העסקה גמישה כפיתרון לכלכלה הלא פורמלית

העסקה גמישה כפיתרון לכלכלה הלא פורמלית

על פי מחקר חדש, מדינות שמסדירות את תחום העבודה הזמנית ומגנות על העובדים, מתמודדות טוב יותר עם בעיה של העסקה לא מדווחת

שיתוף
העסקה גמישה

העסקה גמישה

חברת Randstad פרסמה את דוח העבודה הגמישה שלה לשנת 2014 (flexibility@work 2014), שאחד המחקרים הנכללים בו בוחן את תחום העבודה הלא פורמלית. חלק זה של המחקר בוצע על ידי אוניברסיטת שפילד. המחקר חושף את התפקיד החשוב שעשויה למלא העסקה גמישה מוסדרת במאבק בכלכלה הלא פורמלית.

עבודה לא פורמלית היא בעיה עצומה בכלכלות שונות סביב העולם. מתוך האוכלוסייה העובדת הגלובלית, המונה כ-3 מיליארד בני אדם, כמעט שני שלישים, 1.8 מיליארד, עובדים בכלכלה הלא פורמלית. באופן כללי ידוע שהכלכלה הלא פורמלית מורידה את איכות העבודה ואת תנאי העבודה, מערערת את הסביבה העסקית בתחרות בלתי הוגנת, וכן מסכנת את העמידות הפיננסית של מערכות ביטחון סוציאלי.

צריך מדיניות שוק עבודה פרואקטיבית

"הדוח מראה בבירור צורך במדיניות שוק עבודה פרואקטיבית יותר (…) על מנת שעסקים וכלכלות יישארו חדשניים ותחרותיים. באווירה של היום, גמישות תהיה חיונית," אמר ג'ק ואן דן ברוק, מנכ"ל Randstad. "כל הדיון בשאלה האם אנו רוצים או לא רוצים לאפשר העסקה גמישה אינו במקומו. במקום זאת הדיון צריך להתמקד בשאלה מהי הדרך הטובה ביותר להסדיר העסקה כזאת כדי ליצור מצב של מנצחים בלבד גם לעסקים וגם לעובדים."

הדוח מראה שיש שונות רבה בגודל הכלכלה הלא פורמלית בין כלכלות מתקדמות. השיעורים נעים בין 10% במדינות כמו ארצות הברית, בריטניה, יפן והולנד, ליותר מ-25% בחלקים שונים של דרום אירופה ומזרח אירופה. מדינות שבהן הכלכלה הלא פורמלית קטנה יותר, הן בדרך כאלה שבהן קל יותר לחברות להשתמש בהעסקה זמנית כדי להיענות לצרכי העבודה. באותו זמן, מדינות אלה גם מספקות רשת ביטחון סוציאלי בצורה של מדיניות שוק עבודה המגנה על קבוצות עובדים פגיעות ותומכת בהן.

מחברי הדוח אומרים שנראה שבאמצעות יצירת האווירה הנכונה, שבה סוכנויות העסקה זמנית ממלאות תפקיד מרכזי, הכלכלות המצליחות יחסית מפחיתות את האספקה ואת הדרישה לעבודה לא פורמלית בעזרת מתן חלופות טובות יותר הן למעסיקים והן לעובדים.

העסקה גמישה הוא נושא מדובר יותר ויותר בעולם משאבי האנוש. בזכות הטכנולוגיה צוברת התאוצה, הרצון של עובדים לשלב חיי משפחה ופנאי עם העבודה גובר, ועוד בשלביו השונים של תהליך הגיוס מבקש המועמד לדעת האם מתאפשרת גמישות מסוימת במקום העבודה. יותר ויותר מעסיקים מבינים כי העסקה גמישה הופכת לכלי למשיכת מועמדים איכותיים ולשימור עובדים. 

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה