(עדכון) השביתה נמשכת לפי שעה; הצדדים מכונסים בלשכת השופטת ארד

(עדכון) השביתה נמשכת לפי שעה; הצדדים מכונסים בלשכת השופטת ארד

המעסיקים הפרטיים הגיעו להסכם קליטת עובדי הקבלן עם ההסתדרות, אך המדינה מתבצרת בסירובה. "השביתה מסוכנת"

שיתוף

בתום לילה לבן ועקר, עם דיונים שנמשכו תשע שעות בין שר האוצר יובל שטייניץ ליו"ר ההסתדרות עופר עיני, החלה הבוקר בשש (ד') השביתה הכללית במשק. בשעה 14:00 ייפגשו הצדדים בבית הדין לעבודה, והערב צפוי דיון מכריע נוסף על המשך השביתה.

למרות דיווחים על התקדמות מסוימת במשא ומתן, ועל אף הסכם נפרד אליו הגיעו ההסתדרות והמעסיקים הפרטיים לקליטת עובדי הקבלן, השר שטייניץ עומד בסירובו לאשר הרחבת תחולת ההסכם גם למגזר הציבורי.

עיני, התייחס לפני זמן קצר להכרזתו של שר התמ"ת שלום שמחון ולפיה יוציא צו להשוואת תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן לאלו של העובדים הקבועים. "נוכח התנגדותו הנחרצת של שר האוצר לצו ההרחבה להסכם שגיבשה ההסתדרות עם המעסיקים (הפרטיים), הרי שדרושה הסכמתו העקרונית של ראש הממשלה כלפי הציבור להוצאת צו הרחבה לכלל המשק, והסכמה זו טרם נשמעה עדיין. אם תגיע הסכמת ראש הממשלה, השביתה תיפסק".

לרשימת המקומות השובתים הקליקו כאן

שני הצדדים ממשיכים לגלגל את האחריות למצב שנוצר, זה על זה. "אנחנו מרגישים אחרי הלילה הזה כמו במחזה אבסורד. המעסיקים הפרטיים מסכמים להשוות את תנאי עובדי הקבלן ואף לקלוט אותם והממשלה שהיא המעסיק הציבורי, שיש לה אחריות כפולה ומכופלת כלפי העובדים האלה אינה מוכנה לעשות זאת".

מוקדם יותר הלילה אמר שטייניץ: "אנחנו מוכנים להקצות יותר מ-200 מיליון שקל לשנה לשיפור תנאי העסקה והתנאים הנלווים של עובדי הניקיון והשמירה – אך בלי גמישות מצד ההסתדרות לא נוכל להגיע לפתרון".

לדבריו, "השביתה מיותרת, מזיקה ופוגעת במשק. העולם כולו במצב קשה וזה לא הזמן לשחק במשק. השביתה תעלה למשק מיליארדי שקלים. אנחנו רוצים לתקן את המצב אך בצדק ובחוכמה ומבלי לקלקל. אי אפשר לאמץ מודל שלא קיים בשום מדינת רווחה מתוקנת בעולם. העלאת משכורות – כן, השוואת תנאים – לא."

השר שמחון הצהיר הבוקר, כי יפתח בהליכים חוקיים לקראת הוצאת צו הרחבה להסכם הקיבוצי שייחתם בין המעסיקים להסתדרות. הצו יעסוק בשיפור והשוואת תנאי עובדי הקבלן למקביליהם בארגונים. שמחון הודיע על כך לשר האוצר ולראש הממשלה. עם זאת, לדבריו, לא מדובר בקליטת עובדי קבלן בשירות הממשלתי, אלא בשיפור תנאיהם והשוואתם לעובדים בארגונים.

באוצר טענו הבוקר כי, "השביתה מסוכנת ועלותה מיליארדי שקלים. המדינה היתיה מוכנה לשפר את תנאי השכר של עובדי הקבלן במקצועות הניקיון והשמירה בצורה רבה, אולם לא תסכים בשום אופן כי יקלטו כעובדים מן המניין במגזר הציבורי במשרה מלאה".

הערב צפוי דיון מכריע נוסף, על המשך השביתה, בין צוותי המו"מ של ההסתדרות והאוצר. האוצר יצטרך להציג בדיון זה עמדות חדשות, אם בכוונתו להביא לסיום השביתה הכללית במשק.

 

כמה עובדי קבלן בישראל?

כמה עובדי קבלן קיימים באמת בישראל? מתברר שאיש לא יודע בדיוק ואף אחד לא מנה אותם מעולם. בדיקה שערך בנובמבר האחרון העיתון הכלכלי דה מרקר, מצאה כי במגזר הציבורי לבדו מועסקים כ-50 אלף עובדים בעיקר ברשויות המקומיות והמועצות המקומיות. שיעור זה הוא כמחצית מכלל העובדים אצלן.

נתון נוסף מצביע על 26% מעובדי רכבת ישראל בסטטוס המדובר, מחצית מעובדי רשות שדות התעופה ו-10% מעובדי הנמלים. עוד התברר כי באוניברסיטאות מועסקים כ-1,200 עובדי קבלן, בעיקר בתחום הניקיון והאבטחה, וכי 8%-11% מעובדי ההוראה (10-15 אלף מורים) בישראל הם "מורי קבלן" – מועסקים בתוכניות שמפעיל משרד החינוך דרך חברות ועמותות. 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה