כנס נטע: החוק נגד הטרדה מינית במקום העבודה – החטיא את מטרתו

כנס נטע: החוק נגד הטרדה מינית במקום העבודה – החטיא את מטרתו

החוק נגד הטרדה מינית הוביל למינוי אחראי לטיפול בתלונות במקומות העבודה – אולם לא הביא לעלייה במספר המוטרדות שהתלוננו

שיתוף
כנס נטע

בכנס שנערך השבוע על ידי מרכז נטע בנושא "נשים בארגונים: חוק או דיאלוג", נטען כי החוק למניעת הטרדה מינית, שנחקק לפני 13 שנה, לא הביא לעלייה המצופה במספר התלוננת ויש מקום לשקול את תיקונו.

 השופטת ורדה וירט- לבנה, מבית הדין  הארצי לעבודה, העלתה את סוגיית ההטרדה המינית בראי הנורמות של בית הדין. לדבריה, החוק הינו חמור לכאורה והוביל  למינוי אחראי לטיפול בתלונות במקומות העבודה, לקביעת נורמות חברתיות ופסיקה אקטיבית בנושא. עם זאת, על פי מחקר שנעשה ב-2009, רק 3% מהמוטרדות מתלוננות, זאת מחשש לאבד את מקום העבודה הנוכחי או העתידי. כמו כן, רק 13% מהסטודנטיות המוטרדות על ידי  מרצים מגישות תלונה, זאת בשל דרך הטיפול בתלונות.

במהלך הפאנל בנושא "הטרדה מינית במקומות עבודה – מפגש עם המציאות", שנערך לקראת סוף הכנס, טענה עו"ד פנינה גיא, לשעבר המשנה לפרקליט מחוז ת"א פלילי וממונה על אכיפה ברשות לניירות ערך – כי בפרספקטיבה של  13 שנה, החוק החטיא את מטרתו והראיה היא כי מוגשות מעט תלונות. לדבריה, התקשורת עשתה מהלך חשוב כשהעלתה את המודעות לנושא ההרתעה.

יעקב פרי, יו"ר בנק מזרחי– טפחות, לשעבר ראש השב"כ ומנכ"ל סלקום – הסכים כי החוק החטיא את מטרתו ולו בגלל שרק 3% מתלוננים. לדבריו, יש להשתמש בניסיון שנצבר מאז החקיקה ולבדוק מה יש לשנות ולתקן. פרי ציין גם הישג החוק – כמעט ואין מקום עבודה שלא הפנים את הנושא ובמקרים רבים זה כבר גרם להרתעה.

אלעזר שטרן (אלוף במיל'), יו"ר הקרן לרווחה ולנפגעי השואה בישראל – טען כי ה"קפיצה" בטיפול בנושא בצבא, נעשתה הרבה לפני חקיקת החוק. לדבריו, בשל ההיררכיה והפרשי הגיל בין חיילות ומפקדים, השיח על כבוד האדם תפש מקום בטרם נחקק החוק, תוך רגישות לניצול הכוח וניצול החלש והוביל להתנהגות על פי קוד פיקוד ערכי. כך המציאות השתנתה תודעתית ומעשית.

עו"ד אירית באומהורן, לשעבר בכירה בפרקליטות – מצדדת בהגנה על נשים בשל הבנה של מעמדן הנחות בסיטואציות מסוימות. עו"ד באומהורן ציינה כי החקיקה הובילה לשינוי ולכך שמנהלים נוהגים בזהירות בנושא.  כעת הזמן להפקת לקחים, ולדבריה הנשים צריכות לקחת אחריות כדי לא להיות מוטרדות מינית ולדאוג לא להיות מוצגות באופן מיני.

לדברי עו"ד אלינור אהרונסון, שותפה במשרד עו"ד אשר חלד ושות' – החוק הכניס למשוואה גורם שלישי והוא המעסיק, עליו מוטל לברר ולטפל בפרטי המקרה. הדבר הוביל לשינוי במקומות העבודה כגון הדרכות למנהלים וכד', אך המנגנון הקיים איננו רלוונטי במקרים חמורים כגון אונס, ומתאים יותר לטיפול באירועים פחות חמורים.

ורד סוויד, יועצת ראש הממשלה למעמד האשה – סבורה כי חל שינוי לטובה, אך עדיין כל מקרה שקורה הינו טראגי. כיום מועברת ערכה למקומות עבודה ולאקדמיות ובה קלטת, הכוללת תקנון הטיפול במקרה ואכיפה של פקחי התמ"ת.

 

 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה