהיה נגישה מספיק וברורה לכלל העובדים, תוך דגש על: יצירת שיווין בין המינים או בין קבוצות אחרות בארגון. זאת על מנת למנוע מראש את החשד לאפליה לטובת או לרעת קבוצה מסוימת (קבוצת גיל, מין וכו').

מיותר לציין כי זכותו של עובד לבצע טיפולים וניתוחים מטעמים אסתטיים, והוא אף זכאי על פי חוק לתגמול בגין ימי מחלה מפאת היעדרות זו.

היות שכך, פיטורי עובד בשל היעדרות מפאת מחלה (גם אם במקרה זה לא מדובר ב"מחלה"), אי קידומו או הרעת תנאיו בשל ניתוח או טיפול, עלולים לגרום לסיבוכים ולתביעות משפטיות מצד העובדים, ויש להימנע מכך בדיוק כשם שיש להימנע ממצב של פגיעה בעובד שלפתע נודע לארגון על דבר היותו חולה במחלה קשה.

בואו להרחיב את הידע ולהיות בקיאים בנושא חובות המעסיק – ביום העיון שיתקיים ב-11.6.14. לחצו כאן לפרטים ולהרשמה

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה