מבדקי מהימנות – כל מה שחשוב לדעת

מבדקי מהימנות – כל מה שחשוב לדעת

מבדקי מהימנות למועמדים ועובדים הנם קריטיים לארגון. אתם יודעים עד כמה?

שיתוף
מבדקי מהימנות

מאת: יותם שטיינמן *

פרסמתם מודעת דרושים, סיננתם את המועמדים אשר אינם מתאימים כלל לתפקיד, הגעתם לשניים האחרונים, המנהל הישיר התלהב ובסוף סיכמתם עם ה"אחד" המתאים ביותר. הרזומה שלו עשיר ומתאים לתפקיד, הוא זמין לעבודה מיידית, יש לו כריזמה והוא גם משעשע ונחמד. מה צריך יותר?

 עכשיו עצרו לרגע.

 האם אתם באמת מכירים את המועמד? האם באמת קורות החיים שהציג לכם הם שלו? האם מאחורי החזות החיננית ומלאת הביטחון העצמי מסתתר שובל של גניבות ומעילות בארגוניים בהם עבד בעבר? מה אנחנו באמת יודעים על המועמד שמולנו? או מה אנחנו חושבים שאנחנו יודעים עליו?

בכתבות הקודמות סיפרנו לכם איך מבדקי מהימנות, אשר אנו מבצעים באופן תדיר עבור לקוחותינו מתמודדים עם השאלות הללו. אבל, כולם מדברים על מבדקי מהימנות ועולה השאלה הטבעית- מה זה בכלל?

הנה בפניכם, מורה נבוכים ראשוני ובו שאלות נפוצות ראשונות ותשובות בנושא מבדקי המהימנות.

מה הם מבדקי האמינות ומה הם כוללים?

מבדק המהימנות הנו מערך של סינון ובקרה, המתנהל כחלק מתהליך הקבלה לעבודה או לחילופין מבוצע לעובדים קיימים. מטרת המבדק הינה לזהות ולאתר גורמי סיכון לארגון בטרם קבלת המועמד לעבודה או במקרה של עובדים קיימים – למזער נזקים ולאתר, מבעוד מועד, גורמי סיכון מבית.אנו ממליצים ללקוחותינו על ביצוע "תפירה" של חליפת מבדק מהימנות וזאת לפי צרכיהם המשתנים ולפי אופי המשרה. המבדק כולל מרכיבים חיוניים אשר מביאים לתוצאות מדויקות יותר, ככל שמשתמשים ביותר כלי בדיקה. אנו נוהגים להגדיר רמות סיכון לכל משרה ומשרה בארגון ובהמשך, ביחד עם הלקוח, נקבע אילו מרכיבים במבדק יעבור כל מועמד ומועמד.

מרכיבים במבדק המהימנות:

  • ראיון אישי. ראיון מעמיק, אותו מבצע מתחקר מנוסה אשר מתמחה בתשאול, קריאת שפת גוף, גילוי סימנים מחשידים וכיוצא בזה. במהלך הראיון אנו נוגעים בנושאי סיכון מגוונים כגון הרקע הכללי והסביבתי של המועמד, עבר תעסוקתי, שירות צבאי, פלילים, סמים אלכוהול והימורים, כספים וחובות, ניגודי אינטרסים, חקירות ומשפטים.
  • שאלון מהימנות-"מבדק יושר". מבחן ממוחשב שמטרתו לקבוע את רמת היושר, המהימנות והמחויבות הארגונית של המועמד.
  • בדיקת עבר תעסוקתי וממליצים. בדיקה והשוואה של המידע אשר הציג המועמד בקו"ח ומה שמסר בתחקורו אל מול המציאות.
  • בדיקת רקע ואימות. בדיקה אודות הרקע של המועמד ממגוון מקורות מידע. אימות זהותו של המועמד על מנת לוודא אותנטיות של המסמכים אותם מסר.
  • בדיקת פוליגרף. במידת הצורך, ועל פי רמת הסיכון הצפויה מהתפקיד אליו מיועד המועמד. השאלות בבדיקת הפוליגרף מנוסחות בהתאמה למידע אשר עלה בתחקור ומשתנות בהתאם לסיכון הצפוי מהמועמד.
  • חשוב לציין כי אם בשלב כלשהו במהלך הבדיקה מתקבלים ממצאים חריגים, בתיאום עם מחלקת משאבי אנוש, ייתכן ויופסק הליך הבדיקה.

את מי כדאי לבדוק במבדקי המהימנות? לאילו תפקידים?

כעקרון אנו ממליצים שכל המועמדים לעבודה בארגון יעברו מבדק מהימנות. ככל שנבדוק יותר מועמדים, ה"חורים" במסננת הגיוס יהיו קטנים יותר וימנעו כניסת גורמים המהווים סיכון לארגון. כפי שכבר ציינו, לא לכל תפקיד נדרשת אותה רמת סינון, ואנו מגדירים את רמות הסיכון ומרכיבי המבדק בשיתוף עמכם.

מהי הכשרתם/ הידע של הבודקים?

כל המתחקרים אשר עובדים בחברתנו הנם בעלי רקע רלוונטי בתחום התשאול, החקירות ומיצוי המידע, ובעלי רקורד ארוך שנים בתחום. עם זאת חשוב לציין, כי המבדק אינו נערך באווירה מאיימת ואין מדובר ב"חקירה" ואנו לא מציגים כך את המבדק למועמד. כאשר מסבירים למועמד כי המבדק הנו חלק מתהליך הקבלה – מניסיוננו, הדבר מתקבל בהבנה ושיתוף פעולה מצד המועמד.

האם המבדק הנו חוקי?

המבדק הנו חוקי בדיוק כמו כל תהליך המיון והקבלה לעבודה בחברה. אנו מציגים ומתייחסים למבדק כחלק אינטגראלי מתהליך הקבלה ואף מדגישים בפני המועמד שמחלקת משאבי האנוש משכללת בסופו של דבר את הנתונים אשר נאספו אודותיו מכל תהליך הגיוס, ומחליטה באם לקבלו. יתרה מזאת המבדק כאמור, הוא אינו "חקירה" והוא מתנהל כשיחה וראיון ובאווירה נינוחה ונעימה.

האם מחירו של המבדק מצדיק את תוצאותיו?

מבדק המהימנות הנו בבחינת ראייה לטווח ארוך. בוודאי שהפתרון הפשוט הוא לקבל כל מועמד שנראה לכאורה על פניו מתאים, אך מניסיוננו הרב בתחום, ניתן לומר באופן חד משמעיככל שרמת הסינון נמוכה יותר וה"חורים ברשת" גדולים יותר, כך הסיכון גדול יותר והסיכוי שאירועי מעילה, גניבה ובעיות הקשורות לטוהר המידות יצוצו בהמשך – הופך מנמוך, לכמעט וודאי.

המחיר שאנו משלמים כארגון על עובד אחד שסרח וביצע עבירה של טוהר מידות, גניבה או מעילה הוא אדיר. מה גם שלעיתים אנו מגלים את הנזק לאחר שזה כבר נעשה או לאחר שהעובד עזב את החברה. לעיתים נראה את הנזק רק בדוחות המאזן הכספי של הארגון ואז, כמובן יהיה זה מאוחר מדי.

בנוסף בקבלת גורמים מסוכנים לארגון אנו עלולים לשלם גם את מחיר הפגיעה בתרבות הארגונית, פגיעה בשמירה על נהלי החברה והאווירה הכללית בה, שאותם קשה עד בלתי אפשרי לכמת לערך כספי.

המשך יבוא…

 יש לכם שאלות נוספות על מבדקי מהימנות? מעוניינים לשתף אותנו במקרים מעניינים שקרו לכם?

מהימנות עובד
יותם שטיינמן (צילום עצמי)

הכותב הינו מנהל תחום מבדקי מהימנות ומניעת אובדנים עסקיים בקבוצת מוקד חקירות.

052-5444633

03-6957277

yotam@moked-pi.co.il

 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה