חברת בינת סמך מקבוצת רד בינת, שמה לעצמה למטרה לשפר את שיעור התעסוקה בקרב האוכלוסייה החרדית, ולחשוף את האוכלוסיות החרדית והחילונית זו כלפי זו. החברה רואה בכך מחויבות אידאולוגית.
החברה המתמחה במתן שירותי מחשוב מתקדמים (לרבות הקמה, ניהול ותחזוקה שוטפת של מערכות מחשוב ומוקדים, שרותי מיקור חוץ ושירותים מנוהלים במגזר הממשלתי והפרטי), מעסיקה כיום כ-350 עובדים.
רון ווליכמן, מנכ"ל בינת סמך, מספר על התכנית לשילוב עובדים דתיים בחברה.
אילו תכניות עשיתם כדי לשלב דתיים בעבודה, מה היו האתגרים וכיצד התגברתם עליהם?
"בינת סמך מבצעת התאמות לאורח החיים החרדי ועם הזמן למדנו איך לייצר סביבת עבודה הולמת ולמדנו את הקודים ההתנהגותיים של האוכלוסייה. מרכיב מרכזי בהצלחה של שילוב העובדים היה יצירת סביבת עבודה בה רוב העובדים חרדים ורובם "מדברים באותה השפה". יצרנו הפרדה בין גברים לנשים במרחב העבודה, אנחנו מקפידים על מטבח שמותאם לצרכים של שומרי הכשרות עם מיקרוגל כשר נפרד, אביזרי מטבח כשרים וכיו"ב.
אנחנו מקפידים להקצות זמני תפילה מסודרים ומקום לתפילה. ישנה מדיניות של התחשבות בחגים ומועדים מיוחדים, כמו ימי צום, מתן אפשרות לעבודה בשעות גמישות, אפילו הבונוסים (לדוג' עבור חבר מביא חבר) מותאמים לאוכלוסייה וכוללים שוברים לניצול ברשתות שיווק ומסעדות שמותאמות לציבור הדתי חרדי.
בנוגע לתנאים סוציאליים נוספים, אנחנו מאפשרים לעובדים להצטרף למסלולי פנסיה כשרה למהדרין- מדובר במסלולים פנסיונים כשרים שלא כוללים מרכיב מנייתי ועומדים תחת פיקוח הלכתי שמקפיד על איסורי תורה כגון איסור ריבית, חילול שבת וכיו"ב.
אנחנו משתדלים כמה שיותר לצמצם את החסמים להשתלבות של אוכלוסייה חרדית אצלנו, ומשתדלים ליצור עבורם סביבה ידידותית שתאפשר להם להמשיך לשמור על אורח החיים שלהם".
כמה עובדים דתיים בחברה, באילו תפקידים?
"בחברה מועסקים כ-70 עובדות ועובדים מהמגזר הדתי/חרדי, ורובם הגדול מועסק במרכזי המידע והתוכן שהחברה מנהלת. החברה ניהלה עבור ארגון הג'וינט ו- IT WORKS , קורס תומכי Help Desk וטכנאי מחשב. בקורס שמחזורו השלישי מושלם כיום בהצלחה הוסמכו עשרות גברים חרדים שחלקם נקלט לעבודה בבינת סמך.
הפרמטר החשוב ביותר הינו מוטיבציית המועמדים לבצע שינוי משמעותי בחייהם. המועמדים ישתתפו בקורס טכנולוגי מתקדם שיועבר ע"י מרצים של בינת סמך ובנוסף לכך יעברו סדנאות הכנה לעולם העבודה הכוללים הכרות עם המעסיקים הפוטנציאלים בסיורים מקצועיים בחברות, הכנה לראיונות עבודה, כתיבת קורות חיים, ליווי אישי והתאמה על ידי יועצים תעסוקתיים וליווי אישי של מנהל הפרויקט מטעם עמותת ITWorks. במהלך ההכשרה מלווה עמותת ITWorks את המשתתפים באופן אישי בייעוץ ואיתור מקומות עד להשתלבותם המלאה במקום העבודה. גם אחר השתלבותם בתפקיד מלווה העמותה את המשתתפים בתכנית בדילמות שצצות בשטח, ליווי אישי בנושאי קידום, שכר וכל מה שקשור לקריירה החדשה שלהם.
אחת ההצלחות הגדולות של שילוב חרדים וחרדיות בבינת סמך בא לידי ביטוי בהעסקת הבנות החרדיות במוקד השיקום של משרד הביטחון שם חוות ונחשפות הנשים החרדיות להתמודדות של פצועי צה"ל והמוקד למיצוי זכויות ניצולי שואה שם הן נחשפות לניצולי השואה".
מהו הערך שמתקבל לחברה המגייסת ולעובדים הדתיים עצמם?
"מעבר לעובדה שאנו רואים בגיוון התעסוקתי תרומה לקהילה, אנו מאמינים שהאוכלוסייה החרדית היא אוכלוסיה איכותית ובמרבית המקרים בעלת מוסר עבודה גבוה.
מעבר לכך, היתרון המרכזי בגיוון ובהעסקת עובדות ועובדים מהמגזר החרדי הוא בכך שאנשים שהגיעו ממקומות שונים, רקעים שונים ותרבויות שונות נוטים לראות דברים בצורה שונה, דבר המייעל את נקודת המבט הרחבה של החברה. שילוב זוויות הראיה והדעות המגוונות מאפשר לחברה ראיה רחבה יותר של הנושאים שבטיפול, הפריה הדדית רבה יותר והגעה למגוון פתרונות רחב, שלם ויצירתיי יותר. אני גם מאמין שלאנשים שעובדים בסביבת עבודה מגוונת מפתחים יכולת טובה להסתגל לשונה מהם וזה מאפשר להם להתאים עצמם גם למגוון משימות רחב ושינויים בסביבה העסקית בצורה קלה".