כיסא ב-50 אלף שקל – פסק דין ארצי ראשון ל"חוק הקופאיות"

כיסא ב-50 אלף שקל – פסק דין ארצי ראשון ל"חוק הקופאיות"

העובד לא צריך להוכיח נזק אלא שמנעו ממנו לשבת. המעביד יכול לטעון שאי אפשר לבצע את העבודה בישיבה, אולם טענה זו תתקבל רק במקרים נדירים

שיתוף

"חוק הקופאיות", המקנה לעובדים זכות לישיבה במהלך העבודה, עבר לראשונה את מבחן בית הדין הארצי לעבודה. התובע עבד חודשיים וחצי במועדון כושר בתל אביב, כפקיד קבלה. המועדון סירב לאפשר לו לשבת בזמן העבודה ודרש ממנו כושר עמידה. בהמשך העובד פוטר. פיטוריו חלו כחצי שנה לאחר כניסתו לתוקף של החוק, שקובע פיצוי על איסור לשבת בסך של 20,000 ₪ עד 200,000 ₪. העובד תבע 200,000 ₪ ובית הדין האזורי חייב את המעסיק לשלם 100,000 ₪. המעסיק ערער לבית הדין הארצי לעובדה ובשבוע שעבר הופחת הפיצוי בחצי לסך 50,000 ₪. זהו המקרה הראשון בנושא שהגיע לבית הדין הארצי לעבודה.

חוק הזכות לעבודה בישיבה נכנס לתוקף ב-14 ביולי 2007 וקובע כי "מעביד לא ימנע מעובד ישיבה במהלך העבודה, אלא אם כן הוכיח המעביד שביצועה הרגיל של העבודה אינו מאפשר ישיבה". יש גם חובה לאפשר ישיבה בהפסקה. החוק חל כמעט בכל מקום, מלבד מפעלים תעשיתיים  בהם הזכות לישיבה מוסדרת בהוראות פקודת הבטיחות בעבודה. החוק חל גם כשמדובר בעובד קבלן ובמזמין העבודה (שאינו המעסיק). הפיצוי הוא "פיצוי לדוגמא", כלומר לא נקבע לפי נזק ממשי, אלא לפי שיקול דעת השופט כדי להרתיע.

על כן, העובד לא צריך להוכיח נזק, אבל צריך להוכיח שמנעו ממנו לשבת. המעביד יכול לטעון, על פי החוק, שבמקרה הזה אי אפשר לבצע את העבודה כמו שצריך בישיבה, אבל מפסק-הדין עולה כי למעשה אין כמעט מקרים בהם אי אפשר לשבת.

המועדון ניסה כמובן לטעון שישיבה תפריע לעבודה, ציין כי דלפק הקבלה גבוה וארוך והפקיד צריך: "לקבל את פני הבאים, לוודא שהם מנויים, לרשום את כניסתם, להעניק מגבות, למכור מוצרים ומנויים, למסור דברי דואר, לענות לטלפונים, לטפל בתלונות". איך אפשר לבצע עבודה כל כך מגוונת ודינמית בישיבה?! ¬ שאלו נציגי המועדון, אולם בית הדין הארצי לא התרשם. זו למעשה מדיניות של איסור ישיבה גורף – קבע בית הדין והוסיף כי המקרים בהם ניתן לשלול לחלוטין את האפשרות לשבת הם חריגים ויוצאי דופן.

"גם אם עבודתו של פקיד קבלה במכון כושר היא עבודה דינאמית הכרוכה במגוון פעולות, אין לקבוע כי מרבית הפעילות הנדרשת מהעובד ברוב שעות העבודה מחייבת תנועה מתמדת ממקום למקום, כדי כך שאין אפשרות כלשהי לישיבה", קבעה נשיאת בית הדין, נילי ארד והוסיפה כי "טענת המועדון, לפיה השירות חייב לשדר 'דינאמיות וחיוניות' או שיהיה 'בגובה העיניים', אינה בבחינת טענת הגנה הפוטרת אותו מחובתו כמעביד."

בסופו של דבר הופחת הפיצוי בגלל תקופת העבודה הקצרה ובגלל שזהו המקרה הראשון שהגיע לבית הדין הארצי. אולם גם לאחר שהופחת, עדיין מדובר בסך של 50,000 ₪, מחיר של כיסא מעוצב יוקרתי במיוחד. עובדים לא מעטים היו מוכנים לעמוד עשרה שבועות תמורת סכום כזה.

שימו לב מעבידים: טענת ההגנה שרשומה בחוק תתקבל רק במקרים נדירים וכדאי לחפש טענות אחרות. נקודת המוצא היא שאפשר לשבת כמעט בכל עבודה. שימו לב עובדים: התבוננו תחתיכם, אם אין שם כיסא – יש שם כנראה זכות תביעה.

האמור הוא מידע כללי ואינו תחליף לייעוץ מפורט אליו יש לפנות בכל מקר לפני נסיבותיו.

 זאב שצקי, עורך-דין דיני עבודה

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה