חדש בהונג קונג: חופשת לידה לגברים עובדים

חדש בהונג קונג: חופשת לידה לגברים עובדים

גברים במגזר הפרטי בשוק העבודה בהונג-קונג יהיו זכאים לחופשת לידה בתשלום במשך 3 ימים בנוסף על חופשת הלידה של בנות זוגם.

שיתוף
ארגונים ידידותיים למשפחות

ארגונים ידידותיים למשפחות

מדינות המזרח המתפתחות, אכן מתפתחות בקצב מואץ ואף מהוות תחרות אמיתית מול המערב. חופשת הלידה של נשים בהונג קונג היא רק 10 שבועות בעוד שבישראל היא 14 שבועות, ואולם גברים עדיין לא יכולים לבחור לצאת לחופשת לידה במקום בנות זוגם, אולם הנה היא משיגה אותנו (ועוד מדינות מערביות רבות) באמצעות חוק חדש המעניק גם לגברים חופשת לידה קצרה מיד לאחר הלידה.

לאבות לעתיד בהונג-קונג יש סיבה כפולה להתרגש כיום. פרט לעובדה שהם עומדים לברך את תינוקם הפעוט בשבועות / חודשים הקרובים, לראשונה בהיסטוריה הם יהיה זכאים לנצל את חופשת הלידה ולהישאר עם בנם/ביתם הפעוט/ה במשך 10 שבועות ממועד הלידה וכל זאת תמורת שכר עבודה בכפוף לתקנון המדינה המתייחס לחופשת לילדה.

אמנם המגזר הציבורי העניק עד כה לאבות צעירים אפשרות להיעדר עד 5 ימים בתשלום אך למרבית הגברים במשק, אלה המשתייכים למגזר הפרטי, לא היו כל זכויות הנוגעות לעצם הפיכתם לאבות טריים.

שר העבודה בהונג-קונג  מת'יו צ'אנג אמר בריאיון לאתר משאבי אנוש HR Asia כי ועדת העבודה, בה יושבים עובדים ומעסיקים כאחד, החליטה להעניק לעובדים בסקטור הפרטי חופשת לידה בת 3 ימים, בנוסף על חופשת הלידה למשך 10 שבועות אותה מקבלת האישה מיד לאחר הלידה. לדברי צ'אנג: "לעניות דעתי זהו חוק מבורך המהווה נקודת יריה למדיניות שהיא family friendly בחוקי העבודה המקומיים והוא משקף את המדיניות של הממשלה להטיב עם הורים עובדים."

על פי חוק חדש שעבר לאחרונה, אבות טריים יקבלו חופשת לידה בת 3 ימים בנוסף על חופשת הלידה של בנות זוגם, למשך עד 10 שבועות וזאת לאחר שעד כה מרבית הגברים בחרו להיעדר מהעבודה, כשהם מנצלים ימי חופש בתשלום, ימי מחלה או לקוחים חופש על חשבונם. לחברי ועדת העבודה היה ברור כי אבות טריים מעוניינים לבלות את הימים הראשונים עם התינוק הטרי ולסייע בבית ככל הניתן וכי הענקת זכאות לחופשת מחלה, כחוק, תטיב מאוד עם ציבור הגברים בשוק העבודה.

ואמנם ועדת העבודה בחרה להעביר את החוק, שעשה כותרות בתקשורת המקומית והגיע אף לתקשורת החוץ, מעסיקים רבים (ובפרט איגודי התעשיינים השונים) מביעים חשש כבד שחופשת הלידה לגברים תפגע בכלכלה המקומית. העידרות של עובדים למשך 3 ימים תביא, כך הם טוענים, לירידה בתפוקה וירידה זו עלולה להוביל לנזקים עצומים. המתנגדים לחוק אף העלו טיעונים לפיהם הזכאות לחופשת לידה מטיבה באירופה היא אחד הגורמים למשבר הכלכלי הקשה במדינות מערב אירופה.

אולם חרף ההתנגדות, החוק החדש אושר והוא צפוי לצאת לפועל. עד למועד פרסום הכתבה עוד לא צויין מועד תחילת החלתו.

סין השכנה גם גם העלתה את נושא חופשת הלידה על סדר היום ויצאה בשורת חוקים ותקנות להסדרת חופשת הלידה (בין היתר הארכת חופשת הלידה ומתן זכויות לנשים שעברו הפלה ועוד). הנך מוזמן לקורא את הכתבה המלאה תחת הכותרת: הארכת חופשת לידה גם בסין.

לפיכך עולה השאלה – האם המזרח מקדים את המערב? נכון שבחלק ממדינות אירופה ישנם תנאים מפליגים ומתקדמים, אך באופן כללי המדינות המפותחות (ובראשן ארה"ב) אינן מובילות עוד את תחום החקיקה ודיני העבודה לטובת העובד.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה