ממונה על הבטיחות בעבודה – היקף זמן עבודה

ממונה על הבטיחות בעבודה – היקף זמן עבודה

מינוי ממונה על הבטיחות בעבודה על פי חוק היא צעד ראשון לניהול מקום עבודה בטוח לעובדים וגם למעסיקים. מהם הקריטריונים לקביעת היקף זמן עבודתו?

שיתוף

ממונה על הבטיחות בעבודה

מסעות פרסום גודשים את אמצעי התקשורת בדבר בטיחות בעבודה ומניעת תאונות. הם מזהירים וקצת מפחידים את העובדים, החשופים לסכנות שונות במהלך ביצוע עבודתם, ומזכירים לדרוש מהמעסיק הדרכה ברורה על הדרך הבטוחה לעבוד, על הסכנות האפשריות וההתמודדות עמן, ומטרה סמויה נוספת הושגה: הפחדת המעסיקים.

כדי להימנע מתאונות ומתביעות, על כל ארגון למנות עובד שיהיה ממונה על הבטיחות.

המעסיקים שמחובתם למנות ממונה על הבטיחות מופיעים באתר משרד התמ"ת. ככלל, מדובר במקומות עבודה שחלה עליהם פקודת הבטיחות בעבודה, אלה המופיעים ברשימת תחומי העיסוקים המחייבים זאת (כגון בניה, חקלאות וכיוצא בזה), וכן כל מקום עבודה שנקבע שיש בו סיכונים לפי קביעתו של מפקח אזורי.

ממונה על הבטיחות בעבודה הוא אדם מקצועי הבקיא בנושאי הבטיחות הגיהות והבריאות התעסוקתית ופועל לקידומם.

באיזה היקף שעות על הממונה על הבטיחות להיות מועסק?

נוהל שהוציא מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד התמ"ת קובע את הקריטריונים לקביעת ההיקף המינימלי הנדרש של שעות עבודתו של הממונה.

קביעת היקף זמן עבודתו של הממונה יקבע לפי ניקוד שי על ידי הממונה ושיבוצע לפי שני פרמטרים: הערכת הסכנות של מקום העבודה, על פי היכרותו של הממונה, וניקוד מקום העבודה על פי גורמי סיכון. בחינת מאפייני מקום העבודה וניקוד על פי מאפיינים.

לאחר סיכום סך הנקודות, יקבע היקף שעות העבודה של הממונה בכל מקום על פי גורם הסיכון או מאפייניו. הממונה רשאי לקבוע כי מקום עבודה בעל סיכון מוגבר מצריך שעות עבודה רבות יותר מהמינימום המחושב.

כך לדוגמה, עבודה שגורם הסיכון בה היא פגיעה מכנית – עבודה עם מכונות הרמה, מכונות שינוע, כלי לחץ ודודי קיטור – מקבלת 3 נקודות סיכון. לעומת זאת, עבודה שגורם הסיכון בה הן נפילות מגובה או לעומק – עבודות שונות בגובה, עבודות על משטחים שבירים, תחזוקת ציוד, עבודות גיזום וכיוצא בזה – מקבלת 7 נקודות סיכון.

עבודה הכוללת חשיפה לתנאי אקלים חריגים – עבודות הכרוכות בחשיפה מוגברת לשמש, עבודה בחום, קור או בלחות גבוהה מאוד – מקבלת 2 נקודות סיכון. עבודה הכוללת חשיפה כרונית לגורם כימי מזיק בנשימה או במגע – מקבלת 7 נקודות סיכון.

בטבלת הניקוד על פי מקום העבודה, מופיעים נתונים כמו מספר העובדים במקום העבודה: מתחת ל-50 עובדים נקודות הסיכון הן אפסיות. 50-99 עובדים במקום העבודה מהווים 4 נקודות, ולעומת זאת מעל 500 עובדים – 10 נקודות.

ארגונים שארעו בהם מספר חריג של תאונות עבודה ומחלות מקצוע מנוקדים בשבע נקודות.

מקומות עבודה שלא מלאו את דרישות החוק במינוי והכשרת בעלי תפקידים בתחום הבטיחות – ינוקדו ב-4 נקודות סיכון.

מצב הבטיחות הכללי במקום העבודה, כולל מודעות ומעורבות העובדים והמנהלים בו, יביא להוספה או הפחתה בנקודות הסיכון.

ככל שעולה סך הנקודות המתייחסות רמת הסיכון במקום העבודה, כך שעות עבודתו של הממונה על הבטיחות יהיה ארוכות יותר.

לטבלאות הניקוד לחצו כאן

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה