מאמצים למנוע שביתה כללית מיום ד'; נתניהו צפוי להתערב

מאמצים למנוע שביתה כללית מיום ד'; נתניהו צפוי להתערב

המו"מ יימשך גם בשלושת הימים הבאים, וביום ד' יתייצבו הצדדים לדווח לשופטת ארד על ההתקדמות. נתב"ג יושבת לשש שעות בלבד

שיתוף
בחירות לראשות ההסתדרות

ראש הממשלה בנימין נתניהו, עשוי להתערב במשבר עובדי הקבלן ולנסות למנוע את השבתת המשק ביום רביעי הקרוב. כך לפי מקורות במשרד האוצר.

כפי שפורסם בכלי התקשורת ביום חמישי בערב, נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, הודיעה כי היא מסירה את צו המניעה האוסר על ההסתדרות לשבות. ארד הוסיפה כי היא מאשרת להסתדרות להשבית את המשק כמעט לגמרי מיום רביעי, אך תוך כמה הסתייגויות.

משך השביתה בנתב"ג לא יעלה על שש שעות, החל מהשעה שש בבוקר ביום רביעי ועד 12 בהצהריים. יתרה מכך, תיאסר השבתה גורפת של התחבורה הציבורית, ובהסתדרות ייאלצו לבחור בין הדממת האוטובוסים לבין קרקוע רכבת ישראל. בתי הספר, ובכללם החינוך המיוחד, יפעלו כרגיל.

לא בכדי נקבע מועד תחילת השביתה לכמעט שבוע מאז הדיון האחרון בבית הדין. השופטת ארד מנסה בכך 'למתוח' ככל שניתן את המשא ומתן בין ההסתדרות, האוצר, לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים (המעסיקים הפרטיים) ומרכז השלטון המקומי. הללו נכנסו החל מהבוקר (יום א') לשלושה ימים של דיונים קדחתניים, כאשר פערי העמדות ביניהם גדולים מכדי גישור בשלב הנוכחי.

לא זו בלבד. נציגי הצדדים יתייצבו בבית הדין ביום השביתה עצמה בשעות הצהריים, כדי לדווח על התקדמות המשא ומתן. דרישה זו של נשיאת בית הדין נובעת מרצונה להתערב בדיונים בין הצדדים, בהינתן ולא תחול בהם התקדמות, ולהגביל את משך השביתה לימים ספורים בלבד.

הנזק הצפוי להיגרם למשק הפרטי והציבורי בשל השביתה נאמד ב-2 מיליארד שקלים מדי יום. באוצר עתיד להיערך היום דיון פנימי, שבו יוחלט אם לעתור לבג"ץ על החלטתה של ארד להתיר להסתדרות לקיים את השביתה.

 אם נסכים – כולם ירצו גם

בבסיס דרישותיו של יו"ר ההסתדרות עופר עיני, עומד העיקרון ולפיו חלק מ-400 אלף עובדי הקבלן בישראל לא יועסקו עוד על ידי החברות הקבלניות אלא ייהפכו לעובדים מן המניין של מזמיני השירות ויועסקו ישירות דרכם.

בהסתדרות, כידוע, מתמקדים בעובדי הניקיון (אם כי לא רק בהם) כפי שכבר אוזכר כאן בשבוע שעבר. אבל באוצר מתרעמים: "בשום מדינה מערבית המתנהלת ביעילות, עובדי הניקיון אינם עובדים ישירים של המעסיק", אמר בכיר במשרד. "המדינה אמורה להעסיק ישירות רק עובדים שמקצועם הוא חלק מליבת הפעילות שלה. אם נסכים לקלוט ישירות עובדי ניקיון, נצטרך להסכים לקליטה ישירה של עובדים בתחומים נוספים שאינם בליבת הפעילות, כמו שומרים ומאבטחים, גננים ובנאים ואז יבואו קבוצות נוספות כמו עובדי המחשוב ומוקדני השירות וידרשו שהמהלך יכלול גם אותם."

אותו בכיר נתן כדוגמה מקרה מבחן שנמשך משנות ה-60 ועד שנות ה-80 במאה הקודמת, או אז העסיקו כור וסולל בונה אלפי עובדים ישירות – ובשל כך קרסו לדבריו. "אסור לחזור על השגיאה הגדולה הזאת", הזהיר. "לעיני נוצר כעת פתח לקלוט ישירות עובדי קבלן וגם לשפר את שכרם, זאת לנוכח נכונות לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים לקלוט ישירות במפעליה עובדי ניקיון המועסקים במשך שנים רבות ובמשרה מלאה. לפיכך אין עילה אמיתית לשביתה זולת שיקולים פנים-הסתדרותיים".

במקום העסקה ישירה של עובדי הקבלן, מציעים באוצר שיפור תנאי העסקה לרבות העלאת שכרם בעד 25%.

השביתה, אם תפרוץ, תקיף את כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות והאזוריות, המועצות הדתיות, החברות הממשלתיות (לרבות הדואר), יחידות הסמך כמו הביטוח הלאומי, מינהל מקרקעי ישראל ושירות התעסוקה, נתב"ג (חלקית), בתי החולים הממשלתיים ושל קופת חולים כללית, רכבת ישראל ונמלי הים. שביתה מתוכננת גם בבנקים ובבורסה שבהם פועלים ועדי עובדים.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה