חופש זה טוב, נכון? משתחררים מהעבודה, משנים סביבה ואווירה ונחים לכמה ימים מלחצי העבודה והשגרה כדי לחזור בכוחות מחודשים. מחקר שבוצע לאחרונה מראה שלא תמיד זה עובד ככה.
לעתים חופשה גורמת לסטרס. אם אתם חושבים שהסיבה לכך היא אובדן ימי עבודה שלא מקבלים עליהם תשלום, אתם כנראה טועים, לפחות חלקית. מחקר שפורסם ב-2010 בכתב העת Applied Research in Quality of Life הציג מחקר שבוצע בהולנד (שם, כחלק מהחוקים באיחוד האירופי, משולמים 20 ימי חופשה בשנה לפחות), הראה שחופשה אינה מעלה את רמת האושר אם מעורבת בה רמה מתונה עד גבוהה של סטרס הקשור לנסיעות – התנהלות בתחבורה, התמודדות עם פרטים שונים הקשורים בנסיעה, חוסר היכרות עם המקום ותחושת חוסר ביטחון אישי. כל אלה תורמים לרמת המתח של העובדים היוצאים לחופשה ומביאים לרמות אנרגיות נמוכות עם שובם לעבוד.
שון אקור, שמביא את הנתונים הללו בטור ב-Harvard Business Review, ביצע יחד עם חוקרת האושר מישל ג'יילן מחקר שבודק האם חופשות כן יכולות להחזיר אותנו הביתה בשלום ויותר מזה. אקור וג'יילן סקרו 414 נוסעים ומהתוצאות הצטיירה תמונה ברורה של הקשר בין נסיעות ואושר ושל השפעת הנסיעות על רמות הסטרס והאנרגיה.
רק נסיעות מסוגים מסוימים עשויות לגרום לחופשה לשפר את מידת האושר, הבריאות ופריון העבודה עם השיבה ממנה. נסיעות אינן מפחיתות את האושר כשחוזרים לעבודה, מה שכן עושה זאת הוא הסטרס הקשור לנסיעות. חופשות שאינן מתוכננות היטב ועמוסות בסטרס מפחיתות את ההשפעה החיובית של הנסיעה. לחופשות חיוביות יש אפקט מובהק על אנרגיה וסטרס. 94% מהנסקרים דיווחו שהייתה להם אותה רמה של אנרגיה או רמה גבוהה יותר לאחר ששבו מחופשה מוצלחת. 55% חזרו עם רמות אנרגיה גבוהות הרבה יותר משהיו להם לפני החופשה, אם הנסיעה הייתה מוצלחת. אקור מציע כמה טיפים לחופשה מוצלחת:
• התמקדו בפרטים. 74% ממשתתפי המחקר אמרו שהמרכיב המעיק ביותר בחופשה היה להתמצא בפרטים ובזבוז זמן על התארגנויות והתמצאות. לכן כדאי להתכונן היטב מראש ולבקש עזרה כשצריך.
• תכננו יותר מחודש מראש. 90% מהמשתתפים שתכננו את פרטי החופשה יותר מחודש מראש יצאו לחופשה מוצלחת. בין אלה שיצאו לחופשה גרועה, 28% התמודדו עם פרטים שקשורים לנסיעה ברגע האחרון או תוך כדי הנסיעה. לכן מומלץ לא רק להתכונן, אלא לעשות זאת מוקדם.
• סעו רחוק. לחופשה ממוצעת אין השפעה חיובית על האושר או הסטרס. 84% מהנסיעות המוצלחות ביותר בחמש השנים האחרונות היו ליעדים בחו"ל. 94% דיווחו שנסיעות במהלך החופש היו משמעותיות יותר מאשר חופשה בבית (staycation).
• היפגשו עם מישהו שמתמצא היטב ביעד. כאמור, גורמי הסטרס המשמעותיים ביותר בחופשה היו התמודדות עם פרטים, חוסר תחושת ביטחון וחוסר ידע על היעד. בין המשתתפים במחקר שדיווחו על נסיעות מוצלחות, 77% הכירו או פגשו מאחרים מקומיים או שהיו להם חברים שמתמצאים ביעד.