עובדים במשרה חלקית בתפקידים לא ניהוליים מרוצים יותר ממעסיקיהם בהשוואה לעובדים במשרה מלאה, כך לפחות בארצות הברית. במהדורתו השנייה של הספר The Enthusiastic Employee ("העובד הנלהב") של דיוויד סירוטה ודאגלס קליין, מצוין ש-78% מהעובדים בהיקף משרה חלקי שבעי רצון מהבוסים שלהם. אצל העובדים במשרה מלאה המספר עומד על 74%.
בהתייחסם לנתונים כתבו מחברי הספר: "הממצאים האלה עשויים להפתיע כמה אנשים, מפני שהייתם מצפים שעובדים במשרה מלאה יהיו מעורבים יותר מאלה שעובדים במשרה חלקית. המדד שלנו לשביעות רצון של העובדים היא מעין מקבילה למעורבות שלהם במשרותיהם."
ההפרש בשביעות הרצון מהמנהלים בין שני סוגי העובדים עומד על 4% בלבד, אבל הספר מציין הבדלים נוספים ביו שני סוגי המועסקים. המחברים מצאו גם ש-80% מהעובדים במשרה חלקית היו מרוצים מכמות העבודה שמצופה מהם לבצע, זאת לעומת 69% מהעובדים במשרה מלאה. נוסף על כך, מחקרם של סירוטה וקליין מצא, כצפוי, שעובדים במשרה חלקית מרוצים יותר ממאזן החיים-עבודה שלהם – 81% הביעו שביעות רצון ממנו לעומת 73% מהעובדים במשרה מלאה. גם תחושת ההוגנות בתגמול גבוהה יותר אצל העובדים במשרה חלקית – 61% בהשוואה ל-52% מהעובדים במשרה מלאה.
יש שוויון בשביעות הרצון מהמשרה
אבל מה שנראה כמו מגמה ברורה אינו כה עקבי. הפערים בין שני סוגי העובדים מצטמצמים בהקשר של שביעות רצון מהמשרה. הן אצל העובדים במשרה חלקית והן אצל העובדים במשרה מלאה 81% טוענים שיש להם מוטיבציה להגיע אל מעבר ממה שמצופה מהם בתפקידם. 78% מהעובדים במשרה חלקית ו-77% מהעובדים במשרה מלאה היו הביעו שביעות רצון ממשרותיהם ו-83% מהעובדים במשרה חלקית ו-82% מהעובדים במשרה מלאה אמרו שהם גאים במעסיקיהם.
הנתונים שמציגים סירוטה וקליין בספרם מפתיעים אם משווים אותם לתוצאות סקר של חברת Right Management שלפיו 83% מהמועסקים מתכוונים לחפש משרה חדשה ב-2014, כלומר אינם מרוצים מעבודתם. על כל פנים, בעוד אפשר להתווכח על המספרים, קשה להתווכח עם קביעתם של מחברי הספר כי "הדרך שבה מתייחסים לעובדים משמעותית הרבה יותר מאשר אם הם עובדים במשרה מלאה או במשרה חלקית. מועסקים שזוכים ליחס טוב, ללא קשר לסטטוס התעסוקתי שלהם, הם עובדים שיש להם מוטיבציה. הם הופכים נטולי מוטיבציה רק כאשר הם רואים שמעמדם כעובדים במשרה חלקית הוא תוצאה של פעילות ניהולית בלתי נחוצה ובלתי הוגנת."
בישראל, שמתאפיינת בשעות עבודה שאין להן גבולות, ייתכן שהנתונים היו נראים אחרת. מצד שני, הפער בין יוקר המחייה לשכר דוחף אנשים לעבוד במשרות מלאות. ייתכן שאלה שיכולים להרשות לעצמם לעבוד במשרה חלקית יהיו מרוצים יותר מהעובדים במשרה מלאה, לפחות במדד של מאזן חיים-עבודה.