מחקר שערך מנהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת העלה נתונים של תחושת אפליה בקרב אמהות עד גיל 6 בקבלה לעבודה ובמקום עבודתן הנוכחי.
המחקר נערך לקראת כנס שוויון הזדמנויות בעבודה, אשר ייערך ביום רביעי השבוע ויעסוק בנושא השוויון במגזר הפרטי אל מול המגזר הציבורי והשלישי.
תוצאות המחקר הראו כי 38% מהאמהות העובדות במגזר הפרטי חשות אפליה, לעומת 19% מהאמהות העובדות במגזר הציבורי. במגזר השלישי 27% מהאמהות העידו על תחושת אפליה. נתונים אלה גבוהים ב3% מהנתונים שעלו מסקר שנערך בשנת 2009.
מהמחקר עלה כי האפליה מורגשת על ידי האמהות הן בתהליך קבלה לעבודה והן במקום עבודתן הנוכחי. במקומות העבודה נבדקו קריטריונים של שכר, קידום, תנאים, פיטורים או איום בפיטורים.
במגזר הפרטי 22% חשות את האפליה במקום העבודה הנוכחי. במגזר הציבורי 15% ובמגזר השלישי 19%.
אפליה שנוגעת לכולם
שלום שמחון, שר התמ"ת אמר בתגובה על המחקר כי הנתונים שמגלה המחקר מדאיגים. "השתלבותן של נשים אימהות במשק הוא הכרחי לצמיחתו. אנו עושים מאמצים גדולים בשיפור מנגנוני מעונות היום על מנת שיותר אימהות יוכלו לצאת לעבודה לממש את עצמן ולתרום לכלכלה הישראלית. במקביל אנחנו נמשיך לפעול אל מול מעסיקים על מנת למגר את התופעה".
במחקר נבדקה גם תפיסת עומק האפליה בעבודה בעיני הציבור, ונמצא כי 53% מהציבור חש כי ישנה אפליה כלפי אמהות באופן כללי.
ציונה קניג יאיר, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת, ציינה כי "אפליה של אמהות עם ילדים קטנים נוגעת לכולנו – ערבים ויהודים, דתיים וחילוניים, מזרחיים ואשכנזים, חוצה מגזרים, דתות ולאום. אין ספק כי חלוקת האחריות ההורית בין שני ההורים היא נושא שיש להעמיד אותו לצד הנתונים ולהביא לכך שהמאזן ישתנה על מנת למצב נשים בעולם התעסוקה במקומן הראוי".
מיכל בייזמן, אם לתינוק בן שנתיים, מחפשת עבודה כחצי שנה ומספרת שהמעסיקים הפוטנציאליים אינם אומרים באופן ישיר שיש להם בעיה לקבל אמא לילד קטן. אך כאשר עולה נושא האמהות, ישנה תמיד תחושה של אי נוחות. "שואלים אותי מי יהיה עם הילד אם הוא יהיה חולה, ואני נאלצת לענות שאני או בעלי. ואז לא חוזרים אליי".
סקר שנערך בקרב מעסיקים בשנה שעברה הראה כי 80% מהמעסיקים הודו כי ישנה אפליה בקרב נשים אימהות על רקע הורות.