הדרך לשוויון עוברת בארגון

הדרך לשוויון עוברת בארגון

הארגון אינו צריך לסמוך על המדינה והארגונים הפמניסטים שידאגו לצמצום האפליה בשכר בין המינים, אלא לקחת חלק פעיל בכך- גם לטובתו

שיתוף
שיוויון בין המינים

פערי השכר הקיימים בין גברים לנשים אינם עניין חדש גם בעידן המודרני, אך למרות מאמצים רבים של ארגונים להעלאת המודעות לעניין זה, נשים עדיין מרוויחות פחות מגברים בתפקיד זהה. ישנם אף מספר מקצועות מסוימים בהם הפער מגיע למאות אחוזים. עם זאת, הארגון מחויב לפעול לצמצום פערים אלה, לא רק בשל חובתו המוסרית, אלא למען קידומו ותדמיתו.

במגזין המקוון למשאבי אנוש HR Daily Advisor נחשפו רשימת המקצועות בשנת 2012 בהם קיים הפער הגבוה ביותר בין שכר הגברים לשכר הנשים. למרות שהמחקר נערך בארה"ב, בסקירה השתתפו גם חברות גלובאליות, כך שניתן לקבל תמונה כוללת על פערי השכר העולמיים.

שיאני הפער בין גברים לנשים ב-2012 – ענף שיווק המכירות בתחום הביטוח

המקצוע שבו נמצאו פערי השכר הגדולים ביותר בין נשים לגברים הנו ענף שיווק המכירות בענף הביטוח. מיד לאחריו בסדר יורד ניתן למצוא את המקצועות הבאים:

סוכני מכירות בענף הקמעונאות
סוכני נדל"ן
יועצים פיננסיים
אדמיניסטרטורים בענף החינוך / ההוראה / השכלה
רופאים ומנתחים
מנהלי שיוק ומכירות
עובדי ביטחון
פקחים

גורם מרכזי לפערי השכר נעוץ בעובדה כי חרף מאמציהן של ארגונים פמיניסטיים ואחרים, נשים בימנו עדיין נתפסות כאחראיות העיקריות על גידול המשפחה והבית, ולכן באופן טבעי מוכוונות למשרות עם אופי טיפולי, כגון עבודה סוציאלית, חינוך וסיעוד, בהן רף השכר ואפשרויות הקידום נמוכות יותר.

הכלכלן ד"ר האנט, טוען כי במטרה לפעול לצמצום פערי השכר בין נשים לגברים, רצוי להפנות נשים מגיל צעיר יותר למסלולי לימודים ריאליים מהן הן מדירות את רגליהן באופן עקבי, כגון הנדסה, טכנולוגיה ומחשבים.

למרות שהתרבות בה אנו חיים אחראית לפעול לצמצום הפערים על ידי חינוך והסברה, האחריות מונחת גם על כתפיו של הארגון במגזר הפרטי.

כיצד הארגון יכול לפעול לצמצום האפליה בשכר?

אחת הדרכים לעשות זאת הנה באמצעות שימוש בתוכנות משאבי אנוש מתקדמות עם מערכות אינטגרטיביות לניהול נוכחות, תפוקה ועמידה ביעדים, הערכות עובדים, שכר והטבות, המאפשרות לארגון להסתכל על העובד בצורה אנליטית ופרטנית יותר, ללא קשר למגדר. היתרון הנעוץ בשימוש בתוכנת שכר ותגמולים, מאפשר להעלים את ההתייחסות האוטומטית למין העובד, שכן היא אינה מוכוונת להבדיל בין המינים.

כלי נוסף להבטיח שוויון הזדמנויות, הנו שימוש במודל תשלום על פי ביצוע. כך העובד נמדד על פי ביצועיו, ולא לפי קריטריון אחר.

ספר נהלים המושתת על ערכי שוויון בין המינים בצורה ברורה, אחידה ושקופה הינו כלי משמעותי נוסף לצמצום פערי שכר,. ארגונים צריכים לבחון בקפדנות יתרה את מדיניות השכר הפורמלית והבלתי פורמלית שלהם, וזאת לא רק כדי להימנע מתביעות משפטיות אלא כדי להבטיח לארגון כוח גיוס ושימור עובדות לטווח הרחוק.

בנוסף, מעבר למחויבותו של הארגון לשאוף ליצירת מודל שכר אחיד, עליו לוודא שלעובדים בשני המגדרים יש סיכוי שווה להגיע לאותה דרגת שכר על ידי פיקוח על היחס הבין מגדרי בכל היבט: יחס שווה בין המועמדים משני המגדרים לתפקיד, יחס שווה בין העובדים במחלקה, יחס שווה בין המינים בכל הדרכה, השתלמות מקצועית, לימודי המשך, קידום, נציגות בוועדות מקצועיות וכו'.

צמצום פערי השכר- אינטרס הארגון

 השאיפה צריכה להיות לא רק לתגמל נשים באופן זהה לגברים אלא גם לתת בידיהן את היכולת המקצועית להשתוות בשכר, לעיתים תוך שימוש בגמישות ויצירתיות. שכן לעיתים לנשים קשה יותר להיעדר שעות ממושכות מן הבית, במידה והן אימהות לילדים קטנים, כמו במצב של השתלמות מחוץ לעיר הכוללת שני לילות בבית מלון. זאת על ידי הנגשת הזדמנויות שוות ותוך כדי התחשבות בצרכים ואילוצים רבים יותר בקרב נשים.

בעידן התקשורת האלקטרונית המפותחת, הנטוורקינג וכמובן הרשתות החברתיות, ארגון ששם לו למטרה לצמצם פערי שכר בין המינים, בתוך הארגון ולהוות דוגמה – יבטיח לעצמו תדמית חיובית בקרב הציבור הרחב שתמשוך אליו מועמדים אקטיביים משני המינים. שהרי  גברים בחברה המודרנית מעדיפים לעבוד בארגון שוויוני.

לכן, חשוב לבדוק את מערכת השכר וההטבות בארגון, את המדיניות הרשמית והלא רשמית ואת המערכות הטכנולוגיות העומדות לטובת הארגון אד-הוק. זה הזמן לרענן נהלים, לבטל ולכתוב נהלים חדשים כדי שיבטיחו לארגון 100% שוויון הזדמנויות בין הנשים לגברים. אבל כאן לא נגמרת המשימה, היא רק מתחילה. השלב הקריטי ביותר כעת הוא לקדם את המודעות לנושא הזה בקרב העובדים והציבור הרחב- מועמדים, ספקים, לקוחות ועמיתים.

על מנת להבטיח תוכנית שכר והטבות רלוונטית לעידן העבודה הנוכחי על הארגון להבטיח מדרוג שכר הגיוני, תכנית הטבות אטרקטיבית, ומדיניות שכר ותמריצים שימשכו מוחות מבריקים וישמרו עובדים בארגון.

בכנס שכר והטבות שייערך ב- 31.7 ניתן יהיה ללמוד פרקטיקה בתחום מארגונים מובילים כגון: טבע, אינטל ו- NICE וכן על יצירת ערך נתפס ומודלים של שכר והטבות לארגונים שאף חוסכים כספים לארגון.

 

למידע נוסף ולרישום לכנס שכר לחצו כאן!

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה