בית הדין הארצי לעבודה קבע: "העובדים אינם כלי שחמט"

בית הדין הארצי לעבודה קבע: "העובדים אינם כלי שחמט"

פסיקה שנתקבלה בבית הדין הארצי לעבודה מבהירה למעסיקים שכאשר מתחלפת הנהלת החברה, חובה למסור לעובדים הודעה מוקדמת

שיתוף

חברה לייצור מנעולים נמכרה לחברת עבודות הנדסיות, כשבמסגרת חוזה המכירה הוגדר שכלל העובדים במפעל יקבלו פיצויי פיטורים מההנהלה העוזבת ויעברו להיות עובדי החברה הרוכשת. אלא שהסכם זה, שנחתם בין הנהלת החברות באמצעות עורכי הדין מטעם הצדדים, לא הובא לידיעת העובדים.

ההנהלה העוזבת ידעה את העובדים בדבר השינוי, במועד החלפת המנהלים, בצורה של מכתבי פיטורים ותשלום פיצויי פיטורים. במקביל, העובדים המשיכו לעבוד עבור ההנהלה החדשה.

כעבור כשנה, עובדי המפעל הגישו תביעה כנגד החברה ש"מכרה" אותם בגין תשלום דמי הודעה מוקדמת. עובדי המפעל טענו בתביעתם כי בעת חילופי המנהלים נשללה מהם הזכות להודעה מוקמת בגין חילופי מעסיקים. לשיטת העובדים, ההנהלה הקודמת שללה מהם את הזכות שלהם להחליט האם להמשיך לעבוד אצל המעסיק החדש או לנצל את תקופת ההודעה המוקדמת כדי לחפש עבודה חדשה.

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעת העובדים
בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתם וקבע שבמקרה של חילופי מעסיקים באותו מקום עבודה, המעסיק הראשון איננו מחויב לתת לעובדים הודעה מוקדמת והוא אינו מחויב לשלם דמי הודעה מוקדמת. בית הדין האזורי לעבודה אף קיבל את טענת החברה לפיה – לו היו נותנים לעובדים דמי הודעה מוקדמת והם היו ממשיכים לעבוד בפועל – הרי שהעובדים היו נהנים ממשכורת כפולה.

העובדים לא אמרו נואש וכעבור שנה הם הגישו ערעור לבית הדין הארצי לעבודה. בערעור שהגישו העובדים הם טענו שמאחר שלא הודיעו להם על חילופי המעסיקים מבעוד מועד, לא הייתה להם הזדמנות אמתית לחפש עבודה חלופית. העובדים הוסיפו וטענו כי תנאי העבודה שלהם הורעו בעקבות רכישת החברה, וחלקם אף פוטרו.

בית הדין הארצי לעבודה קבע "עובדים אינם כלי שחמט"
בית הדין הארצי לעבודה פסק כי לעובד נתונה הזכות לבחור בעצמו היכן ובשירות מי הוא רוצה לעבוד וכי אין להתייחס לעובד כאל "כלי על לוח השחמט". העברת העובדים ממעסיק למעסיק, ללא הודעה מוקדמת או תשלום בגין הודעה מוקדמת, שוללת מהם את זכות הבחירה (זכות זו יכולה כאמור להיות להמשיך לעבוד אצל המעסיק החדש). שופטת בית הדין הארצי לעבודה הבהירה כי חוק הודעה מוקדמת חל על כל מעסיק שמבקש לפטר עובד, והוראותיו אינן כוללות הסתייגויות. משהוסכם לפטר את העובדים ולשלם להם פיצויי פיטורים, הרי שהם זכאים גם להודעה מוקדמת.

בית הדין הארצי לעבודה חייב את הנהלת החברה ש"מכרה" את עובדיה לשלם להם דמי הודעה מוקדמת, בהתאם לשכר ולוותק של כל אחד, בצירוף דמי הוצאות שמפט בסך 1,000 ₪.

הנכם מוזמנים להעמיק את הידע המקצועי שלכם בתחום דיני עבודה, לקבל כלים חדשים ועדכונים מפסיקות אחרונות
בכנס דיני עבודה 2015 – 
לפרטים והרשמה לחצו כאן 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה