בעשור האחרון חל גידול משמעותי בהתקדמות הטכנולוגית ובאמצעים הטכנולוגיים העומדים לרשות מחלקות משאבי האנוש.
ככל שיותר חברות מתמקדות במודרניזציה של מערכות טכנולוגיות, כך מאפשר הדבר למחלקות משאבי האנוש להתפתח ולעמוד בקצב השינויים והדרישות הגוברות.
מגמה זו של התפתחות הטכנולוגיה שניתנת ליישום במשאבי האנוש צפויה להמשיך לעצב את העתיד של ענף ניהול משאבי אנוש.
בראש הטכנולוגיות המתקדמות – שעומדות צבור תאוצה בשנים הקרובות ולהגיע לכל אחד מתתי התחומים של משאבי האנוש – ניצבת הבינה המלאכותית.
מסקר שבוצע על ידי חברת המחקרים גרטנר עולה, כי מחלקות משאבי האנוש של כ-17% מהארגונים בעולם משתמשות כיום בפתרונות מבוססי בינה מלאכותית, וכ-30% נוספים מהארגונים ישלבו במחלקות משאבי האנוש שלהם, פתרונות מבוססי בינה מלאכותית עד 2022.
יתר על כן, בגרטנר טוענים כי לכ-66 אחוזים ממסגלי החידושים הנלהבים שהיו מראשוני המאמצים של הבינה המלאכותית יש פרויקטים פעילים של בינה מלאכותית, לרבות תוכניות להכפיל את מספר הפרויקטים עד סוף 2022.
למעשה, המגמה הבולטת ביותר בקרב משאבי האנוש היא הכניסה המאסיבית של עבודה עם כלים של בינה מלאכותית, הכוללים אוטומציה של רוב המשימות של משאבי האנוש, לרבות רשומות עובדים וכלים שונים לניתוח נתונים שיכולים לסייע להנהלת החברה בעת קבלת ההחלטות.
חלפו הימים בהם משאבי אנוש הסתמכו על ניירת כדי לעקוב אחר עובדים בפועל, עובדים לשעבר ומועמדים. כיום מסתמכים מנהלי משאבי האנוש על מאגרי מידע וניתוחים מורכבים.
ככל שהטכנולוגיה תשתפר וככל שיותר חברות יפתחו כלים טכנולוגיים המיועדים למשאי האנוש, כך ניתוחים המבוססים על ניהול נתוני משאבי אנוש יהיו נפוצים יותר.
בין היתרונות הבולטים של ניהול הנתונים בעזרת בינה מלאכותית ניתן למנות הקצאת שכר הוגן על סמך ניסיון קודם, נתוני עובדים שהינם נגישים בקלות ומסד נתונים יעיל לניהול תהליכי גיוס עובדים ומיון מועמדים.
המגמה נוספת שמסתמנת כאחת המגמות הבולטות ביותר היא כלכלת הפרילנס. יותר ויותר חברות בעולם מעדיפות להוציא עבודות למיקור חוץ, משמע – העדפה לעבודה עם פרילנסרים.
מגמה זו הולכת וגוברת והפופולריות הגוברת שלה צפויה לדרוש ממנהלי משאבי האנוש ללמוד איך להתנהל מול צוותים שלמים של פרילנסרים, או צוותים משולבים של פרילנסרים ושכירים במשרות מלאות.
המגמה הגוברת של המעבר לעבודה מול פרילנסרים צפויה להיות בעלת השלכות משמעותיות לא רק על הכלכלה המקומית אלא אף על הכלכלה העולמית.
מומחים צופים כי השינוי במתכונת העבודה וההעסקה עלול לשבש את המודלים העסקיים המסורתיים. עם זאת, מגמה זו היא בלתי נמנעת ומנהלי משאבי האנוש אינם יכולים להרשות לעצמם להתעלם ממנה.
שינויים אלה ישפיעו לא רק על התוצאות העסקיות של החברות, אלא הם ייגרמו למהפיכה רבתי באופן בו העובדים רואים את מקום עבודתם ואת הקריירה שלהם.
נכון להיום, במידה רבה "הודות" למשבר הקורונה, כלכלת הפרילנס כבר החלה להראות ניצנים ראשונים והיא כבר עתה משפיעה על החלטות ועל שיטות פעולה של מחלקת משאבי אנוש בדרכים רבות, לרבות לוחות זמנים גמישים, עבודה מהבית, ופיזור תחומי אחריות.