יחידות המטה הן מרכז הבקרה השליטה והניהול של הארגון, הקובע את מדיניות החברה. מטבע הדברים, במטה עובדות הדמויות המרכזיות של החברה, ועל כן להן השפעה מרובה על שאר היחידות. התנהגות הבכירים ואף ההתנהגות של מזכירותיהם תשפיע על ההתנהלות הכללית בו ועל התרבות הארגונית שלו. מנהל בכיר הנוהג למשל לעשות איפה ואיפה בין עובדים, או בין מחלקות שונות, יעביר מסר ברור של חוסר שיתוף פעולה.
פיתוח יחידת המטה בחברה היא חשובה וקריטית למיצובה התוצאה הסופית לאחר מיצובה תעביר מסר לשאר עובדי הארגון. תפקידן של יחידות המטה בפועל הוא לתאם בין פעילויות החטיבות/האגפים המחלקות השונות בחברה. יחידות המטה של החברה כוללת את ראש הארגון, המכוון את העובדים שממנו הם שואבים את התרבות הארגונית, וכאמור מכאן חשיבות ההשקעה בפיתוח המטה.
פיתוח הנהלה בכירה
חגית סנובסקי, לשעבר סמנכ"ל משאבי אנוש בתמורה וכיום מלווה ומאמנת מנהלים, מספרת על פרויקט פיתוח יחידת המטה עליו היתה ממונה ב"תמורה":
"החלטנו לצאת לדרך עם פרויקט פיתוח הנהלה בכירה, מכיוון שהנחתי שבסביבה מורכבת של היום הנהלה מגובשת סביב חזון, ערכים ויעדים מאתגרים תוביל את החברה להישגים גבוהים במיוחד. הבנתי, שאם אין שותפות אמיתית בקרב חברי ההנהלה, לקיחת אחריות הדדית ואמון למעשה עלול להיווצר ואקום בו כל מנהל יגדיר לעצמו מטרות, תוכניות ותרבות ארגונית ויוביל את הצוות שלו לכיוון שאינו בהכרח מסונכרן עם היחידות הארגוניות האחרות ובכך אנו נפגע הן במתן השרות ללקוחות שלנו והן בעובדים שלנו, ויווצרו קונפליקטים ויריבויות מיותרות.
המטרה של הפרויקט היתה לבנות ולפתח צוות שמדבר באותה "שפה" ומכוון לאותם יעדים, תהליכי עבודה אחידים ורואה עצמו מחויב לחזון תמורה, שותף לדרך ומתוך כך לייצר שותפות ואמון. בנינו תוכנית לפיתוח הנהלה, בשיתוף ובהובלתו של המנכ"ל, ובליווי יועצת ארגונית המתמחה בפיתוח הנהלות בכירות, ד"ר דבורה גלר. במהלך תהליך הפיתוח, התכנסנו חברי ההנהלה ובו הגדרנו יעדים מטרות מאתגרות ותוצאות מדידות וברורות, גיבשנו זהות ניהולית באמצעות הגדרת תפקידים, ציפיות ומחוייבות הדדית. כשלכל חבר בצוות יהיה ברור מהי לקיחת אחריות אישית אך משותפת לצוות.
התוצאה של מפגשים אלה הביאה לצוות הנהלה חזק, שלוקח אחריות אישית ומשותפת גם יחד, משפר תהליכי עבודה תוך כדי שותפות בין ממשקים. צוות שמנהל דיון סביב דילמות ניהוליות ומקצועיות ממקום של כבוד ואינטרס משותף – הצלחת הארגון.
"היה מעניין וטוב לראות, שהעשייה זרמה לתוך הארגון. היה אפשר לראות שיש יותר מוטיבציה למנהלים ועובדים, יותר שיח בין הממשקים השונים וראיה אמיתית של שותפות לדרך. יתרה מכך, כאשר היתה תחלופת מנכ"לים אצלנו, צוות ההנהלה הוביל את הארגון במשך חצי שנה ושמר על יציבותו, עד לבואו של המנכ"ל החדש".
לדבריה של חגית, התהליך לא הסתיים בתום תוכנית המפגשים אלא בהתאם לצורך ניתן גם יעוץ וליווי אישי למנהלים.
לסיום חגית מדגישה כי במסגרת התוכנית יזמה גם פעילויות רווחה וכיף עם בני הזוג כדי לייצר קרבה יותר אישית בין חברי צוות ההנהלה, ואז החיבור היה חזק אף יותר. שיתוף בני הזוג הוא משמעותי, במיוחד כשמדובר בעובדים בכירים. "רבים מהבכירים נוהגים להיוועץ עם נשותיהם בנושאים מהותיים הקשורים בעבודה, לעיתים קיים לחץ או שחיקה ותמיכת בני הזוג לאור הכרותם עם הארגון והעמיתים, מהווה נדבך נוסף להיווצרותה של הנהלה חזקה ומובילה".