שיתוף

כמעט מדי יום עולות טענות של לא מעט מעסיקים כי הם אינם מצליחים למצוא עובדים. בדרך כלל מדובר בעובדים בעלי כישורים, מיומנויות וידע שהם מעל לממוצע ואף מעבר לכך.   

לכאורה נראה כאילו השוק הוא שוק של מעסיקים. עם אחוזי האבטלה הגואים, היה ניתן לצפות שהאתגר לגייס עובדים יהפוך קל ופשוט לביצוע.

רבים מעלים את הטענה שעובדים מעדיפים לקבל דמי אבטלה ולא לבוא לעבוד. יתכן שפה ושם יש עובדים שאכן מעוניינים להיות קצת בחופש ולקבל דמי אבטלה.

אבל רוב העובדים היו מעדיפים מקום עבודה בטוח, בפרט בימים אלה, שיספק להם רשת בטחון כלכלית.

אם כן, למה בכל זאת כל כך קשה לגייס עובדים: חשוב שמעסיקים יקחו בחשבון שלגבי רוב העובדים הנמצאים בחופשות ללא תשלום (חל"ת), האפשרות לעזוב את מקום העבודה שהוציא אותם לחל"ת ולעבור לעבוד במקום חדש, כרוכה בסיכונים (עבור העובד) ושיקולים מורכבים.

כלומר, עובדים רבים נמנעים לעזוב את מקום העבודה שהם נמצאים בו בחל"ת לטובת ארגון אחר בגלל כמה סוגי חששות.

חשש אחד הוא מפני שכר נמוך משמעותית מזה שהורגלו אליו. חשש נוסף שמתלווה אליו הוא מכך שיחד עם ההתפשרות על שכר נמוך יותר העובדים יפסידו גם שיעור נכבד מכל התנאים הסוציאליים הנלווים ובראשם הפקדות לפנסיה ולקרנות השתלמות.

מצד אחד, עובד שעובר מארגון שהוציא אותו לחל"ת לארגון שמעסיק אותו בפועל, מקבל מעסיק שממשיך את ההפקדות לביטוחים הפנסיוניים ולקרנות ההשתלמות (בניגוד למצב בו העובדים נמצאים בחל"ת והמעסיק מקפיא את כל ההפקדות).

מצד שני, הפקדות לביטוחים פנסיוניים ולקרנות השתלמות משכר נמוך יותר, הם בהכרח נמוכים משמעותית מאלה שאותו עובד נהג לקבל אצל המעסיק שהוציא אותו לחל"ת (שכן, כאשר השכר נמוך יותר, סכומי ההפקדות נמוכים בהתאם), דבר שיוצר לעובד הפסדים גדולים על פני זמן.

חשש נוסף הוא מפני עתידו הקרוב של אותו עובד של המעסיק חדש. לדוגמה, נניח שעובד מסויים עוזב את מקום העבודה שממנו הוא יצא לחל"ת, ומתחיל לעבוד בשכר נמוך יותר עבור מעסיק חדש.

ואז, כמה חודשים לאחר שהחל לעבוד במקום העבודה החדש, המעסיק החדש נקלע לקשיים כלכליים (בגלל המצב הכלכלי הכולל במשק), וגם הוא (המעסיק החדש) יוציא את אותו עובד לחל"ת. או גרוע מכך, יפטר אותו.

במקרים בהם השכר שקיבל אותו עובד מהמעסיק החדש נמוך יותר (דבר שסביר להניח קורה ברובם המכריע של המקרים), הרי שכעת, גם דמי האבטלה יהיו נמוכים יותר, שכן גובה דמי האבטלה נקבע ביחס לשכר אותו הרוויח העובד ערב היציאה לחל"ת.

במקרה כזה, העובד ישאר קירח מכל הכיוונים, שכן דמי האבטלה שלו יפחתו ולמעסיק הקודם הוא לא יכול לחזור.

יתכן שיש מקרים בודדים בהם העובד יוכל לחזור לעבוד עבור המעסיק הקודם, אבל סביר להניח שברוב המקרים זה לא יקרה.

לכן, כאשר ארגון מעוניין לגייס בעלי כישורים, ידע ומיומנויות בתחומים ספציפיים, בפרט אלה שיש בהם ביקוש רב לעובדים בימי שגרה, עליו לקחת בחשבון את שיקולי העובד.

יש לתכנן מראש איזה מענה יכול הארגון המגייס לספק לאותו עובד כדי לשכנע אותו לעזוב את מקום העבודה שהוציא אותו לחל"ת, לוותר על דמי האבטלה התואמים את השכר הגבוה יותר שאיתו יצא לחל"ת, ולהבטיח לו עבודה לאורך זמן.

 

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה