לא רק ענף הבנייה מועד לפורענות בכל הקשור לבטיחות עובדיו וסכנות תעסוקה. מבדיקה שערך משרד התמ"ת התברר כי כ-500 עובדים בענף החקלאות דווקא נפגעים מדי שנה כתוצאה מעבודה לא בטוחה.
לאור זאת, החל ממחר (ג') יוצא מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד למבצע אכיפה והסברה נרחב לקידום הבטיחות בתחום החקלאות הישראלי. המבצע יתקיים בשש מועצות אזוריות ומקומיות ביישובי הגליל העליון ורמת הגולן.
בישראל מתרחשות בכל שנה 300-400 תאונות עבודה המדווחות למנהל הבטיחות בתמ"ת. לדברי מקורות במנהל, החמורות שבהן מתרחשות כתוצאה מנפילה מגובה, פגיעה מטרקטורים וממכונות חקלאיות, עבודה עם בעלי חיים ושימוש בחומרי הדברה שחלקם רעילים ומסוכנים לשימוש.
לפי הערכות המשרד, היקף תאונות העבודה הכולל, לרבות האירועים שאינם מדווחים, הינו 500 מקרים בשנה לכל הפחות.
יורם אלעזרי, מנהל אגף הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד מציין כי מבצע האכיפה מתנהל במהלך חודש מאי הנוכחי. כחלק מכך, צוותים של המנהל עורכים ביקורים במשקים חקלאיים במושבים, בקיבוצים ובמושבות, ובוחנים את סידורי הבטיחות ואת יישומם כנדרש. הצוותים ישימו דגש בבדיקתם על הדרכת עובדים, עבודה בטוחה בגובה, מיגון מכונות ושימוש באמצעי מגן אישי. בעל משק שלא יקפיד על ההנחיות, אומרים בתמ"ת, יהיה צפוי לתביעות משפטיות.
בסוף החודש שעבר קיים המנהל כנס בטיחות לחקלאים מיישובי הגליל והגולן, בכדי להסביר את מטרות המבצע ונושאים נוספים הקשורים בו.
אלעזרי: "אנו מקווים לשיתוף פעולה מלא עם המועצות האזוריות ועם החקלאים ביישובים למען בטיחותם ובריאותם של כל העוסקים בחקלאות וכדי לסייע להצלחת המבצע. במבצעים קודמים בחרנו לשתף את החקלאים בפעולות הדרושות להכרת הסיכונים ולהעלאת רמת הבטיחות בעבודה במשקיהם ואף הוצאנו, בחלק מהמקרים, מכתבי התראה. יש לציין שהחקלאים ביצעו את הפעולות המתקנות על פי דרישות מפקחי העבודה, לשביעות רצוננו ובזמן שהוקצב לכך.
"עבודת צוותי המפקחים התקבלה בשיתוף פעולה מלא מצד החקלאים, שהבינו את חשיבותה ובירכו על הדאגה והחשיבות שמשרד התמ"ת מייחס לבטיחותם ושלומם. במבצע הבטיחות הקרוב, ננקוט בדרכי פעולה דומות למבצעים הקודמים אך כאמור בהיקף גדול יותר. חשוב לנו מאד שהחקלאים, בדיוק כמו מעסיקים אחרים במשק, יזכרו כי קיום דרישות החוק הינו תנאי לעבודה בטוחה ואי השמירה עליהן מסכנת את העובדים וחושפת את בעל המשק לתביעות משפטיות".