מודלים מנטליים הם הנחות, הכללות ואפילו דימויים שחרותים עמוק בתודעה ומשפיעים על אופן הבנתנו את העולם ועל דרכי הפעולה שלנו. לכולנו, כפרטים, יש מודלים מנטליים על העולם ועל האנשים שמקיפים אותנו. המודלים המנטליים הם נקודת ההשוואה שלנו. אולם, העולם משתנה במהירות ואנו לא נוטים לבדוק את המודלים המנטליים לעיתים קרובות ולכן עלולים למצוא את עצמנו לא מסתגלים כראוי למציאות. מודלים מנטליים קיימים אצלנו גם כאנשי מקצוע. הם יכולים לכלול הנחות כמו "אנשי דור ה-Y אינם מוכנים למלא את חובותיהם ואינם נאמנים" או הנחות מורכבות יותר.
מייק הברמן מ- Blogging 4 jobs כותב שאם אנחנו רוצים להעריך כיצד תיראה עבודתם של אנשי משאבי האנוש בעתיד, עלינו להבין היטב את הארגון ועל מנת לעשות זאת עלינו לבחון את המודלים המנטליים שרווחים בו.
הצעה לעתיד
תובנות חדשות אינם מצליחות להפוך לחלק מהעשייה מכיוון שהן מתנגשות עם דימויים מושרשים היטב של הדרך שבה העולם עובד. הדימויים האלה מגבילים אותנו לדרכי חשיבה ודרכי פעולה מוכרות. למחלקת משאבי האנוש עלול להיות קשה מאוד לנסות להיות "עתידנים מעשיים". אחד מתפקידיו העיקריים של מנהל משאבי אנוש עתידני הוא לגרום לארגון להתחשב בעתידים שונים של החברה, בין אם זה מוצר שונה או שוק שונה ובין אם זו טכנולוגיה חדשה, מערכת כישורים שונה שנדרשת מהעובדים או אפילו עובדים מסוג שונה שהחברה תצטרך לגייס.
במטרה להציע עתידים אפשריים חלופיים, על אנשי משאבי האנוש לבחון את המודלים המנטליים הנוכחיים או את נקודות המבט של הארגון ולהבינם. ללא הבנה כזאת, הצגתם של עתידים חלופיים תיפול על אוזניים ערלות. ייתכן שאחד התרחישים האפשריים ידרוש מהחברה להשתנות למודל תעסוקה מפוזר לגמרי שבו חלקה מהעבודה נעשית על ידי ספקים חיצוניים בארצות אחרות או באמצעות עובדים מרחוק. אם המודל המנטלי הנוכחי הוא שצריך לנהל את העובדים באמצעות ספירת ראשים בתוך הקיוביקלס, ייתכן שהעתיד החלופי הזה לא יתקבל היטב.
מה יקרה למשל אם הבניין שבו פועלת החברה יישרף? דרך התמודדות אחת היא להעביר חלק מנטל העבודה למיקור חוץ ולעזור בזריזות לעובדים להתארגן לעבודה מהבית. התאוששות כזאת תושג במהירות אם החברה הייתה מוכנה לעתיד כזה, למשל על ידי יצירת תוכנית טלקומוניקציה עבור העובדים הנוכחיים שמכשירה אותם למקרי אסון. אולם, לא תוכלו להשיג זאת אם המודל המנטלי של "נוכחות לספירת ראשים" לא ישתנה, ואתם לא תוכלו לשנות אותו אם לא תדעו שהוא קיים.
על מנת לדעת אילו מודלים מנטליים קיימים בארגון אתם צריכים להתחיל בבדיקת המודלים המנטליים שלכם בנוגע להיבטים שונים של העסק: העובדים, תהליך העבודה, ניהול, הזדמנויות, יכולות… בהמשך תתבוננו במודלים המנטליים של החברה. המודלים המנטליים גוברים אפילו על החשיבה המערכתית הטובה ביותר ולכן חשוב להתוודע אליהם בצורה מעמיקה.