וזה שאינו יודע לשאול

וזה שאינו יודע לשאול

קושיות הן נושא שעולה הרבה לקראת פסח, כנ"ל גם אצל מראיינים בחברות. עם זאת, רבות מן השאלות הנפוצות לא באמת תורמות לנבא עד כמה המועמד יהיה טוב בתפקידו

שיתוף
מה אסור למגייס להגיד

מה אסור למגייס להגיד

יש הרבה אנשים טובים שם בחוץ שיכולים להיות מצוינים עבור החברה שלך, אך הם לא חזקים בחשיבות עצמית, או במענה מהיר על שאלות מפרכות ומקוריות.

בהתאם לכך רכזנו כאן את השאלות הלא נכונות לשאול בראיונות עבודה:

מהי החולשה הגדולה ביותר שלך?

השאלה הזו היא האידיאלית להמחשת "דילמת האסיר" בתורת המשחקים. במקום לענות בכנות על השאלה, המועמד לתפקיד מנסה לחשוב מה המראיין רוצה לשמוע, ולמה הוא מצפה כתשובה. אז מתחילה למעשה שרשרת של שאלות שעוברות במוחו של המועמד, ואינן קשורות כלל לשאלה המקורית. בסופו של דבר המועמד ישרבב תשובה כלשהי שתנסה להוציא אותו בצורה הטובה ביותר, וודאי שתהיה רחוקה מהחולשה האמיתית שלו.

תן דוגמה למצב בו הראית מנהיגות

זו שאלה מכשילה נוספת. ואם המועמד לתפקיד לא גילה בשנים האחרונות יכולות חילוץ אנשים מבניין בוער או שליחת חיילים למשימה קרבית, האם זה אומר שאין לו יכולת מנהיגות?! יכולת מנהיגות אינה מתבטאת בהכרח במעשים הרואיים. היא בעיקר באה לידי ביטוי בשקט, באמפתיה, בביטחון העצמי שהאדם מקרין. אלו לא דברים שניתן להחצין אותם ולתת אותם כדוגמה למצב מסוים.

כמה פחי אשפה יש בישראל?

שאלות הגיון כאלו ואחרות הפכו להיות בשנים האחרונות לשגורות באופן תמוה, במהלך ראיונות עבודה. בין היתר שאלות כגון: אילו שימושים נוספים אתה יכול למצוא לכף מרק, מה היית עושה כדי להציל את העולם מאסטרואיד, ורבות נוספות. עיקר מטרתן של השאלות הללו, היא לבחון את היצירתיות ואת ההתמודדות של המועמדים עם האתגר המגיע עם השאלה הבלתי צפויה.

בפועל – זה יכול להיות מאוד מרתיע, מבלבל ומתסכל, לאנשים שממילא נמצאים בלחץ בזמן ראיון העבודה.

בנוסף, השאלות הללו פועלות בניגוד מוחלט, לצורת החשיבה של אותם אנשים שלרב נשאלים בהן.

מתכנתים שכותבים שורות קוד, הם אנשים אנליטיים שניחנים בעיקר בחשיבה עקבית ויכולות מונוטוניות, לכן זה מאוד מוזר שדווקא הם אלו שבדרך כלל נדרשים למתוח קו דמיוני בין מגדל וושינגטון לבית הלבן ולחשב כמה ברווזים לבנים יכולים לעבור דרכו.

מה הם שלושת הדברים שהיית לוקח איתך לאי בודד?

שאלה מסוג זה נועדה לבחון בחירות אישיות והיא מצטרפת לשאלות נוספות בסגנון, כגון: עם איזה מפורסם תרצה לשבת לארוחת ערב, או מה תגיד לנכדיך כשתהיה בן 80.
המרואיין לתפקיד איש מכירות, מתכנת, מנהל צוות וכד', בדרך כלל נמצא בשנות ה- 30-50 לחייו. הוא מחפש עבודה שתפרנס את ילדיו ברגע זה, הנכדים שלו ככל הנראה אפילו לא בתכנון. מוטב לשאול את המועמד שלכם שאלות הנוגעות לכאן ועכשיו, או לפחות לתקופה הקרובה. (למרות שתשובה ראויה שאפשר לחשוב עליה במקרה זה היא: "בגיל 80 אספר לנכדיי כיצד התקבלתי לעבודה הנחשקת בחברתכם.)

האם אתם מתכננים להביא ילדים לעולם?

מלבד זה שהשאלה הזו מביכה, חודרנית ולא רלוונטית, היא גם אסורה לשימוש בראיונות עבודה ועשויה להסתיים במפגש שלך עם המרואיין בבית המשפט.

מה היו הציונים שלך בתואר הראשון?

חשיבות ההצטיינות במקצועות הלימוד הקשורות בתפקיד המוצע, אינה מוטלת בספק. עם זאת, להתמקד בציונים בלבד תהיה טעות מובהקת. ישנם אנשים שסיימו את התואר שלהם בקושי, ומחזיקים בציונים די נמוכים, עם זאת הפגינו ביצועים מרשימים בעבודתם.

מנגד, ישנם מצטייני תואר שסיימו את הלימודים בהצטיינות ואפילו בהצטיינות יתרה, שהניסיון שלהם בעבודה מראה בעיה פתולוגית בהתמודדות עם העשייה בפועל. חשוב לבדוק את התואר ואולי אף לבחון את הציונים, אך רק כאשר זה נעשה במקביל עם בדיקת התפקוד שלהם בעבודות האחרונות. אפשר להצליב את הנתונים עם מכתבי המלצה וממליצים טלפוניים.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה