"ההרצאה עוסקת במיצוי זכויות עובדים מול ביטוח לאומי – תאונות עבודה ומחלות מקצוע, קצבת נכות כללית פטור ממס הכנסה ונושאים נוספים", כך פתח עו"ד אופיר צוברי, שותף במשרד עורכי הדין מרקמן את טומשין, את הרצאתו מה שלא מגלים לכם – מיצוי זכויות בביטוח לאומי, בכנס של HRus.
"כאשר ביטוח לאומי מכיר בתאונת עבודה או מחלת מקצוע, והוועדה הרפואית פוסקת בין אפס אחוזים לשמונה אחוזים, לא ניתן לקבל דבר.
"מי שפסקו לו 9-19 אחוזי נכות מקבל מענק חד פעמי, המורכב מהנוסחה הבאה: 75% מהשכר ברוטו של העובד (או השכר ברוטו האחרון שקיבל הגמלאי טרם פרישתו), מכפילים באחוזי הנכות (9-19) ואת התוצאה מכפילים ב-43 חודשים. הסכום שיוצא הינו סכום המענק החד פעמי.
כל סכומי התגמולים המתקבלים מהביטוח הלאומי פטורים ממס הכנסה.
"מי שקיבל מעל 19% אחוזי נכות (מתאונת עבודה או מחלת מקצוע), יקבל קצבה חודשית. הקצבה מחושבת על פי 75 אחוז מהשכר ברוטו כפול אחוזי הנכות.
"חשוב להדגיש כי התביעות של ביטוח לאומי הן לא כנגד המעסיק. עובדים לא ממצים את הזכויות שלהם מחשש לפגוע במעסיק וזו טעות.
"יש עובדים שחושבים שהם לא אמורים ללכת לוועדה רפואית משום שהם ממשיכים לקבל משכורת. גם זו טעות. הקצבה מגיעה להם גם אם הם ממשיכים לקבל את המשכורת.
"נקודה חשובה נוספת: אין התיישנות בביטוח לאומי. בנפגעי עבודה בנושא של תאונות עבודה ומחלות מקצוע אין התיישנות וניתן להגיש תביעה בכל גיל.
"כעת, מהי תאונת עבודה. ברור לכולם שתאונת עבודה היא ארוע תאונתי בדרך לעבודה, בזמן העבודה ובחזרה מהעבודה.
"אבל יש תאונות שהתרחשותן אינה נראית לעין. לדוגמה, פגיעה בשמיעה על פני זמן.
"הפסיקה מכירה בשלוש דרכים להכיר בבעיה רפואית ככזאת שנגרמה עקב העבודה: הדרך הראשונה היא מיקרו טראומה.
"מדובר בפעולות חוזרות ונשנות של איבר מסוים לאורך שנים רבות, ובגלל אופי העבודה של אותו אדם לאחר כמה שנים יש בעיה באותו איבר.
"דבר שני: חשיפה מזיקה לרעש, לשמש, לחומרים מסוכנים וכו. והדבר האחרון זה סטרס נקודתי. היה ארוע חריג בעבודה או שקשור לעבוד ואירע התקף לב, או אירוע מוחי או אובחנה מחלת הסוכרת. אנשים לא יודעים מה מגיע להם. וחמור מכך: אנשים לא יודעים שהם לא יודעים.
"גם לגמלאים מגיעות זכויות בהקשר זה, כי יש בעיות רפואיות שמגיעות לאחר הפרישה.
"אם כן, אילו פגיעות מוכרות כפגיעות מיקרו טראומה (כלומר, מצב בו לא היתה תאונה אבל אופי העבודה גרם לאדם בעיה):
"לדוגמה בעיות בצוואר כולל הקרנה לידיים. אופי העבודה: עבודות שדרשו מהגמלאי פעולות חוזרות ונשנות בתנוחה לא טבעית כלפי מעלה או כלפי מטה.
"בעיות בגב מוכרות לאנשים עובדים ולגמלאים, שעבדו בעבודה פיזית של כיפוף ואימוץ הגב לאורך שנים רבות: הרמת משקל כבד לאורך שנים. הפגיעה בגב יכולה להיות מוכרת כתאונת עבודה למרות שלא היה אירוע תאונתי.
"בעיות בכתף: לא מעט עובדים וגמלאים שסובלים פתאום מקרע בכתף. יש להם קושי לסובב את הכסף כלפי מעלה כלפי מטה. ויש להם בעיות חמורות בכתף. לא היתה תאונה אבל אופי העבודה גרם לשחיקה של הכתף.
"העבודות שמוכרות ככאלה שנגרמו בגלל עבודה כרוכות בהרמת הכתף מעל השכם, דורשות משיכה ודחיפה של דברים לאורך שנים, מיתשהו תהיה בעיה בכתף. חשוב לדעת שזה מוכר כתאונת עבודה למרות שלא היה ארוע תאונתי.
"תופעת מרפק טניס: לא מעט אנשים שסובלם מבעיות במרפק בעקבות עבודה שדורשת פעולות של הברגה ואימוץ של המרפק הבעיה זו מוכרת כתאונת עבודה.
"בעיות בברכיים: יש לא מעט עובדים וגמלאים שעבדו שנים ברכינה על הברכיים או עלייה וירידה מדרגות וסולמות.
"תסמונת התעלה הקרפלית מוכרת כתאונת עבודה. בעבר הרחוק הוכר רק לקלדניות בבית משפט. היום הפסיקה מכירה באנשים שעובדים על מחשב לאורך שנים רבות.
"כנ"ל לגבי עבודה עם כלים רוטטים. בדרך כלל על שורשי כפות הידיים קובעים 10 אחוז על כל יד ויחד בביטוח לאומי זה 19 אחוז – כלומר מענק חד פעמי. והרבה אנשים לא מגישים את זה.
"שמיעה: גם אם המעסיק סיפק אטמי אזניים ועשה כל שביכולתו להגן מפני פגיעה כזאת , אם נגרמה ירידה בשמיעה העובד יכול להגיש תביעה. הוא חייב להבין שלא יוצא שקל מכיסו של המעסיק.
"נגעים בעור: נגע באוזן, באף מסוג BCC או מלנומה נגעים סרטניים שבדרך כלל מופיעים לאחר תקופה של חשיפה לשמש.
"לגבי גמלאים חשוב להדגיש כי בביטוח לאומי אין כפל קצבאות. אם הגמלאי מעדיף להמשיך לקבל את קצבת אזרח ותיק של כ-2200 שקלים הוא לא יוכל לקבל קצבת נכות, אבל הוא כן יכול לקבל מענק חד פעמי בשל הפגיעה.
אשר לסרטן: כמעט כל מחלה סרטנית מוכרת כתאונת עבודה: סרטן ריאות, כליות, שלפוחית השתן, ערמונית, גרון, לוע האפי, סרטן המוח, סרטן השד סרטן שלפוחית השתן ועוד. גם פרקינסון מוכר כתאונת עבודה לאנשים שעבדו שנים עם חומרי הדברה.
תאריך התרחשות ה"תאונה" נקבע על פי מועד אבחון המחלה.
"חשוב לדעת: מאחר שכל מה שקשור לביטוח הלאומי נובע מחוק סוציאלי, לא צריך להוכיח קשר סיבתי מלא לעבודה.
"כלומר, גם אם אני מוכיח שהעבודה תרמה תרומה מסוימת (חלקית) למחלה, אז גם אם היו גורמים נוספים, עדיין אותה בעיה רפואית או מחלה תוכר כתאונת עבודה חרף גורמי הסיכון האחרים.
אשר לתביעה להחמרת מצב: רבים לא מגישים תביעה להחמרת מצב כי חוששים שיורידו להם את האחוזים שקיבלו.
"בהליך של החמרת מצב לא ניתן להוריד אחוזי נכות כאשר מדובר בנכות כתוצאה מתאונת עבודה או מחלת מקצוע. יכולים לא לאשר את ההחמרה אבל לא מורידים אחוזים בנכות מתאונת עבודה. וניתן להגיש תביעה להחמרת מצב כל חצי שנה".