התרבות הרגשית של הארגון מתחילה במנהיגות. אך מנהיגים רבים לא יודעים עדיין איזה סוג של תרבות רגשית הם יוצרים. לדוגמה, מנהיג שמנהל את העובדים שלו בצורה רכה וחמימה ופתאום מרים את הקול כאשר הדברים אינם הולכים כמתוכנן, גורם לעובדים שלו להרגיש לא בטוחים.
איך זה מטפטף לשאר החברה? כך נבנית תרבות של פחד, וזה עשוי לגרום לירידה במורל העובדים. אך אם מנהיג הוא טוב ואכפתי ומוודא שכל העובדים שלו מבינים את הדרישות והציפיות, ויודע לשמור על טון נמוך ואסרטיבי גם במצבים קיצוניים, העובדים ירגישו בטוחים יותר לפעול למען המטרה המשותפת.
כדי לבנות תרבות בריאה, על המנהיגים להתחיל בהבנת רגשותיהם. קשה למנהיגים לנהל את הרגשות שלהם כאשר הם לא יודעים מה קורה במוחם, או מה שפת הגוף שלהם אומרת. אימון ממוקד של אינטליגנציה רגשית יכול לעזור למנהיגים להעריך את הרגשות שאיתם הם מתמודדים, וכיצד הם מתנהגים כתוצאה מהם. אינטליגנציה רגשית מתחילה בלרצות לשפר את עצמך ולהבין שאתה לא מושלם. לכולנו יש מקום לצמיחה.
איך מנהיגים יכולים לנהל את הרגשות שלהם?
כאשר אתה מרגיש מתוסכל, כועס או מוטרד, חשוב להשהות את הרגשות. יש לקחת הפסקה, לנשום ולהביט מרחוק יותר. להסתכל גם מנקודות מבט של אנשים אחרים ולנסות להגדיר מחדש את המצב. במצבים מסוימים לשים לב מה קורה עם הגוף שלך ומה הוא משקף ולנשום עוד קצת. כאשר אנחנו כועסים, הנשימה שלנו יכולה להיות רדודה מאוד, או שאנחנו יכולים לעצור את הנשימה שלנו, התמקדות בנשימה יכולה להביא די מהר למצב של בהירות ורגיעה ממצב מלחיץ.
מנחים בתחום ממליצים גם לקחת יומן ולבצע בו מעקב אחר מצבים רגשיים. כאשר אתה עוקב אחר מידע זה, תוכל להתחיל לזהות דפוסים. המוח שלנו רגיל לבחור במסלולים מסוימים של תגובות וכאשר אנו לומדים לזהות את המסלולים הללו, אנו יכולים לבחור נתיב אחר – וזה מאוד חזק ומועיל.
בעידן הטכנולוגי המתקדם של היום, ישנן גם מגוון אפליקציות סמארטפון המסייעות במדיטציה ובמיקוד, מנחות לביצוע מדיטציה ולהסדרת הרגשות. מומלץ להשתמש באפליקציות אלו כדי לווסת את הרגשות ולשלוט במצב הרגשי בו אתם נמצאים.
גם בעבודה יש לנו מערכות יחסים ואנחנו עושים דברים. אנו מתחברים לאחרים ומבצעים משימות. העבודה המשותפת דורשת טון יחסיים חיובי מענה על ציפיות ומשמעת.
מנהיג משולב עושה מספר דברים בעת ובעונה אחת באופן שבו כל אחד משפיע על השני. הם מספקים את הטון החיובי תוך שמירה על אסרטיביות כדי להשיג דברים מאנשים. הבעיה נוצרת כאשר המנהיג עושה דבר אחד ללא השני, לדוגמה להיות חיובי ורך מידי ללא אסרטיביות וביטחון או במצבים בהם חשים בהעדר מבנה – היעדר גבולות ברורים – שיוצר מתחים משלו. כאשר המנהיגים לא מייצרים ושומרים על גבולות נוצר לחץ רב על העובדים.
כאשר מנהיגים משחררים את העובדים והצוותים שלהם להתלבט ללא ציפיות ברורות, הם לא עוזרים למוח הרגשי שלהם. מחקרים מראים כי אחד המרכיבים העיקריים של התנהגות קבוצתית מוצלחת הוא בעל ציפיות ברורות עבור הקבוצה.