מנהל רשות המסים לשעבר, ג'קי מצא, החזיק "בטן מלאה" כנגד כוונת האוצר להעלות את המסים וכנגד מסקנות ועדת טרכטנברג בפרק המיסוי.
עד אתמול. בכנס אילת השנתי של לשכת רואי החשבון, יצא מצא חוצץ לנוכח חלוקת נטל מס הכנסה הלא שוויוני, לשיטתו.
"מדברים היום על העלאת מסים, וכבר העלו את המסים בוועדת טרכטנברג, אך תראו במי זה יפגע ופוגע. היום 50% מהשכירים לא משלמים מס הכנסה כי רף המס עלה, והם לא מגיעים לתקרה. 63% מהנשים לא משלמות מס. 35% מהעצמאים לא משלמים מסים", אמר מצא.
לדבריו, "הבעיה העיקרית של נטל המס מתעוררת לגבי אלה שמשתכרים מעל 13,000 שקל ברוטו בחודש. באיזה עשירון הם? יש להם 6,000 שקל משכנתא, 1,500 שקל על גנים ועוד הוצאות רבות, והם נמנים עם העשירון התשיעי במדינה. כשברוטשילד דיברו על מעמד הביניים, דיברו עליהם. על המורה, על השכיר בן ה-45 עם שני ילדים שמשתכר 13,000 שקל. שם נטל המס הגבוה ביותר. בשכבות 9-10 של האוכלוסייה".
לפי תפישתו המקצועית של מצא, "90% ממס ההכנסה נגבה מפחות מ-20% מהשכירים. עשירון 9-10 משלמים 90% מהמסים, ו-ועדת טרכטנברג העלתה דווקא להם את המס. אז נכון, עולה השאלה 'יש גירעון ואיך משלימים אותו?', אבל למה בהעלאת המס? זה בדיוק כמו אותה משפחה שיש לה מינוס, ומה היא עושה? במקום להתאמץ היא לוקחת הלוואה ומשלמת ריבית לוקחת עוד הלוואה ומשלמת עוד ריבית, ובסוף היא שקועה עוד יותר עמוק בבוץ. זו תהיה אותה תוצאה אם נעלה את המסים היום.
"להפחית מסים זו לא סיסמה", ציין בסיפא של דבריו, "זה קרה ב-2003, זה קרה ב-2009, אך לצערי היום זה לא קורה. להיפך, יש דיבורים על העלאת מס ליחידים ועל העלאת מס החברות, וזה כבר קרה בפועל כשוועדת טרכטנברג העלתה את מס החברות והמס על היחידים. הוועדה עשתה הרבה דברים טובים בתחומים הכלכליים", אמר מצא, "אבל לצערי לא בעולם המס. כשהיא העלתה את המס על היחידים, היא לא באמת עזרה למי שהפגין ברוטשילד. המפגינים ברובם היו עובדים ממעמד יותר גבוה, ולא רק שהיא לא עזרה להם – היא פגעה בהם והכבידה את נטל המס בדיוק על האוכלוסייה הזו".
מצא, כזכור, הוא אסיר לשעבר. בשנה שעברה ריצה שמונה חודשי מאסר בפועל, מתוך 12 חודשים שהשית עליו בית המשפט בתחילת 2011. זאת, לאחר שהורשע לפי הודאתו בחמש עבירות מרמה והפרת אמונים ובעבירת סיוע לשוחד.