החורף הגיע ואיתו מגיעות להן היעדרויות עובדים, בטפטוף קל, אחד אחרי השני או בבת אחת, כמו סופת רעמים. פתאום חצי מהמשרד לא מתפקד כי כמה אנשים נעדרים בבת אחת מפאת מחלה. האומנם הסיבה היא רק מחלה?
סקר חדש שבוצע על ידי CareerBuilde חושף נתונים אחרים על החולים ועל החולים המדומים שלכם.
על פי הסקר, שנתוניו התפרסמו באתר Small Busines ובו השתתפו 3,103 עובדים ו-2,203 מנהלים ומנהלי משאבי אנוש, מצבם הבריאותי של העובדים לא כל כך חמור ואילו בעיית המוטיבציה שלהם והיושר הן שתי סוגיות שצריכות להדאיג את המעסיקים. להדאיג מאוד אם להמין לתחזית הכלכלית המדברת על עוד שנת מיתון קשה במשק.
מדוע כל כך חשוב לעובדים לקחת את הסיכון כדי להישאר בבית עוד יום?
30% מקרב העובדים שהשתתפו בסקר הצהירו שהם נעדרו מהעבודה בתירוץ למחלה כשהם כלל לא היו חולים. מתוך אותה קבוצה של חולים מתחזים: 30% פשוט לא רצו להגיע לעבודה, 29% רצו לנוח מהמתח ולהירגע בבית, 19% היו עייפים ורצו להשלים שעות שינה ועוד 11% פשוט לא רצו לצאת מהבית במזג האוויר הסוער.
המעסיקים לא ממהרים להאמין לעובדים ובצדק!
אז אכן העובדות מדברות בעד עצמן, אחוז משמעותי מהעובדים שלנו נעדר מהעבודה בשנים עברו ומתכנן להיעדר גם השנה, בתירוץ למחלה. אם עד כאן הנתונים לא הכעיסו אותך, הנתון הבא בוודאי יעשה את העבודה: 50% מהמשתתפים בסקר הודו שהם יכולים לנצל ימי חופשה בתשלום כדי להישאר בבית אך 23% (כמחצית) מעדיפים "לפברק" מחלה.
המעסיקים מצדם אינם עיוורים לנתונים הללו, כפי שמסתמן מהסקר. כ-30% מהמנהלים מבקשים לבדוק האם העובדים דוברים אמת כשהם מדווחים על מחלה. מרבית המנהלים שציינו שהם מאשרים שאכן העובדים חולים, עושים זאת על ידי דרישה מהעובדים להציג אישור רופא. יחד עם זאת, ישנם מעסיקים שלא מסתפקים במכתב מרופא. כ-15% מהמנהלים שהשתתפו בסקר ציינו כי הם חולפים על פני ביתו של העובד ומוודאים שהוא בבית (לדוגמה שהרכב שלו בחנייה). אחרים פשוט מתחברים לרשת ורואים מה העובד כותב, האם הוא מעלה תמונות או מצייץ שהוא נמצא במקום אחר (כמו הקניון) במקום לשכב בבית.
למעסיקים שרוצים לאמת את גרסת החולים המדומים יש כיום הרבה יותר אפשרויות מבעבר הודות לרשת החברתית. על פי הסקר, 25% מקרב המנהלים שהתחקו אחר תנועות העובדים החולים ברשת החברתית – חשפו את העובדים בשקר. 22% מתוכם פיטרו את העובד בשל כך או בין היתר בשל כך.
זיוף יום מחלה על מנת להיעדר מעבודה נתפס אצל מעסיקים כעבירת משמעת חמורה. כ-20% מקרב המנהלים שהשתתפו בסקר העידו שהם פיטרו עובדים בעקבות זיוף ימי מחלה והיעדרות בלתי מוצדקת.
מיהו העובד הנהדר ומיהו הנעדר יותר?
מהסקר ניתן היה להפיק מידע בחתך ענפי. כך אפשר לזהות מגמה גבוהה יחסית מהממוצע להיעדרות בשל מחלה בקרב עובדים מתחום המכירות והשירותים המקצועיים. לעומת זאת בקרב עובדים מתחום הבריאות, טכנולוגיית מידע, מלונאות וקמעונאות, יש נטייה להיעדר פחות מהממוצע.
מספר דברים חשובים ששווה לדעת.
1. היום אין צורך לפברק ימי מחלה, פשוט מרימים טלפון לרופא המשפחה ומבקשים ממנון שירשום להם מספר ימי מחלה ללא צורך להיות פיזית אצל הרופא (אני יודע את זה ממקרים אמיתיים)
2. בנסיון שעשיתי מספר פעמים על עובדים שנראו לי מהימנים וטובים, כאשר עברתי איתם על חוזה שמשלמים עבור מחלה מהיום הראשון, אצל כולם כמות ימי המחלה גדלה ב 30% ויותר בשיטת הימים הבודדים.
בגלל הסיבות האלה אסור לשנות את החוק שיחמיר את המצב. כידוע לכם יש אנשים שפועלים לשינוי החוק כך שעובד יוכל להתפרפר מעבודתו ולקבל תשלום מהיום הראשון