ועדת הכספים בקריאה לרשות ני"ע: פעלו להצלת 1,200 עובדי פריגו מסכנת פיטורים

ועדת הכספים בקריאה לרשות ני"ע: פעלו להצלת 1,200 עובדי פריגו מסכנת פיטורים

ניסיון ההשתלטות העוינת של חברת מיילן האמריקאית על פריגו, המפעילה שני מפעלים באזור הפריפריה, הביא לדיון בהול בוועדת הכספים של הכנסת בקריאה לרגולטור לעצור את המהלך

שיתוף
סכנת פיטורים Photo by Sira Anamwong

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) דרש אתמול (ג') את התערבותה של רשות ניירות ערך על מנת לעצור את ניסיון ההשתלטות העוינת של חברת מיילן האמריקאית על חברת פריגו, המעסיקה למעלה מ- 1,200 עובדים בשני מפעלים בפריפריה – ירוחם ונאות חובב. זאת, באמצעות רכישת מניות פריגו בניגוד לרצון הנהלת החברה.

"אף שחוקית רשות ניירות ערך לא מחויבת לדאוג לתעסוקת עובדים, היא איננה פועלת בחלל ריק ויש לה אחריות לכלכלה הישראלית, ועקב כך עליה לפקוח עין בעניין ולמצות את החוק על מנת למנוע העברת מפעלים מישראל לחו"ל, תוך פיטורי 1,200 עובדים והכנסת משפחותיהם לאי ודאות כלכלית", אמר גפני בדיון דחוף שקיימה אתמול הוועדה בנושא.

תמיכה Photo by anankkmlבמהלך הדיון הדגיש גפני כי על ועדת הכספים ועל רשות ניירות ערך לעשות כל שביכולתן על מנת להבטיח את המשך פעילותם של מפעלים קיימים בישראל. "פיטורי עובדים זה פיקוח נפש ועלינו לעשות הכל על מנת למנוע מהלכים שבסופם עשויים לפטר עובדים, וכמו כן לטובת המשק יש למנוע הוצאת מפעלים. מעבר לעובדים הישירים, כל מפעל כזה מפרנס עובדים במעגל השני והשלישי", אמר.

"באבחת סכין אחת יאבדו 1,200 מקומות עבודה, ממש פיגוע בדרום ובתושביו", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ, מיוזמות הדיון. "חברת מיילן פועלת לבצע השתלטות עוינת על חברת פריגו, ויש לנו סיבות טובות לחשוד בה, לאחר שהודיעה ראש מרכזה בהודו, שם יש לה 12 אלף עובדים והשקעות של 5 מיליארד שקל. ישראל לא מעניינת אותה. גם אידיאולוגית מיילן ביקרה את טבע בעבר, כשזו האחרונה דרשה להשאיר את מרכז הפעילות שלה בישראל. מיילן הצהירה שתמחק את פריגו מהבורסה כאן ובניו-יורק. כמו שבעת אישור חוק בנק ישראל, קבענו בניגוד לעמדתו של הנגיד לשעבר, סטנלי פישר, שלבנק יש אחריות לשוויון תעסוקתי, כך לא יכול להיות שכל רגולטור יפעל כגוף בחלל ריק ועליו לשאת גם באחריות הכללית לטובת המשק".

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין, שיזמה את הדיון עם יחימוביץ, אמרה: "אנחנו רוצים לעודד חברות להגיע לכאן אך לא זו הדרך. ליו"ר רשות ניירות ערך יש שיקול דעת לנקוט סנקציות כנגד מיילן אם עוברת על חוק רשות ניירות ערך. אני רוצה להבטיח את התעסוקה של ישראלים בפריפריה. אנחנו רוצים בורסה חזקה בישראל עם חברות חזקות ומשמעותיות. ואם כבר השתלטות, אז שתהיה כאן התחייבות לרישום ממושך בישראל. כשפריגו הגיעה לישראל בהשתלטות לא עוינת ורכשה את האגיס, היה ברור שתקשור את פעילותה בישראל. אנחנו צריכים לעזור לה, ובמיוחד לתעשייה המסורתית, להמשיך להתקיים כאן".

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הזכיר שכ-10 מיליארד שקל המושקעים בפריגו כוללים את כספי החסכונות במוצרים הפנסיוניים של הציבור. "הניסיון של רכישת טבע את מיילן לא צלח. למיילן יש 21 מפעלים בהודו ולכן אין לה בעיה להעביר שני מפעלים להודו בגלל עלות שכר עובד הודי לעומת ישראלי", אמר לוי. "אנחנו מבקשים מיו"ר רשות ניירות ערך להקשות על ביצוע הרכישה, כך שלא תצא לפועל, או לחילופין יתנו התחייבות בכתב שלא מזיזים את המפעלים מישראל".

לדברי יו"ר ועד העובדים בחברת פריגו, אהובה חסין, כ-70% מתושבי ירוחם עובדים בחברה עם שכר בסיס ממוצע של כ-6,000 שקל.

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, הגיב לדברים ואמר שמדובר בסוגיה מורכבת בתחום, ולא הכל בסמכויות הרשות. "כשפריגו הגיעה לישראל, גם היא עשתה צעד רכש והתחייבה לשלוש שנים ברישום כפול, גם מיילן מתחייבת", אמר. יש קווי דמיון בולטים ויש חשיבות להתנהלות עקבית מצדנו כלפי כלל החברות. מסגרת הסמכויות שלנו נקבעות על ידי ועדת הכספים. אנחנו נמצאים כעת בבית המשפט בנושא הזה".

מנהל מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך, מוטי ימין, הסביר שייתכן שידיה של הרשות כבולות. "הרשות נדרשת לפעול במסגרת הסמכויות שהוקנו לה בחוק", אמר. "הדיון תלוי ועומד בבית המשפט, ועדיין אין הכרעה האם היתה כאן הפרה של חוק רשות ניירות ערך. ואם היתה הפרה, האם ניתן לאשר את המהלך הזה. כרגולטור אנחנו פועלים על מנת לאפשר מקסימום פעילות עם מינימום חסמים על מנת לתת לשוק לעשות את שלו".

יצוין כי חברת מיילן לא שלחה נציגים להשתתף בדיון.

 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה