מחקר חדש קובע: שולחן מבולגן פוגע בהתמדה בעבודה

מחקר חדש קובע: שולחן מבולגן פוגע בהתמדה בעבודה

שולחן מבולגן גורם לתסכול ולהתמדה מופחתת במשימות. אבל זה לא אומר שהוא בהכרח פוגע ביצירתיות

שיתוף

ערמות של ניירות וספלי קפה פזורים סביב אולי יעזרו לכם ליצור את הרושם שאתם עובדים קשה, אבל הבלגן בעצם מאט אתכם. פרופסור צ'יי (גרייס) בויון ופרופסור ז'ו (ז'ולייט) רוי, שתיהן מבתי ספר לניהול, כותבות ב-Harvard Business Review שעל פי ניסוי שערכו הן מצא שאנשים שיושבים מול שולחן עבודה מבולגן הם יעילים ומתמידים פחות ומתוסכלים יותר מאשר בעלי השולחנות המסודרים.

אי אפשר לשמור על שולחן עבודה מסודר כשהעבודה תובעת את מלא תשומת לבכם? אתם אוהבים את הבלגן כי הוא יוצר תחושה של קן קטן ומנחם? אכן, שמירה על שולחן מסודר עשויה להיות מאתגרת ושולחן מבולגן אכן יכול לנחם ואף ליצור תחושת שחרור, כי לא צריך לחשוש שמא ייווצר אי סדר – הוא קיים כבר ממילא. אבל אולי הנתונים שהחוקרות בויון ורוי מציגות ישכנעו אתכם לשנות את ההרגל.

בניסוי אחד יותר מ-100 סטודנטים נחשפו לפינת עבודה מבולגנת במיוחד או מסודרת. לאחר מכן, בחדר נפרד, הם התבקשו לבצע משימה שתוארה כ"מאתגרת" אך למעשה הייתה בלתי פתירה (לעבור על צורה גאומטרית בלי לחזור על קווים ובלי להרים את העיפרון). אלה שנחשפו לסביבה המסודרת נצמדו למשימה למשך 1,117 שניות בממוצע לפני שנכנעו, משך זמן ארוך פי 1.5 מאשר אלה שנחשפו לסביבה המבולגנת, שנצמדו למשימה למשך 669 שניות בממוצע בלבד. ניסוי נוסף הניב ממצאים דומים.
הכול מתחיל בוויסות עצמי.

התמדה במשימה מתסכלת היא מדד קלאסי של מה שידוע כוויסות עצמי, שהוא בעצם היכולת שלנו לכוון את עצמנו לעשות משהו שאנו יודעים שעלינו לעשות. הוויסות העצמי עלול להיפגע בשל הידלדלות המשאבים המנטליים, וזה בדיוק מה שבויון ורוי מעריכות שקרה בניסוי שלהן. הבלגן יצר איום במובן מסוים – הוא איים על תחושת השליטה האישית של המשתתפים. התמודדות עם איום זה בסביבה הפיזית גרם לירידה במשאבים המנטליים שלהם, מה שהוביל בסופו של דבר לכישלון בוויסות העצמי.
לכן, כותבות החוקרות, גם אם מנחם אתכם להירגע בבלגן שלכם, סביבה כזאת עלולה להיות מכשול של ממש אם אתם מנסים לעשות משהו. החוקרות סבורות אף שהבלגן שיצרנו בעצמנו עלול לפגוע בעבודה שלנו אפילו יותר מחוסר סדר שיצר מישהו אחר. בלגן מתוצרת עצמית עלול להיות מציף כי הוא משמש כעדות לכך שאיננו מסוגלים לשלוט בסביבה שלנו.

אז למה חשבנו שהבלגן מוביל ליצירתיות? משחרר? הופך אותנו למתוחכמים יותר? אנשים נוטים להיות יצירתיים יותר בסביבה לא מסודרת, ואומרות שאין בהכרח סתירה בין שני מערכי הממצאים. ייתכן שהאפקט המדרדר של חוסר הסדר גרם לאנשים לשקוע בעיקר בחשיבה רגשית ומתפצלת שהגבירה את היצירתיות. 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה