מדוע הפקיד בביטוח הלאומי כה קשה לב? למה מנהל המשמרת במענה הטלפוני כה גס רוח ומתנשא? למה מפקדים זוטרים בצבא מעורבים במקרים של התעללות בפקודים לעתים קרובות מדי? על השאלות האלה מנסה לענות מחקר של פאסט, הלוי וגלינסקי שבוצע בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד ובבית הספר קלוג למנהל באוניברסיטת נורת'ווסטרן. החוקרים מצאו שאנשים שתפקידם מקנה להם כוח אך אינו מקנה להם מעמד נוטים לפעול באופן שמשפיל את זולתם. במילים אחרות (של המחברים): "הצירוף של סמכות ומיעוט הכרה במעמד עשוי להיות שילוב רעיל."
המחקר שהופיע בכתב העת Journal of Experimental Social Psychology (כתב העת לפסיכולוגיה חברתית ניסויית) מבוסס על שתי הבנות: מעמד נמוך הוא מאיים ודוחה; כוח נותן לאנשים את החופש לפעול על פי תחושותיהם ומצבם הפנימיים.
על מנת לבחון את ההשערה, החוקרים ביצעו מחקר שהשתתפו בו סטודנטים, שנאמר לכל אחד מהם שיצטרך לתקשר עם סטודנט אחר במסגרת תרגול עסקי. המשתתפים חולקו באקראי לשני תפקידים: "מפיק רעיונות" בעל סטטוס גבוה ו"עובד" בעל סטטוס נמוך. בהמשך התבקשו המשתתפים לבחור מתוך רשימה של 10 אפשרויות פעולות שאותן יבצעו עמיתיהם. חלק מהפעולות היו משפילות יותר מהאחרות, למשל "נבח/י כמו כלב שלוש פעמים". נראה כי "אנשים בתפקידים שנושאים הרבה כוח/מעמד נמוך בחרו יותר פעולות משפילות עבור שותפיהם, לעומת אלה שהיה להם כל תפקיד עם כל שילוב אחר של כוח ומעמד."
כשהרגשות השליליים מניעים לפעולה
על פי המחקר, החזקת כוח בהיעדר מעמד תרמה למעשים שביצעו חיילי ארצות הברית בכלא אבו גרייב בעיראק ב-2004. התנהגויות אלה היו תזכורת קיצונית לתוצאות הניסוי המפורסם של פול זימברדו, "בית הכלא של סטנפורד" משנות ה-70', שבו סטודנטים חולקו באקראי לתפקידי סוהרים ואסירים ומיד נראתה בו התנהגות משפילה של הסוהרים כלפי האסירים בבית כלא ארעי שהוקם במרתף האוניברסיטה לצורך הניסוי.
החוקרים בעבודה הנוכחית סיפרו שבחרו להתמקד ביחסי הגומלין שבין כוח לבין מעמד מפני שברוב המחקרים נבדק האפקט המבודד של אחד מהגורמים הללו בהיררכיה, אך לא האופן שבו הם פועלים יחד. נתנאל פאסט מצוות החוקרים סיכם בפשטות: "הימצאות בתפקיד שמעמדו נמוך גורמת להרגשה רעה והכוח הקשור לתפקיד מאפשר להם לפעול עם הרגשות השליליים האלה."
החוקרים ציינו שאחת הדרכים להתגבר על הדינמיקה הבעייתית היא למצוא דרכים שבהן כל הפרטים, ללא קשר למעמד הכרוך בתפקידם, יחושו כבוד והערכה. "כבוד משכך רגשות שליליים בנוגע למעמד הנמוך ומוביל ליחס חיובי כלפי האחרים," כתבו פאסט, הלוי וגלינסקי. גם הזדמנויות לקידום עשויות להועיל – הידיעה שהאדם עשוי להגיע בעתיד למעמד גבוה יותר, או ליהנות מהטבה בשל יחס טוב לאחרים, עשויה לשפר את הרגשות השליליים ואת ההתנהגות.