מאת עמי רוזנבלט *
המקרה שנחשף בימים האחרונים בו בוצעה גניבת מידע של כרטיסי אשראי וניסיון לסחוט את חברת האשראי, חושפת את החשיבות בבדיקת יושרה של מועמדים המתקבלים לעבודה. מבדקי היושרה הוכחו כמסנן יעיל ביותר לאיתור עובדים בעיתיים, והם משמשים ככלי מרכזי בחברות שעובדיהן עלולים לגרום נזקים מהותיים לארגון. במיוחד אמורים הדברים בתחומים הבאים:
• עובדים המסוגלים לבצע מעילה או גניבה מהארגון עקב נגישותם לטרנזקציות הכספיות של החברה (לדוגמה: עובדים בתחום הכספים).
• עובדים המסוגלים לגנוב ציוד או סחורה השייכים לארגון (לדוגמה: עובדי רשתות קמעונאיות, עובדי לוגיסטיקה).
• עובדים הנותנים שרות ללקוחות ויש להם גישה למידע רגיש של הלקוח (שרות לקוחות, גופים פיננסיים).
נסיון מעשי הנתמך במחקר שנפרש כבר על פני 30 שנה מוכיח את יעילות מבדק היושרה מעל לכל ספק, ובמיוחד כאשר אמורים הדברים באיתור עובדים בעלי רמה מוסרית נמוכה במיוחד.
אנו בחברת HRVision שהיא מחלוצי מבדקי היושרה הממוחשבים בארץ, ובעלת מוניטין בינלאומי בתחום, נחשפים לדוגמאות כאלה באופן תדיר. אספר רק על דוגמה אחת מחו"ל: יועץ לארגון מסוים המשתמש במבדק היושרה שלנו בחן מועמדת לתפקיד פיננסי אצל אחד מלקוחותיו. תוצאות מבדק היושרה שלה היו חד משמעיות ושליליות ביותר. היועץ המליץ ללקוחו לא לגייס אותה, והלקוח קיבל את ההמלצה למרות כישוריה ונסיונה הרב. לאחר כשנתיים נתפסה אותה מועמדת, שבינתיים נקלטה לארגון אחר, במעילת ענק ונשפטה ל-3 שנות מאסר.
ולמרות העובדות המוצקות אנו עדים לכך שמרבית המועמדים לעבודה בתפקידים הרלוונטיים לא עוברים מבדק יושרה, כלומר הארגון לוקח סיכון על עצמו! מהו ההסבר לכך? ניתן להצביע על כמה גורמים:
• מודעות – עדיין לא קיימת אצל גופי משאבי האנוש, וגם אצל חלק מההנהלות מודעות לחשיבות המיון גם על פי יושרת המועמד.
• חשש – יש חשש כבר בארגונים שמא הם מסתכנים בהטלת "כתם" על המועמדים הנכשלים במבדק יושרה, וכי הם עלולים אפילו להיתבע על כך.
• עלות – עלויות הגיוס אינן קטנות, וכל תוספת נשקלת שבעתיים בארגון, אי לכך מוותרים על ביצוע מבדקים בכלל ומבדקי יושרה בפרט.
• לוגיסטיקה – מבדק יושרה אורך כ-30 דקות, ודורש מן הארגון להקצות עמדת מחשב שקטה ומבודדת לביצועו על ידי המועמד. בצפיפות ובעומס שקיימים בארגונים רבים, זהו הגורם המרכזי המכשיל את ביצוע התהליך.
לגבי חוסר המודעות והחשש, אנו בדרך הנכונה, שכן יותר ויותר מעסיקים מבינים את החשיבות, ואף מבינים שהם אינם חשופים לבעיה חוקית (שכן אם יושרתו של הנבדק רלוונטית לתפקיד אליו הוא נבדק, יש היתר מלא לבדוק אותו).
את בעיות המחיר והלוגיסטיקה פותרת לנו הטכנולוגיה: בחברת HRVision פותח מוצר חדשני בשם Jobbing, שאחד מיתרונותיו הינו ביצוע תהליך בבית המועמד ולא במשרדי הארגון. כל מועמד המגיש מועמדות למעסיק המשתמש בשרותי Jobbing מקבל באופן אוטומטי הזמנה לביצוע אבחון אינטרנטי ממוחשב מביתו, על פי התפקיד אליו הוא מועמד. האבחון יכול לכלול מבדק יושרה בלבד, או מבדקים אישיותיים נוספים אם הארגון מעוניין באבחון רחב יותר. מיד בתום המבדק תוצאותיו זמינות למעסיק הספציפי לצורך עיון וקבלת החלטות להמשך תהליך הגיוס.
Jobbing פותר את כאמור שתי הבעיות המציקות שצוינו: הוא זול בהרבה מאבחון רגיל, שכן התהליך הינו אוטומטי לחלוטין. כמו כן הוא פוטר את הארגון להזמין מועמדים להיבחן במשרדיו, על כל הסרבול הכרוך בכך, רק כדי לגלות שחלק מהם אף לא עומדים בקריטריון היושרה!
מכיוון שהמבדק מתבצע מהבית, פותחה ב-Jobbing טכנולוגיה ייחודית של מבדק אימות. מבדק האימות שהינו מדגם מתומצת של המבדק המלא נערך למועמדים הסופיים המגיעים למעסיק, והם נדרשים לבצעו במשך פחות מ-5 דקות. ההצלבה בין נתוני המבדק המלא למבדק האימות מוודאת את אמינות המבדק בבית.
לסיכום: הניסיון הרב שנצבר באבחון יושרה של מועמדים לעבודה, והיכולת לבדוק אותם במהירות ובקלות, ראוית לכך שיאומצו על ידי כל מנהל משאבי אנוש או קב"ט בארגונים החוששים לכספם ולתדמיתם.