כתב אישום תקדימי הוגש על ידי משרד התמ"ת כנגד מלון קלאב הוטל באילת, לאחר שבמשרד התקבלה תלונתה של עובדת המלון לשעבר שטענתה כי מנהליה התנכלו לה, כביכול.
תחילה פנתה העובדת להסתדרות ודיווחה על פגיעה לכאורה בעבודתה על ידי הממונים עליה. זמן קצר לאחר הפנייה להסתדרות, קיבלה העובדת מכתב המודיע על קיצוץ בשעות העבודה שלה וכתוצאה מכך גם בשכרה. לפיכך הגישה העובדת תלונה לאגף לאכיפת חוקי עבודה במשרד התמ"ת, והמעסיק נדרש לשלוח מסמכים שיסייעו בטיפול בתלונה. כעבור חודש מיום קבלת הדרישה למסמכים מהתמ"ת, קיבלה העובדת מקלאב הוטל מכתב פיטורין.
לאור בדיקת הראיות בתיק הוגש כתב אישום על ידי המחלקה המשפטית תמ"ת, באמצעות עורכת הדין איריס מעודה. כתב האישום מייחס לחברה ולנושאי משרה רלוונטיים קיצוץ בשעות עבודתה של העובדת וכתוצאה מכך פגיעה בשכרה ולאחר מכן מייחס לחברה את פיטוריה. זאת, בסמוך לאחר תלונתה לגורמים המוסמכים ובשל תלונתה.
"תלונת שווא"
"קיים קושי למצוא ראיות העשויות להגן על העובד", הסבירו בתמ"ת, "ראיות המעלות קשר בין ההתנכלות לחשיפת השחיתות. צילום ותיעוד ייסעו לעובד בהוכחות ולפסיקה לטובתו". חזי אופיר, מנהל אגף האכיפה במשרד התמ"ת: "אנו סבורים כי לנקיטת ההליכים במסגרת חוק זה תהיה תרומה לנכונות להתלונן על עבירות ובכלל זה תלונות בפני אגף האכיפה במשרד במקרה של עבירות על חוקי עבודה".
ברשת קלאב הוטל דוחים את הטענות בתוקף. "מדובר בתלונת שווא של עובדת שפוטרה כחלק מארגון מחדש בקבוצה, שבמסגרתו בוטלו כל תקני פקידי הקניות במחלקות השונות, והקניינות רוכזה כולה אצל מנהל רכש במטה החברה", מסר מנכ"ל הרשת רוני פיבקו בתגובה לפניית חדשות HRus. "ביסוד הפיטורים לא היה עניין אישי כלשהו נגד העובדת, ולראייה התפקיד שהיא מילאה לא אוייש על-ידי עובד אחר, ולעובדת עצמה הוצע להישאר בחברה בתפקיד אחר, אולם היא בחרה משיקוליה שלה לדחות את ההצעה. לצערנו, נגררנו להליך משפטי מיותר, אולם אנו סמוכים ובטוחים כי בסופו של יום יתברר בבית המשפט, לאור הראיות, כי פעלנו כשורה".
לעיתים אין קשר
לא פעם עולה אצל עובדים התלבטות האם להתלונן על הממונה עליו או לא, האם לחשוף עבירה או שחיתות המתבצעת במקום העבודה, מתוך החשש כי התלונה תגרום לו נזק. ולראיה, בחודש שעבר דווח בחדשות HRus כי מנהל בארגון הג'וינט פוטר זמן קצר לאחר שחיתות שחשף במכרז מסוים שפרסם. שופטת בין הדין לעבודה פסקה לטובת הארגון, בטענה כי לא נמצאה זיקה ממשית בין הגשת התלונה בדבר השחיתות לבין פיטורי העובד.
חוק הגנה על עובדים (התשנ"ז 1997) נועד להגן על עובדים שמבקשים לחשוף עבירה במקום עבודתם, ולמנוע פגיעה בהעסקתם בעקבות תלונתם. בנוסף, מכוח עקרון תום הלב, חלה חובה משפטית על המעסיק ועובדיו שלא להתנכל או להרע את זכויותיו של עובד החושף עבירה או שחיתות במקום עבודתו.