על המודל הזה, המציע שיטה ייחודית לפיתוח התודעה וקבלת החלטות, תסביר שירן רז, יועצת אסטרטגית בהרצאתה בנושא, בכנס משאבי האנוש השנתי שיתקיים ב- 31 במרץ 2016.
"ייעוץ אסטרטגי רגשי מחייב הבנה של החשיבה העמוקה והמניעים הבלתי נראים לעין." אומרת שירן רז "והוא אף מחייב הבנה של תחומים שונים, ולאו דווקא מיקוד בהבנה נקודתית."
באמצעות מודל פשוט ומודולארי, פרי פיתוחה של רז, כל חבר הנהלה או עובד בעמדת מפתח מקבל לידיו תוכנית פעולה באמצעותה הוא מרחיב את נקודת המבט שלו כמנהל מצד אחד, ואף מאפשרת דיאלוג ישיר ושוטף בארגון מהצד שני.
"זהו מצב בו כולם מרוויחים בזכות ראיה רחבה יותר, מדויקת יותר ומלאת תשוקה, תוך יצירת שיתוף בין האנשים בתוך המחלקות, בין המחלקות, והמחלקות החוצה." מסבירה רז
מהו מודל הספירל?
"מודל הספירל היא גישה ייחודית בעולם, שמטרתה להעלות את רמת האושר של האדם בתוך הארגון בו הוא עובד ודרך האושר הזה לבצע התאמה לצרכי ומטרות הארגון. המודל פועל על העקרון שהשינוי יגיע מתוך העובד החוצה, כאשר התפישה הנדרשת כיום היא שארגון שלא יהיה דינמי ולא יהיה מסוגל להגיב לשינויים המהירים בשוק, לא ישרוד. מודל הספירל בא להכין בצורה אופטימלית את ההון האנושי לשינויים הללו, בהתאמה ל'אני מאמין' של הנהלת הארגון."
כיצד פיתחת את המודל?
"עד לפני כעשור שימשתי בתפקיד ניהולי כסמנכ"לית כספים בארגון והבנתי שמשהו לא פועל נכון בארגונים רבים. העובדים נראים לרב אפרוריים, עוסקים ברכילות יותר מאשר בעבודה ובעיקר מחכים כבר שהיום יסתיים. ההבנה הזו דחפה אותי לנסות שיטות להסרת עננת חוסר האנרגיה הזו ולשינוי האווירה בארגון. התחלתי להקשיב לעובדים, לנסות להבין מהם הצרכים האמיתיים שלהם ולהתחיל בשינויים קטנים, שעבור הארגון הם כמעט לא מורגשים ועבור העובדים הם עושים פלאים להחזרת המורל והאמביציה לעשייה. בהמשך עזבתי את מקום העבודה ופתחתי את העסק הפרטי שלי לייעוץ לארגונים כאשר המשכתי לבדוק את התאוריה הזו בארגונים פרטניים בארץ ובעולם. גילתי שבכל פעם שהבאתי את המודל לכדי מעשה, הוא אכן הצליח. כך המודל התעבה והסתעף והיום הוא בנוי בצורה פשוטה וברורה יחסית שניתן להטמיעו וליהנות מהצלחתו בכל סוג של פעילות בארגון. המודל עובד על האישיות של הבן אדם לפני הכל."
להיות חכם ולא צודק
כדוגמה לארגון שיישם את המודל, מציגה רז מקרה של מנהלת מחלקה בארגון, דוקטור אינטליגנטית במיוחד שאהבה לשמור על סדר ונהלים שרירותיים במחלקה שלה. היא היתה ממורמרת מכך שהעובדים בצוות שלה לא יישמו את הנהלים ברמה שהיא רצתה וצפתה והחלה בעצם להשניא את הצוות שלה על עצמה, כאשר היה לה חשוב להיות צודקת ולהוכיח את הצוות בטעויותיו כל הזמן.
רז מספרת: "באמצעות מודל הספירל, הנחתי את הדוקטור להרפות מעניין הצדק ולאמץ גישה חכמה יותר, באמצעותה היא "תגיש" למעשה את האמת שלה בצורה שונה לעובדים, כך שיהיה להם קל יותר והם ירצו לאמץ אותה. באמצעות תקשורת נכונה ודרכי העצמתם הצוות שלה, היא הצליחה להניע אותם לפעולה בצורה חכמה ואופטימלית ולהשיב לעצמה את הערכתם."
ואני לימדתי אותה שזה בסדר להיות צודקת ולדבוק באמת השאלה איך להגיש את האמת שלך מדובר בתקשורת מיוחדת שהופכת את הכל ליעיל יותר.
"דוגמה נוספת מתבטאת במנהלים שחוששים להאציל סמכויות על עובדיהם מתוך החשש שהעובדים לא יבצעו את המשימה בדיוק כפי שאותה מנהל היה רוצה שתתבצע. מנהלים רבים בוחרים בשל כך לבצע את המשימה בעצמם, או שמעבירים את הסמכות לעובדים בצורה לא נכונה, שגורמת לכך שהם אכן לא יבצעו אותה כהלכה.
על פי המודל, האצלת הסמכות צריכה להתבצע בצורה כזו, שתספק לעובד הנעה לביצוע המשימה. על המנהל להעביר לעובד את תחושת האמון, השייכות והמוטיבציה הדרושים לשם כך."
מודל הספירל נקרא כך על פי צורה ספירלית בטבע, כמו מערבולת שמתחילה בצורה רחבה והופכת צרה יותר. כך גם תהליך הלמידה וההבנה על פי המודל, מתחילים באופן רוחבי ואז נכנסים לעומק הצר בהתאם. לאחר מכן, שוב גדלים ומתרחבים לתחום הבא.
שירן רז עוסקת כיום כמנטורית לבכירים ופוליטיקאים, החיים בישראל ומחוצה לה. היא מלמדת את מודל הספירל, פרי פיתוחה, ביחידים ובקבוצות. מעבירה סדנאות והרצאות לחברות וארגונים בהכוונה לקראת מנהיגות מצליחה. במהלך השנים האחרונות שירן הדריכה וליוותה אלפי אנשים, וסייעה להם לחזק ולהבין את היכולות