ג'יימס ווייט, מנהל תחום טכנולוגיות בחברת 3M התראיין לאתר HR Asia בנושא פיתוח יצירתיות וחדשנות בארגון.
3M הוא קונצרן רב לאומי המפתח מוצרים למגוון ענפים כמו תעשייה, תקשורת, מכשור רפואי ועוד, והוא מעסיק 75,000 עובדים ב-60 מדינות ברחבי העולם. 3M היא אחת מתוך 30 החברות המרכיבות את מדד הדאו-ג'ונס וכדי לשמור על יתרון בשוק הבינלאומי ועל מעמדה, החברה נדרשת לגייס, לשמר ולפתח טאלנטים בעלי כושר פיתוח חדשנות והמצאה innovation.
מה תפקידו של מנהל משאבי אנוש בפיתוח החדשנות בארגון?
ג'יימס ווייט: למנהל משאבי אנוש יש חלק קריטי בפיתוח חדשנות בארגון. גם אם הוא לא מגיע מרקע טכנולוגי, יש לו את הידע והכלים לגייס את המועמדים החזקים ביותר בתחום. מנהל משאבי אנוש הוא הגורם ש'מכניס' את הטאלנטים בשערי הארגון.
שנית, מנהלי משאבי אנוש הם אלו שמנהלים את השיח על הטאלנטים בארגון (בארגון יש מקסימום 10% שהם בעלי כישורי המצאה, פיתוח וחדשנות). תפקידו של מנהלי משאבי אנוש הוא להוביל את השיח, בקרב מנהלים בארגון, כדי שניתן יהיה לזהות את הטאלנטים הללו ולטפל בהם כקבוצה וכיחידים.
הטיפול בטאלנטים מתחלק לשלושה חלקים עיקריים:
1. בניית מסלול קידום. מנהל משאבי אנוש הוא הגורם שמוביל את המסלול המקצועי כשתפקידו לדעת לאיזה מסלול מקצועי העובד מתאים? האם הוא בשל לצעד הבא? איזה מסלול הוא היה מייעד לעצמו? מהם הצרכים העתידיים של הארגון וכיצד הארגון רואה את העובד? מה חסר לעובד כדי להתקדם (בעיקר כאשר מדובר על תפקיד ניהולי) וכיצד תומכים בו? ועוד.
2. מנהל משאבי אנוש צריך לבחון את תנאי עבודתו של הטאלנט גם ברמה האישית והבין-אישית. לראות האם יש לו בעיות עם אנשי הצוות, העמיתים או העובדים שלו. האם יש לו בעיות אישיות שקשורות לעבודה או לאיזון בין עבודה לחיי משפחה. אלו בעיות 'לא מקצועיות' כביכול אבל אנשים קמים ועוזבים עבודה בגללן.
3. מנהל משאבי אנוש צריך לדעת 'מה מחירו של הטאלנט בשוק'. האם יש עליו תחרות? מיהם המתחרים הפוטנציאליים אשר יכולים או מנסים 'לגנוב' אותו וכיצד שומרים עליו?
כיצד מגייסים עובדים בעלי כושר פיתוח וחדשנות?
ג'יימס ווייט: אנחנו עובדים חזק מאוד עם האוניברסיטאות. אנחנו שומרים על קשר עם האוניברסיטאות המובילות בתחום, מקבלים חוות דעת ממרצים וחוקרים… יש לנו משרות ייעודיות לסטודנטים כמו משרות קיץ, תפקידים זמניים ומשרות חלקיות שנועדו לסייע לסטודנטים לשלב בין לימודים לעבודה. זו הזדמנות מצוינת להכיר אותם, לבחון את היכולות ואת הפוטנציאל שלהם וליצור מגעים עם הטאלנטים שלדעתנו יהיו עובדים טובים.
כיצד מפתחים כישורים בארגון?
ג'יימס ווייט: יש לנו תכנית שנקראת Discovery – זו תכנית שמאפשרת לעובדים להשקיע עד 15% מזמן העבודה בפיתוח רעיונות ומזמים שאינם קשורים לפרויקטים שלהם. מהנדסים, אנשי מחקר ופיתוח וכיו"ב יכולים להגיש בקשה להירשם לתכנית ואז הם מקבלים את הזמן שדרוש להם (כאמור עד 15% משעות העבודה). בנוסף, יש לנו תחרות שבה אנחנו בוחרים את הרעיונות החדשניים / יצירתיים הטובים ביותר ומעניקים לעובדים שפיתחו אותם תקציב של 15,000-20,000 דולר כדי להמשיך ולקדם את הפרויקט.
זה פרויקט מצוין שבו אפשר לעבוד כיחידים או כצוותים כשהמטרה המרכזית היא ליצור, להמציא, לפתח, לחדש ולאתגר. לכן זו תכנית שמכניסה לחברה רעיונות חדשניים ורעננים. בשנה שעברה הענקנו בערך 20 מלגות לעובדים או לקבוצות שהציגו רעיונות מעניינים.