שיתוף

מיזם 30 קולות

היום, יותר מתמיד, מנהלי משאבי אנוש נמצאים בחזית העשייה העסקית, ותרומתם להצלחת הארגון הפכה לקריטית ומשמעותית. הם נדרשים להכין את הארגון, המנהלים והעובדים לעידן החדש. "מיזם ה-30" מעניק במה לקולות של סמנכ"לי משאבי אנוש מובילים בישראל, ומביא לחשיפה של התובנות והכלים המעשיים שברשותם. מטרתו לסייע למנהלים נוספים להתמודד עם האתגרים והמורכבויות של עולם העבודה החדש, במציאות של פרמה-קרייסיס, עם דרישות גוברות לגמישות וחדשנות, ועם הצורך המתמיד בטיפוח חוסן ארגוני ומנהיגות מעוררת השראה.

לסמנכ"ליות שרוצות להצטרפות לפרויקט פנו לאיילה ראובן ללונג: 054-4805614


הכירו את לילך ברוקס שלום – סמנכ"לית משאבי אנוש, אלביט יבשה ותעש

מגורים – צורן

מסלול קריירה – מסלול הקריירה שלי התפתח בהדרגה, התחלתי את דרכי בתחום ניהול שכר והטבות בו עסקתי כעשרים שנה בתפקידים שהקנו לי הבנה עמוקה באיזון שבין מטרות עסקיות לבין צרכי העובדים. לפני מספר שנים קיבלתי הזדמנות ייחודית להפוך לסמנכ"לית משאבי אנוש בחטיבה חדשה באלביט.

המעבר דרש ממני להרחיב את הראייה הארגונית שלי ולהתמודד עם אתגרים מגוונים החל מגיוס ופיתוח עובדים למקצועות טכנולוגיים ועד ניהול אוכלוסיות מגוונות.

אני מאמינה שמנהיגות מוצלחת נובעת מהיכולת לגייס את האנשים הנכונים, לאפשר להם למצות את הפוטנציאל שלהם ולחבר אותם לחזון משותף.

קצת על החברה, גודל, תחומי פעילות – אלביט מערכות היא חברה ישראלית גלובלית מובילה בתחומי הטכנולוגיה הביטחונית והאזרחית, המספקת פתרונות מתקדמים לממשלות, צבאות וחברות ברחבי העולם. החברה מתמחה בפיתוח מערכות אלקטרוניקה, תקשוב, מודיעין, מערכות בלתי מאוישות, וחלל היא פועלת ביותר מחמישים מדינות עם למעלה מעשרים אלף עובדים.

חטיבת יבשה ותעש של אלביט מונה כיום למעלה מ-5000 עובדים בארץ ובעולם, מתמקדת בפיתוח וייצור פתרונות מתקדמים ללחימה ביבשה. החטיבה האחראית לפיתוח מערכות מתקדמות, מערכות רובוטיקה בלתי מאוישות, טנקים, תחמושת מדויקת, ומערכות הגנה.

מאז רכישת התעש מהמדינה בנובמבר 2018 החטיבה מובילה פרויקטים מרכזיים בצה"ל ובצבאות אחרים ומספקת מענה טכנולוגי מותאם לצרכי הלחימה המודרנית בתוך התמחות בחדשנות טכנולוגית וייצור כחול לבן.

החטיבה פרוסה גיאוגרפית ב-13 אתרים במדינת ישראל החל מרמת בקע בדרום ועד קריית שמונה בצפון.

קצת על אגף משאבי אנוש , גודל , מבנה – מערך משאבי אנוש בחטיבה בנוי כך שהוא נותן מענה כולל ומותאם לצרכים של חטיבה עם פריסה גיאוגרפית באתרים רבים ברחבי הארץ המבנה כולל פונקציות משאבי אנוש חטיבתיות, הנתמכות על ידי גופי ידע מקצועיים ממטה החברה ביניהם גיוס, פיתוח ארגוני ולמידה, תקשורת , מדיניות ותשתיות משאבי אנוש ועוד. בנוסף, בחטיבה עצמה גם גופי ידע בתחום ניהול שכר ותגמולים, יחסי עבודה ותנאים. כל אחד מהתחומים מנוהל ע"י צוות מקצועי הפועל בשיתוף פעולה כדי לייצר סינרגיה בין כלל ההיבטים של ניהול ההון האנושי. הייחודיות במבנה החטיבה שלנו הוא הפריסה הרחבה ברחבי הארץ. בכל אתר יש צוות משאבי אנוש מקומי שמספק מענה ישיר יום יומי מותאם לעובדים ולמנהלים מתוך היכרות עמוקה עם הצרכים הייחודיים של אותו אתר. צוות משאבי אנוש המקומי כפוף אליי מה שמבטיח יישום אחיד של מדיניות החטיבה לצד גמישות מקומית המתאימה לצרכים הספציפיים בכל אתר.

תחביב – אני אוהבת ללמוד ולגלות דברים חדשים- זה אולי נשמע חנוני, אבל עבורי למידה מהווה מקור להנאה. בשנתיים האחרונות למדתי גישור, רייקי, NLP ולאחרונה גם התמחתי במודל  mbti שמרתק אותי במיוחד בהקשר של עבודה עם אנשים.

בעבר נהגתי לרוץ וזה תחביב שאני מאוד מקווה לחזור אליו בקרוב. הריצה הייתה עבורי לא רק פעילות גופנית אלא גם זמן לחשוב, להירגע ולקבל פרספקטיבה.

********

איילה: "לילך, אני יודעת שנושא קידום נשים בארגונים קרוב ללבך באופן אישי וגם לאלביט כארגון. בעולם העבודה החדש, שבו שינויים מהירים מגדירים מחדש הזדמנויות ואתגרים, איך אלביט מתמודדת עם האתגר הזה, ואילו יוזמות היא מובילה כדי לקדם שוויון מגדרי וליצור סביבה שמאפשרת לנשים לשגשג?"

לילך: אני רואה בקידום נשים בארגונים משימה אישית וארגונית כאחד. בחטיבה שלנו פיתחנו והטמענו מספר יוזמות שמטרתן להעלות את שיעור הנשים בתפקידים טכנולוגיים וניהוליים.

"פרויקט בבושקה" פרויקט זה נולד בחטיבת תקשוב ממנה הגעתי ומובל כיום על ידי מטה החברה במטרה לשלב סטודנטיות בתפקידים שונים בהנדסה. כשהתחלתי את התפקיד בחטיבת יבשה ותעש היה לי חשוב להטמיע את הפרויקט גם אצלנו. התוכנית היא בעצם סוג של "תעבירי את זה הלאה" (מהנדסת חונכת סטודנטית שחונכת נערה בתיכון) התכנית רצה בחטיבה שלנו כבר 5 שנים, אחוז משמעותי מהסטודנטיות שלוקחות חלק בפרויקט מממשיך איתנו במסלול הקריירה וזו ההוכחה הכי טובה לכמה הפרויקט נכון.

"עמותת שוות" התגייסות משמעותית של עשרות רבות של נשים מהחטיבה ב"שבוע הנערה הישראלית", במסגרת המיזם שמתקיים אחת לשנה נשים בתפקידים שונים בחטיבה מגיעות לבתי ספר ברחבי הארץ ומעבירות שעה של השראה לנערות ונערים ובכך הם נחשפים לנשים בעולם העבודה. החטיבה שלנו בוחרת אזור בארץ ומגיעה אליו יחד – בשנה שעברה נסענו עם שני אוטובוסים לדרום (ערד ומצפה רמון) וצבענו אותן בסגול, השנה בחרנו לצבוע את כל בתי הספר בנהריה ואני כבר מתרגשת.

"את משנה" – תכנית ייחודית שיצרנו במיוחד עבור הנשים בחטיבה שלנו, בשיתוף עם ארגון "פורצות קדימה". מטרת התכנית להעלות את אחוז הנשים בכלל התפקידים בדגש על טכנולוגיה וניהול ובמקביל להעניק לנשים בארגון כלים להתמודדות עם אתגרי הקריירה ולסייע להן להצליח במשחק הארגוני.

התוכנית זכתה להכרה משמעותית ובשנה שעברה זכינו בפרס ראשון בתחרות המצוינות של עמותת משאבי אנוש.

איילה: ממש מרתק לשמוע על כל העשייה שלכם בתחום. אני זוכרת שכשהוזמנתי לפני 12-13 שנים בפעם הראשונה לתת הרצאה על מנהיגות נשית וחמש יבשות, המודעות לנושא הייתה הרבה פחות מפותחת. זה היה גם בערך הזמן שבו קראתי את הספר של שריל סנדברג, 'לפרוץ קדימה', שבעיניי הוא אחד החשובים בנושא. מאז התחלתי לחשוב לא רק על הקשר בין מגדר לקריירה, אלא גם על איך מיומנויות העתיד משתלבות בזה. איך את רואה את תפקידה של מנהיגות נשית בעולם העבודה החדש? האם יש יכולות או גישות ייחודיות שלדעתך נשים מביאות לתחום?

לילך: נשים בתפקידים טכנולוגיים וניהוליים מהוות מודל לחיקוי עבור הדור הבא של הנשים. אני סבורה שלנשים שהתקדמו לתפקידים בכירים יש את הכוח, הזכות והחובה לסייע לנשים אחרות ולפעול ליצירת רשתות תמיכה ומנטורינג מתוך אמונה שסביבה מעצימה תאפשר קרקע פוריה להצלחה.

בעיני נשים וגברים מביאים ערכים שונים אך משלימים לעולם העבודה החדש. בעוד שגברים מונעים לעיתים מכוחות מבניים ותהליכיים, נשים מביאות גישה הוליסטית ורב מימדית לניהול. השילוב בין הגישות הוא שמאפשר לארגון להצליח יותר.

איילה: מעניין לראות שגם מבחינה סטטיסטית, כשאנחנו מנתחים פרופילי מוכנות של מנהלים ומנהלות, עולה מגמה דומה – גברים נוטים להיות חזקים יותר בצד השמאלי של המוח, שמזוהה עם חשיבה אנליטית ומובנית, בעוד שנשים מצטיינות יותר בצד הימני, שמביא עמו חשיבה הוליסטית ורב-ממדית. כמובן, זו הכללה, אבל היא משקפת לא מעט ממה שאנחנו רואים בפועל. מתוך כל הניסיון שלך, איזו עצה בקריירה של נשים בעולם משתנה ותחרותי הכי השפיעה עלייך – בין אם קיבלת אותה או הענקת אותה לנשים אחרות?"

לילך: בן זוגי אמר לי פעם משפט שעבורי הפך מוטו לחיים – "תנסי, מקסימום תצליחי!".

את ה"לא" כבר יש לנו מראש אז אם ננסה יש סיכוי שגם נצליח.

העולם הארגוני משתנה כל הזמן ואחת המיומנויות הקריטיות היא להיות תמיד צעד אחד קדימה. חשוב להישאר רלוונטיות ולהמשיך ללמוד ולהתפתח כל הזמן.

איילה: מקסים! תנסי, מקסימום תצליחי' – מבטא בדיוק את המיינדסט של עולם העבודה החדש, שבו יוזמה, למידה והתפתחות מתמדת הן מפתחות להצלחה. לילך, אילו יכולות וכישורים נשים צריכות לפתח כדי להוביל ולהצליח בעולם העבודה של מחר? האם יש הבדל ביו נשים וגברים בכל הנוגע ליכולות וכישורים?

 לילך: כל המחקרים מראים כי נשים מתמודדת על תפקידים שהן יתאימו לכל הפרמטרים שנדרשים וגברים לעומת זאת ירגישו בנוח להתמודד גם כשאינם מביאים את כל הכישורים והנסיון הנדרש, בנוסף לרוב גברים ידעו לבקש קידום, להציע את עצמם כפוטנציאל קידום לתפקידים בכירים וכו'. נשים רבות מידי מחכות "שיראו" אותן, מחכות ל"אביר" שיבוא ויציע להן קידום. במציאות מקרים כאלו הם דיי נדירים ולכן נשים צריכות ללמוד להעז יותר, לזהות ולנצל הזדמנויות.

איילה: זה בהחלט אחד האתגרים המרכזיים שאנו מזהים בתהליכים שאנו מובילים, הן בישראל והן בעולם – לא מספיק רק לעודד נשים להתמודד, אלא יש להקנות להן כלים לאמץ מיינדסט של יוזמה ותעוזה, ולהבין שהן לא צריכות לחכות שיזהו את היכולות שלהן, אלא לפעול באופן אקטיבי לקידום עצמן. לילך, בהקשר הזה, מה דעתך על הקשר בין ייצוג נשי בהנהלה הבכירה לביצועים העסקיים של הארגון?

לילך: מחקרים רבים מראים קשר חיובי בין ייצוג נשי בהנהלה הבכירה לבין ביצועי הארגון במונחי פיננסים, חדשנות וניהול סיכונים. נשים מביאות זווית נוספת לשולחן ההנהלה.

מחקר  של מקינזי  שקראתי לאחרונה מצא שארגונים עם ייצוג נשי מציגים ביצועים פיננסים טובים בלפחות 15%  מהממוצע לתעשיה.

בנוסף ייצוג נשי מהווה מסר ערכי וחברתי. ארגון שמקדם שיוויון מגדרי נתפס כחדשני ומוסרי יותר. בסופו של דבר אני מאמינה בכל ליבי שזו החלטה אסטרטגית נכונה לתת מקום לנשים בשולחן מקבלי ההחלטות, זה ישתלם לארגון.

בהינתן כל זה, המנהל שלי (מנכ"ל החטיבה) מאמין כי יש לקבל בכל תפקיד את המועמד או המועמדת הטובים ביותר לתפקיד בלי קשר למגדר ואני נוטה להסכים איתו בנושא זה.

לדעתי מילים כמו "אפליה מתקנת", מתן "ייצוג הולם" ו"שריון מקום לנשים", הוא שגוי ביסודו. אני חושבת שהן עושות נזק לנשים בתפקידים בכירים ואני בעד שהטובה ביותר  או הטוב ביותר יתקבלו למשרה. אם יגיעו לקו הסיום מועמד ומועמדת עם אותם כישורים , אשמח שהאישה תקבל את התפקיד מכל הסיבות שציינתי בתחילת התשובה אבל התנאי הבסיסי שנדרש לעמוד הוא לא להתפשר על איכות המועמדים.

איילה: כל כך מעניין לראות שלמרות שנים של מחקרים שמראים את היתרונות הברורים של ייצוג נשי בהנהלה הבכירה, אנחנו עדיין לא רואות שיפור משמעותי בישראל. זה מעלה שאלה עמוקה יותר על החסמים שעדיין קיימים וכיצד ניתן לפרוץ אותם. בהקשר הזה, לילך, האם יש דמות נשית שמעוררת בך השראה בעולם העבודה? ואילו יכולות או תכונות שלה את מעריכה במיוחד?

לילך: בהחלט, תמר רפופורט דגים, סמנכ"לית הכספים והתפעול הראשית של אמדוקס, היא דמות שמעוררת בי השראה. היא מובילה בכירה בתעשיית ההייטק הישראלית, עם ניסיון עשיר בניהול פיננסי וטיפולי. תמר ידועה במחויבותה לקידום גיוון תעסוקתי ושוויון מגדרי ופועלת להעלאת ייצוג הנשים באמדוקס ב-20% בתוך 3 שנים.

לאחרונה, כשחשבתי על החשיבות של מודלינג נשי הבנתי שעצוב, אבל עד כה בקריירה שלי  ליוו אותו מנטורים גברים בלבד, פניתי לתמר אותה אני מכירה למעלה מעשרים שנה בבקשה להיות המנטורית שלי. לשמחתי היא הסכימה ואני רואה בכך הזדמנות ללמוד מבין הטובות ביותר .

היכולות שאני מעריכה בתמר כוללות את היכולת להוביל שינויים משמעותיים בארגון והיכולת לשלב בין ניהול פיננסי וברמה גבוהה לבין אחריות גם על עולם משאבי אנוש והתפעול. אני זוכרת איך לקראת ישיבה עם תמר, אנשים היו נלחצים שכן היא אחת הנשים החדות ביותר שאני מכירה והיכולת שלה לראות זוויות נוספות ולשאול שאלות שאף אחד לא חשב עליהם די נדירה.

איילה: ולסיום, מה לדעתך נשים צעירות בתחילת הקריירה צריכות לדעת על עולם העבודה החדש כדי להצליח ולהוביל?

לילך: עולם העבודה החדש מציב אתגרים והזדמנויות חסרות תקדים, במיוחד עבור נערות צעירות בתחילת דרכן. אני מאמינה כי על נשים להבין שהידע הטכנולוגי והחדשנות הם לא רק יתרון- הם הכרח.

לדוגמה תחום ה-AI שצומח בקצב מהיר, עשוי להוות הזדמנות יוצאת דופן להשתלב בעולמות העבודה ולפרוץ קדימה. מי שתדע לאמץ את הכלים הללו ותהיה פתוחה ללמידה מתמדת תוכל להוביל שינוי משמעותי.

בנוסף חשוב לזכור שהעולם משתנה בקצב מהיר ודורש גמישות, יצירתיות, ויכולת לראות מעבר לתחומים המסורתיים. אני ממליצה לכל מי שמתחילה את דרכה לחפש מנטורית או מנטור שיכולים ללוות ואיתם להעז לחלום בגדול.

********

למדו עוד על עולם העבודה החדש – לחצו על הקישור ובקרו בערוץ המקצועי שלנו!

כנס ארגון נופשי חברה 2025

כנס קהילת הגיוס השנתי 2025

כנס משאבי אנוש השנתי 2025

אין תגובות

השאר תגובה