הכי טוב בבית?

הכי טוב בבית?

כיצד מנהלים עסק משפחתי? איך בדיוק עובדים עם אבא שהוא גם בוס ואח שהוא גם קולגה?

שיתוף
ניהול עובדים
ניהול עובדים

מנהלים צעירים שפותחים עסק משפחתי או מצטרפים לעסק משפחתי מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים בניהול בני משפחה ובמקביל – בניהול ציבור עובדים שאינם בני משפחה. מנהלים צעירים מחברות שונות במשק האמריקאי אשר מתמודדים עם אתגרי הניהול בתוספת 'דרמה משפחתית', מציגים את המודלים שלהם לעבודה מוצלחת עם בני משפחה, בכתבה לאתר משאבי אנוש Human Resources Inc. 

הסכמים משפטיים והתערבות חיצונית אובייקטיבית:
הכינו מסמכים משפטיים שמסדירים כל סוגיה שקשורה לעסק וליחסי עובד מעביד כבר מהיום הראשון. בנוסף על ההסכמים המשפטיים הרשמיים, חשוב למנות גורם חיצוני משפטי או מישהו מהקהילה העסקית שיהווה גורם ניטרלי שיתערב במקרה של מחלוקת בין בני המשפחה.

לגייס לאט לפטר מהר:
מחלוקות בקרב בני משפחה צריכות להיות מטופלות בדיוק כמו מחלוקות בין עובדים-מנהלים שאינם משתייכים לתא המשפחתי. לכן, כדי למנוע בעיות בעתיד, יש לנהל תהליך גיוס ארוך ומורכב כדי למנוע גיוס לא נכון (כן כן, גם כשמדובר בבן משפחה צריך לנהל תהליך סינון קורות חיים עם דגש על אבחון מקצועי ואישיותי חכם). כאשר צצות בעיות ומחלוקות – יש להגיב באופן מידי גם אם זה כולל פיטורים. בעסקים כמו בעסקים – טובת העסק היא מעל הכול.

לא לערבב בין ישיבת צוות לארוחת יום שישי:
נשמע טריוויאלי אבל לא כך פשוט ליישום. כולנו רגילים לשוחח על עבודה בארוחות ערב ואירועים משפחתיים. כאשר עובדים עם בני משפחה או בחברה משפחתית, יש נטייה טבעית לדבר על העבודה. השתדלו עד כמה שניתן לא לגלוש לשיחות על עבודה ואם כן, נסו לדבר רק על נושאים קלילים ואפילו משעשעים שקשורים ברוטינה היומית.

היו הוגנים:
זה אתגר לא פשוט לנהוג בבן משפחה, בן זוג או חבר טוב כפי שהייתם נוהגים עם עובד או עמית שלכם שאיננו נמנה במעגל הסגור שלכם. אבל זה מתבקש. בין אם במקום העבודה מועסקים רק בני משפחה ובין אם צוות העובדים מורכב מבני משפחה ועובדים מחוץ לתא המשפחתי – אתם חייבים להיות הוגנים. להתייחס לכל עובד כאל עובד בראש ובראשונה. אל תהיו קשים מדי עם בני משפחה כי אתם מצפים מהם ליותר ואל תתייחסו אליו ביתר סלחנות ביחס לשאר העובדים. היו הוגנים!

הגדירו מראש ובכתב תפקידים, כללי עבודה וחוקים:
עסקים משפחתיים נבנים מעצמם על ידי בני משפחה וחברים כאשר לכל המשתתפים ברור מהן מטרות העסק ומהי חלוקת התפקידים בגדול. החוכמה היא להגדיר חוקים, נהלים, חלוקת תפקידים, תחומי אחריות וסמכויות לא רק בגדול אלא בצורה מפורטת עד לרזולוציות הנמוכות ביותר. אל תחשבו שאם מדובר על עסק משפחתי ו/או על יחסי עבודה עם בני משפחה אז אין מקום לשים דגש על כללי עבודה, משמעת עבודה, תקנות, נהלים וכיו"ב. לאלו יש מקום בעסק משפחתי בדיוק כמו שיש להם מקום (מרכזי) בעסקים שאינם משפחתיים בבסיסם.

מועצת החכמים:
דווקא בחברות משפחתיות, למועצת המנהלים (לדירקטוריון) יש תפקיד מרכזי בניהול העסק ושמירה על המטרות, היעדים, האסטרטגיה והערכים של החברה, מנקודת מבטם של מנהלים מקצועיים שהאינטרס האחד והיחיד שלהם הוא לשמור על טובת העסק. תנו למועצת המנהלים כמה שיותר סמכויות להכריע במחלוקות וסכסוכים (אשר מטבעם הופכים אמוציונאליים במקום רציונאליים ולכן יכולים לסכן את העסק).

שמירה על שקיפות:
במשפחה אין סודות? דווקא כן. הרבה מאוד פעמים, הצורך לגונן על בני זוג, חברים ובני משפחה, מונע מאתנו להיות ישירים ושקופים איתם בניהול העסק. חשוב להציג בפני בן משפחה נתונים חיוביים או שליליים (כגון ביקורת של עובדים כלפי העבודה שלהם, תלונות בקרב לקוחות ואפילו אי שביעות רצונכם מטיפול בעניין מסוים או העדר כישורים מקצועיים לטפל בתחום זה או אחר בעסק להשקפתכם). אל תגוננו על בני משפחה ואל תחסכו מהם מידע עסקי חשוב שיסייע להם דווקא להשתפר, גם אם יהיה להם קשה לשמוע את האמת. צאו מנקודת הנחה שלכם קשה יותר להגיד את האמת מאשר להם לקבל אותה. וצאו מנקודת מוצא שהיא חייבת להיאמר.  

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה